- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

      
Weihrauch HW94 - unikum
           
A német Weihrauch cég HW94 típusjelzésű öntöltő gáz-riasztó pisztolya a világon egyedülálló abban, hogy nem a megszokott 9 mm PAK hornyos patront tüzeli, hanem a 9x17 mm-es, peremes, gázrevolverekbe valót. A HW 94 gázpisztoly érdekessége még, hogy megjelenésekor, 1994-ben a Deutsche Waffen Journal olvasói szavazásán kategóriájában az év fegyverének választották.           
            
Weihrauch HW94
            
Furcsa tár

            
A gázpisztoly külsejét tekintve a szokásos divatos designt hordozza, valamiféle Beretta Cheetah utánérzésről van szó. A meglepetés akkor éri először a gyanútlanul a fegyver felé közeledőt, amikor a töltetlenséget ellenőrizve kiveszi a tárat, és az rendkívül nehéz. A vaskos tár ráadásul elég furcsán is fest, hiszen nem lemezből préselt alkalmatosság, mint azt megszokhattuk, hanem két féldarabból van összecsavarozva. Nagyon ismerős lehet ez mifelénk a Keserű Művek táras flóbertpisztolyairól. A cinköntvény tár nikkelezett adogatótömbje is érdekes, hiszen a tár oldalán levő nyílásokon keresztül kinyúló recézett felületeit kézzel lehúzva lehet megkönnyíteni a tárazást. Ez nagyon hasonlít a .22 LR kaliberű sportpisztolyokon megszokottakhoz, hiszen ott is peremes tölténnyel van dolgunk.
       
Vélhetően pont a peremes töltény megbízható adogatásához szükséges bonyolult forma miatt döntöttek az olcsóbban kivitelezhető, megtervezhető öntött tár mellett, hiszen ezt a formát lemezből elkészíteni vélhetően többe került volna, mint maga az egész gázpisztoly. A tárban a töltények mintegy másfélsorosan helyezkednek el, oldalról nézve kissé lépcsősnek tűnik az elrendeződésük. A tárkapacitás egyébként a nagy tömeg és vaskosság ellenére nem túl nagy, mindössze 7 db, persze önvédelemre ez is elegendő. A tárrugó is érdekes, hiszen egy egyszerű, kör keresztmetszetű csavarrugóról van szó.
               
Weihrauch HW94
           
Sok acélbetét és egy kis puffer

          
A HW94 gázpisztoly tokjának és szánjának anyaga természetesen a jól megszokott cinköntvény, azonban a fontosabb pontokon alaposan megerősítve acéllal. A csőben például teljes hosszában acélbetét foglal helyet, ami a csőfarnál egy kicsit túl is nyúlik, hiszen a 9 mm PAK-kal szemben a peremes töltény a 9x17R a pereménél fogva fekszik fel a csőben, így a deformálódás, felverődés szempontjából ez a rész kritikus. Az acélbetét ráadásul megakadályozza azt, hogy esetleges dugulás esetén szétrobbanjon a cső. Egyébként is meglepően kevés, mindössze 1 db hosszanti akasztót találunk a szűkített csőben, igaz, hogy ez viszont nagyon rondán, árulkodóan kilátszik a csőtorkolatnál. A következő nagyobb acéldarabot a szán tűzfali részén találjuk, ennek átmérője megegyezik a hüvely peremével, nem valószínű, hogy az ütőszeg egyszer csak kiszabja előre, mint az több olcsó modellel gyakran megesik. 
    
A gázpisztoly szétszerelése egyszerű. A töltetlenség ellenőrzése után a tok jobb oldalán levő "berettás" szétszedőkart lefele fordítjuk 90 fokban, majd a szánt hátra lehet húzni annyira, hogy a tokról hátul leemelhető legyen. Az ekkor kivehető helyretoló rugót és vezetőrúdját megszemlélve feltűnő, hogy a rugó mögött, azt körbevéve fehér műanyag ütközőt találunk. Ez a puffer segít elkerülni azt, hogy a szán hátrasiklása közben fémesen ütközzön fel, így a várható élettartamot alaposan megnöveli. Ezek az apróságok tulajdonképpen jól példázzák azt, hogy alapvetően gyenge anyagokból, a jogszabályok által megkövetelt keretek közt is lehet tartós fegyvert készíteni, csak átgondolt tervezés kell hozzá. A gázpisztoly felületkezelése a fekete kivitel esetében nem éppen szemet gyönyörködtető, kissé foltos, a nikkelezett kakas pedig elég szokatlan. A teljesen nikkelezett kivitel lényegesen szemrevalóbb, bár lényegesen drágább. A markolathéjak fekete vagy barna műanyagból, illetve felárért fából is készülhetnek.
               
Weihrauch HW94
        
Kezelés és biztonság

                
A Weihrauch HW94 elsütőszer-kezete double action/single action, de nem mondható éppen bajnoknak. Revolverezést sajnálatosan elbaltázták, rendkívül nehezen indul meg a billentyű hátrafele, míg single actionben van egy centis holtjáték a sütés előtt. Valószínűleg stresszhelyzetben úgyis húzza az ember, ahogy bírja, de a revolverezés így is sok embert zárhat ki a HW94 használói közül. A kakasrugó csavarrugó, tehát ez is egy tartós elem. A gázpisztoly repülő ütőszeges, tehát csőre töltve aránylag biztonságosan lehet hordani, a leeresztett kakas sem tudja nekinyomni az ütőszeget a csőben levő patron csappantyújának.
          
A szán bal oldalán levő biztosítókar lefele fordítva nem fesztelenít, azonban van egy igen hasznos funkciója: az ütőszeget kb. 2 mm-t behúzza a szánba, így az nem lóg be a kakas útjába. Ennek köszönhetően bebiztosítva a kakas tönkretétele nélkül lehet csattogtatni, ha erre támad ingere valakinek. A pisztoly többi kezelőszerve (külső szánakasztó kar) és a tárkioldó a szokásos módon működik, és ugyanott van, ahol a mintául szolgáló modellen is található.
           
Nyitott szán és töltényérzékenység
                
A Beretta-design egyébként egyértelműen következik a bonyolult alakú peremes revolvertöltényből, a hüvelykivetési hibákat valószínűleg csak a nyitott szános konstrukcióval tudták kiküszöbölni. Egyébként is kézbe  véve egy 9x17 mm Knall gáz- vagy riasztópatront, nehéz elképzelni, hogyan is működhet ezekkel egy öntöltő szerkezet. Nem is működik mindegyikkel, a gyártó ajánlásaiban kizárólag az RWS-gyártmányú nitro-lőpor töltetű patronokat javasolja, de azért ennyire nem kell ezt szigorúan venni a tölténygyártó szempontjából. 
             
Weihrauch HW94
               
Alapvetően a lényeg, hogy még véletlenül se feketelőporos töltetű westernvaktöltényeket használjunk, illetve kerüljük a hoszszabbra kinyíló és gyakran nagyobb gáznyomású disznóölő töltényeket is. A töltény alakja is fontos, csak olyant célszerű használni, melynek hüvelyszája magából a hüvely anyagából lett kúposan összehúzva, a gázpatronokban gyakori műanyag zárókúpos 9x17 mm-es patronok nem töltődnek csőre megbízhatóan.

Saját tesztjeim során a tesztfegyver kellemesen hangosan, de azért a 9 mm PAK kaliberű modelleknél tompábban szólalt meg, torkolattüze viszont hatalmas! A kilőtt hüvelyeket mindössze 30-40 centiméterre vetette ki. Akadályként felmerült, hogy a tárban legalsó patront elmulasztotta csőre tölteni egyszer, azt csak a szán kézzel történt ismételt működtetése során adogatta be.

Összességében a Weihrauch HW94 igen érdekes műszaki csemege, melynek várható élettartama magasabb a megszokottnál, tölténye pedig - bár majdnem olyan hatékony önvédelemre, mint a 9 mm PAK - lényegesen olcsóbb. A HW94 ára magas minőségét és különlegességét tükrözi: 35-45 ezer forint, kiviteltől függően.
     
 
 Cikk: Vass Gábor 
 Fotó: Uram János, Szomolányi András
   
  
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu