- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

           
ZVI Night Hawk - Leg-leg-leg 
            
Az mindig felettébb érdekes, ha éles fegyvert áttervezve hoznak létre szabadon tartható modellt, jelen esetben gázpisztolyt. Az pedig még érdekesebbé teszi a dolgot, ha a létrejövő fegyver a maga műfajában három felsőfokú jelzővel is büszkélkedhet.
            
ZVI Night Hawk
                
Nehezebb műfajban

           
A gyártó, a csehországi ZVI Vsetin 1993-ban jött létre az állami Zbrojovka Vsetin egy részének átalakításából, ma az MPI Group fegyverkereskedelmi csoporthoz tartozik. A ZVI elsősorban a "nehezebb" műfajban alkot (12,7-40 mm), például repülőgép-fedélzeti gépágyúkonténereket építenek, többek közt a cseh hadsereg részére. Csak az L159 ALCA földi támogató/kiképző repülőgép Plamen gépágyúkonténeréből 2,5 milliárd cseh korona (1 kc = kb. 10 Ft) a megrendelés értéke. Kézi lőfegyvernek tekinthető termékük csak kettő van. Az egyik a Falcon (OP96 és OP99) nagy kaliberű mesterlövész-/rombolópuska, mely bull-pup elrendezésű, és 2+1-darabos tárkapacitású, forgó-tolózáras fegyver. A Falcon 12,7x107 szovjet és .50 BMG (12,7x99) kaliberben is rendelhető, az utóbbit a cseh fegyveres erők is rendszerbe állították.
                   
ZVI Night Hawk
                       
A Kevin pisztoly

               
A fenti, közepesen békés termékpalettában totálisan hihetetlen módon, találunk egy kifejezetten polgári célú, aranyos kis zsebpisztolyt is. (A Kevin névre hallgató fegyvernél először tisztázni érdemes, hogy Barbie pasiját Kennek hívják, tehát az éretlen vicceket hanyagoljuk!) A Kevin pisztolyt az 1999-es brnói IDET haditechnikai kiállításon mutatták be, majd több IWA-n is szerepelt. A pisztoly tervezője Antonina Zendla. A pisztoly, mint az évszámból látszik, megelőzte a hasonló koncepciót képviselő, North American Arms Guardian .380 2001-es megjelenését, és a Kel-Tec P3-AT-modellt is. Megjelenése óta is az egyik legkisebb és legkönnyebb 9 mm Browning Short kaliberű zsebpisztoly a piacon. A cseh és szlovák - hozzánk képest igencsak szabad - fegyverpiacon kifejezetten népszerű önvédelmi fegyvernek bizonyult, hiszen 100 ezer forint alatti induló árával nagyon versenyképes. A cseh piacot jól jellemzi annak apró ténye, hogy a gáz-riasztó kivitelt belföldön egyáltalán nem forgalmazzák. A ZVI, az orosz piacra kifejlesztette a fegyver 9 mm PAK RB gumilövedékes lőszerrel működő kivitelét, de nálunk ez is tiltott gyümölcs.
              
ZVI Night Hawk

Acél és alu

             
A ZVI Night Hawk gázpisztoly legfontosabb jellemzője, hogy anyagában megegyezik az éles kivitellel. A kis tömeg érdekében tokja alumínium, minden más azonban acél, CNC-vel megmunkálva, elsőrangú precizitással illesztve, elkészítve. Az éles (vagy akár gumilövedékes) verzióhoz képest legfontosabb különbség, hogy a cső nem kiszerelhető, így a fegyver összeszerelt állapotban tisztítandó. A szán, hátsó helyzetben történő kiékeléséhez, a szánon és a tokon keresztül kell dugni egy kis szerszámot, az e célra kiképzett szerelőfuraton. Ez kicsit fura elsőre, de a fegyverhez adott L-alakúra hajlított tisztítókefe segítségével könnyen meg lehet pucolni a fegyvert. A merev fegyvercső egyébként egy külső, puhább acélköpenyből és egy belső, keményebb acélbetétből áll össze. 

A töltényűr utáni kb. 6 mm-es szűkítésben egy függőleges, keresztirányú akasztólap van, majd a cső torkolati, kb. 1 centimétere (kb. 4 mm sugarú) félkörre szűkül össze. Vélhetően ez adja a fojtást az öntöltő működéshez. A felfúráson agyalók számára érdemes megjegyezni, hogy a cső két oldalán egy-egy lelapolt könnyítés található, a cső alján pedig mintegy 4 mm mély, íves bemarások akadályozzák az ügyeskedést. A csőkonstrukció hiányossága, hogy nincs menet a rakétalövő toldatnak, de ezt a fegyvert tisztán és kizárólag önvédelmi célra fejlesztették ki, nem szilveszteri mulatozásra. A nagyon vaskos fegyvercső okán, a helyretoló rugó sem aköré, sem alá nem került, ehelyett egy erősen szokatlan helyre, a jobb oldali szánvezető léc és a szán közé került, kis vezetőrúdjával együtt (némileg emlékeztet a Walther P38-éra, de csak egyoldalas). A fegyver, a mattfekete felületkezelésű, műanyag markolathéjas alapkivitelen túl, létezik famarkolattal, nikkelezett és kéttónusú felületkezeléssel is.
             
ZVI Night Hawk
             
Mint egy revolver

                    
A kis pisztoly elsütőszerkezete az önvédelmi célra optimálisnak tekinthető, csak revolverező (DAO - Double Action Only), külső kakasos, second-strike kapacitással. Ez utóbbi annyit tesz, hogy az elcsettent töltényre azonnal rárevolverezhetünk, nem kell előtte előfeszíteni az elsütőszerkezetet. A pisztoly kakasát csavarrugó mozgatja. A fegyver repülő ütőszeges, tehát az ütőszeg hossza rövidebb az ütőszegfuraténál, a csappantyúba csak szabad repüléskor tud beütni. A DAO-elsütőszerkezet és a repülő ütőszeg okán tökéletesen biztonságos csőre töltve hordani, állandóan tűzkészen, és semmilyen külső biztosítóra sincs szükség. Egyszerű, mint egy revolver. Előveszed, a célszemély feje felé fordítod, és csak húzogatod az elsütőbillentyűt, minden lövésnél azonos erővel, azonos úton.
              
Gázos tűzerő

A kis ZVI Night Hawk pisztolyon nincsenek kiálló kezelőszervek, így szánakasztója sincs, a tár kifogyásakor nem akad hátul a szán. Valószínűleg a laposság és az apró méretek mellett, az egysoros tárba beférő 6 db 9 mm PAK töltény sem engedett volna ennek teret. Ha meggondoljuk, hatalmas "tűzerő" ez ekkora mérethez képest. A sokkal nagyobb és nehezebb ERMA EGP790-be is csupán 5+1 töltény fért, a FÉG RK59 alapú Keserű People's Republic is sokkal nagyobb méretek mellett tudta csak ugyanezt. A fegyverhez hazájában kapható, a markolaton túlnyúló, 8-töltényes póttár is,. Ennek fenekét úgy képezték ki, hogy a markolat ergonómikus folytatása legyen. Nem mintha 6+1 darab 9 mm PAK gázpatron (CS és PV vegyesen) nem lenne elegendő egy tipikus önvédelmi szituációban.
                 
ZVI Night Hawk
                
Pocket-Rocket


A ZVI-termék abszolút rászolgál a zsebpisztoly-minősítésre, annyira apró, annyira lapos (22 mm), amivel szintén nem sok 9 mm PAK modell vetekedhet.  A kicsiny markolat megfogása egészen stabil, a tárfenéknek köszönhetően csak a kisujj kényszerül a markolat alá, tehát négyujjas a fogás. A sátorvas hatalmas, szinte uralja a fegyver képét, de a legvirslibb ujjú lövő vagy kesztyűt viselő önvédekező mancsa is befér a billentyű elé. Maga a sütés egyébként engem a Glockéra emlékeztet érzésre, csak hosszabb az útja, sima, reszelésmentes elhúzás, a végén felkeményedéssel, és meglepetésszerű sütési ponttal. Igen, ilyen sütés totálisan felesleges gáz-riasztóra, de ne feledjük el, a ZVI-pisztolyt eredetileg élesnek tervezték. A rövidke, mindössze 56 mm hosszú, alaposan lefojtott csőből, a 9 mm PAK riasztótöltény hatalmas és látványos tűzgömböket ereget, és némi hátrarúgásocska is érzékelhető. 

A pisztoly szánja egyébként simán siklik előre-hátra, az adogatópálya is simára polírozott. Talán ez is az oka, hogy zseböntöltő létére meglehetősen megbízható a ZVI Night Hawk. 80 mg CS és 120 mg Pepper-töltetű Umarex gázpatronokra tárazva, 2 tár ment ki akadály nélkül, nagyon gyors tüzeléssel... saját felhőtől fuldoklással egybekötve. RWS és Fiocchi 9 mm PAK riasztópatronokkal 3-3 tárat lőttem ki tesztfegyveremből, akadály nélkül. Más újdonsült Nigh Hawk-tulajdonosok is pozitív tapasztalatokról számoltak be. Ennek ellenére természetesen egyetlen hibás patron ezt a mégoly igényes szerkezetet is elakaszthatja. Alapelv - különösen gáz-riasztónál -, hogy önvédelemre csak revolvert, de ez a kis öntöltő ragyogó lehet tartalékfegyverként.
                                       
ZVI Night Hawk
               
Harmadik leg


A ZVI Night Hawk praktikussága, kényelmes viselhetősége kiemelkedő, magam is szívesen hordom megfelelő pocket holsterben (zsebtok), amiben teljesen észrevétlen még a viselője számára is. Nekem még ebéd utáni szunyálást is sikerült úgy végrehajtanom, hogy nálam volt a stukkerocska. A Nigh Hawk ma a legkönnyebb és legkisebb 9 mm PAK kaliberű öntöltő gázpisztoly a piacon. A harmadik felsőfokú jelző miatt azonban sosem válhat tömegáruvá. Ugyanis kb. 100 ezer forintos árával, jelenleg ez az újonnan kapható legdrágább gázpisztoly Magyarországon. Éles fegyver minőségért éles fegyver árát kell fizetni.
           
            
Cikk: Vass Gábor
Fotó: Szomolányi András

             
                  
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu