- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

         
Xythos minirevolver - kicsi a bors...

           
Olyan érzés egy Xythost elővenni szűk baráti társaságban, mint rajtvonalhoz állni egy motorilag ultra-tuningolt, de külsejében nem feltűnő kispolszkival egy gyorsulási versenyen. "Na, ne röhögtess!" "Mit akarsz te ezzel a kis..." Ilyen és ehhez hasonló gúnyos kacajba fulladó megjegyzések övezik a tulajdonost - egészen az első rakéta kilövéséig.
            
Xythos
              
A Xythos minirevolvert egy osztrák órásmester, Mr. Tschech, az Andres & Dworsky tulajdonosa alkotta meg. A céget 1730-ban alapították, mely eleinte órákat, később fegyveralkatrészeket is gyártott. Az 1950-es évek végén Mr. Tschech, fegyverkedvelő ember lévén elhatározta, hogy elkészíti a világ legkisebb működő revolverét, mely 6 darab 2mm-es gyújtópeckes töltényt tüzel. Így született meg a Colt Python ihlette Xythos, melyre ha a külső megjelenés nem is, de a nevek hasonlósága mindenképpen utal. Néhány módosítás után, 1970-ben a Xythost szabadalmaztatták, ezzel az Andres & Dworsky megszerezte a kizárólagos jogot a gyártásra. 
                
A hazai jogszabályok szerint a Xythos ugyan muzeális fegyver kategóriába sorolható, de gyakorlatilag riasztópisztoly, ezt igazolja az oldalán feltüntetett PTB jelzés is. Ennek ellenére a gyártó is érzi, hogy valószínűleg nem önvédelmi célokra használják majd a vásárlók, mivel - az alapkiviteltől eltekintve - tíz darab 9mm-es jelzőrakétát is csomagoltak mellé. Sajnálatos módon, a revolveren nem találunk gyári számot, pedig jó móka lenne egy olyan fegyvert hordani, amely kisebb, mint a viselésére jogosító plasztikkártya. 
                   
Xythos

Működését tekintve a Xythos egyszerű, de annál megbízhatóbb. Gyakorlatilag az egyetlen alkatrész, ami elromolhat, az az elsütőbillentyű rugója, de acél mivoltát tekintve ez nem túl valószínű. A dob két részből áll. Töltésnél az ejektorrúd-imitáció kicsavarásával a két fél illesztésénél bukik előre a fegyver csöve és a dob csőfar felőli része. A dob lebillenő felében hét lukat  találunk, de ezek közül csak hat tölti be a dobfurat funkcióját, az egyikbe ugyanis egy stiftet helyeztek, mely ha a fegyvert összecsukjuk, a dob másik, nem billenő darabján található furatba illeszkedik. 
               
Az elsütőszerkezet a dob hátsó részét forgatja, tehát ez a stift felelős a dob két felének együttes mozgatásáért. Mivel a töltényeket a dob két része közrefogja, gyakorlatilag a hátsó egység egy forgó tűzfalat képez. Ütőszegre nincs szükség, ugyanis a csappantyúk gyújtópeckei az erre kialakított réseken a dobból oldalra, sugárirányban állnak ki, ezekre a kakas felülről csap rá. 
                            
Xythos
             
A tok jobb oldalán kapott helyet a dobforgatásért felelős acélrúd, a bal oldalon pedig egy kis kör alakú gomb kicsavarozása után láthatóvá válik az elsütőszerkezet további néhány alkatrésze is. Ezen a nyíláson keresztül olajozhatjuk a mozgó egységeket. A dob egyébként ellentétben az inspiráló Colt Pyhonnal, az óramutató járásával ellentétes irányba forog. A dob rögzítésére nem fektettek túl nagy hangsúlyt, de mivel a Xythos csak DA, így lövéskor a dobforgató kar így is a megfelelő pozícióba állítja azt, a visszaforgást töltött állapotban pedig a kiálló gyújtópeckek gátolják meg.
              
A baloldali markolathéjat lecsavarozva egy kis lyuk tűnik elő, itt tudjuk rögzíteni a mellékelt kulcstartó láncát, amennyiben az készletünkhöz jár. A markolat hátsó része erőteljesen recézett, ami segíti a fegyver stabilabb megfogását. 
          
Xythos

A csőben menetet találunk, ide csavarható be a 9mm-es rakéták indítására szolgáló csőtoldat. Aki nem csodálkozott volna azon, hogy a kis revolver működik is, biztosan eltátja a száját az első fellőtt rakéta után, ugyanis a Xythos 20-25m magasságba repíti a jelzőfényeket. Ezek színeire a rajtuk található betűkből következtethetünk; W-fehér, Y-sárga, R-piros, G-zöld.
              
A Xythos soha nem önmagában került a piacra. Különféle készletekben kapható, ahol az alap fegyver minden esetben ugyanaz, csak a kiegészítők változnak az ár függvényében. 1959-ben csak néhány darabot gyártottak abból a promóciós célokra szánt sorozatból, amely a mellékelt adapterekkel nyakkendőtűként illetve mandzsettagombként használhatták. Az akkori modelleket barna markolathéjjal szerelték, de a revolver azóta több apró változáson is átesett, az idők során lecserélték a kakast és a csövön is módosítottak. Napjainkban a minirevolver krómozott vagy aranyszínű felületkezeléssel kapható, fekete markolattal, három különböző készletben. 
              
Xythos

A legkisebb, kerek műanyagdobozos kiszerelésben csak egy kulcstartó karikát kapunk mellé, illetve a minden készlethez járó kis rudat, mely a beszorult csappantyúk illetve el nem lőtt rakéták ürítésére használható. A közepes árfekvésű műanyagdobozban nem találjuk meg ugyan a kulcstartós kiegészítőt, viszont tartalmazza a rakétaindító toldatot, egy kis doboz töltényt (36db), egy pótdobot, a kis ürítőrudacskát és tíz jelzőrakétát. A revolver ebben a kiszerelésben csak a krómozott felületkezeléssel kapható. A legdrágább szett piros anyaggal bélelt faládikában található. Itt ismét megjelenik a kulcstartó, de pótdobot nem kapunk mellé. Természetesen az előző csomag többi kiegészítője itt is megtalálható, ráadásul ismét választható az aranyozott kivitel. 
           
A mai "minél nagyobb öntöltőt" szemléletbe persze nehezen passzol a miniatűr forgópisztoly, de ettől függetlenül a Xythos kiváló ajándék lehet fegyverkedvelőknek és laikusoknak egyaránt. A tesztelt példányt én is karácsonyra kaptam, mely azóta többet volt a kezemben, mint a dobozában. Nem árt neki az üresen csettegtetés, öröm ránézni, élmény megfogni és a szomszédok is örülhetnek, amikor esténként nem kell 9mm PAK-val indított tűzijátékok hangjára összerezzenniük. A Xythost valóban bárhová magunkkal vihetjük, egy rakéta fellövésével pedig könnyen feldobhatjuk az estét egy társaságban. A fegyvert játék kinézete ellenére egyébként fontos szerepkörben is alkalmazhatják; csónakjukkal vízen rekedt horgászok jelezhetik hollétüket vagy csoportjuktól leszakadt túrázóknak nyújthatnak segítséget a messziről is jól látható jelzőfények.
              
Xythos
           
A Xythos ára erősen függ a mellé adott kiegészítőktől, de a legnagyobb szettben sem éri el a 15.000 forintot, ennyit pedig mindenképp megér egy ilyen kis unikum, amely mellesleg a világ legkisebb működő revolvere.
           
Technikai adatok:
        
Kaliber: 2mmB (Lefaucheux)
Teljes hossz: 40 mm
Csőhossz: 16 mm
Üres tömeg: 15 g
A revolver 6 lövetű
        
       
Uram János
         
          
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu