- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

          
Weihrauch Arminius HW37 - titkos favorit
           
A gáz-riasztó fegyverek többsége kis szilárdságú cinkötvözetből készül, szinte nagyítóval kell keresgélni azt a néhány típust, melynél egy-két fődarab acélból van. A revolverek világában is egyre ritkább a dolog, noha sok igényes vásárló keres ilyeneket. Gyakran azonban szembesülve a valóban minőségi darabok komoly árával, lelohad lelkesedésük. A német Arminius HW37 árát és kvalitásait figyelembe véve igazán jó vétel.              
                 
A HW88 nehezebb testvére

                            
Weihrauch Arminius HW37
                              
A HW37 gázrevolver eredetileg az alumíniumtokos, acéldobos HW88 nehezebb és olcsóbb testvérének készült, rövid gyártás után azonban áttértek a Weihrauchnál a szuperkönnyű, alumíniumdobos, alumíniumtokos HW88 Super Airweight (mindössze 277 gramm) kizárólagos gyártására, tehát a "sima" HW88 már évek óta nem kapható. Az új pillekönnyű modell hihetetlenül jó viselhetőségével aztán elhomályosította a HW37 fényét, arról szinte csak "acélmániás beavatottak" szűk köre tudott. Oka persze ennek az is, hogy a gyártó a nyugati szaksajtóban is csak a HW88 SA-t hirdette, mostohán kezelve a HW37-et.
             
Miben tér el?
                
Weihrauch Arminius HW37
                  
A szuperkönnyű testvérhez és a piacon található több konkurenshez hasonlóan a HW37 is a remek Smith&Wesson M36 Chiefs Specialt másolja, minden önvédelmi zsebrevolverek ősapját. (Na jó, a Colt Detective Special is indulhat a címért.) A külső hasonlóság gyakorlatilag tökéletes, és a szerkezeti azonosság is magas szintű - nem véletlenül gyártja a modellt éles kivitelben is az Arminius.

A fő különbség a felhasznált anyagokban van. A DA/SA acél elsütőszerkezet a tűzfalba épített külön ütőszeggel és passzív biztosításával közös. A dob a HW88 SA-nál alumínium (acél dobforgató koszorúval), míg a HW37-nél teljesen acél. A tok egyértelműen nehezebb a HW37-nél, hiszen alumíniumötvözet helyett a jó öreg spiáterből van. Természetesen a tűzfali rész mindkét modellnél komoly acélbetéttel megerősített. Alaposan el is üt az elsütőszer-kezet barnított felülete a kékített dobtól és a feketére festett toktól.
                       
Weihrauch Arminius HW37
                     
A HW88SA fekete színű, alapkivitelű változatánál fa markolathéjakat találunk, a HW37-en csak műanyagot, korábban barna, ma fekete színben. A műanyag felülete olyannak tűnik, mintha vékony gumírozás lenne rajta, tehát meglepően jó fogású (habár nagyon kicsi). A csereszabatosság miatt azonban bármilyen J-frame Smith&Wessonra való markolat felrakható, ha valahol hozzáférünk ilyesmihez.
           
Barkácsolók elriasztása
                           
Weihrauch Arminius HW37
             
A gáz-riasztó fegyverek gyártásának, tervezésének sarkalatos pontja, hogy azokat ne lehessen éles lőszer kilövésére átalakítani. Az acéldob pedig mégoly csábító is lehet rossz szándékú barkácsmestereknek, de el kell, hogy keserítsem őket. A szokásos töltényűr utáni 6 mm-es, eltolt szűkítés itt is megtalálható (természetesen persze a csőtengely vonala és a töltényűré sem esik egybe). De ez még nem elég, az egykori HW1G-ről megismert, oldalról szelő irányban töltényűrszűkítésekbe beütött acélstifteket itt is megtalálni. Az igényes elkészítésre jellemző módon ezeket illeszkedésük, felületkezelésük szinte láthatatlanná teszi.

A csőbe még több akasztót pakoltak, mint a HW88-nál, mert itt elöl és hátul is megy ki oldalra egy-egy keresztirányú akadály a hosszanti akasztóból. Ennek eredménye sajnos az lett, hogy a spiáter külcső cső szemből a 15 mm-es jelzőrakéta-lövőnek való menetes részen némileg deformált, nem szabályos kör alakú. Ez egyébként a típus legkomolyabb esztétikai hibája, más nem nagyon van.
             
Lágy sütés
                  
Weihrauch Arminius HW37
               
A HW37 sütése a gáz-riasztó mezőnyben különösen lágynak mondható, a vajpuha revolverezéshez szinte már sportfegyveres single action sütés társul, bár erre nem lenne semmi szükség. A dob kinyitása-becsukása kissé reszelősebb az éles megfelelőnél, de nem zavaróan, a dobtengely, illetve az ejektorrúd elöl is rögzített, a csőfar-dobhézag pedig alig 0,2 mm-es átlagosan, ami ugyancsak felettébb jó érték. A HW37 revolver lévén gyakorlatilag tökéletesen megbízható, méretei és kb. fél kilogrammos tömege nagyszerűen hordhatóvá teszik, 5 db 9 mm K paprikatöltény pedig a legtöbb civil önvédelmi szituációt meg tudja oldani. Aki tehát valóban napi viselésre, önvédelmi célra keres egy kvázi örök életű gázrevolvert, az alig 30 ezer forintból megúszhatja a HW37-tel.
      
           
 Cikk: Vass Gábor
 Fotó: Szomolányi András
       
 
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu