- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

                      
Umarex 343 - az egyik leghitványabb
                           
Szinte mindenkinek ismerős ez a fegyver. Sok honfitársunk ezzel kezdte a 90-es években gázpisztolyos karrierjét. Valószínűleg óriási mennyiségben jött át a határon csokoládé, dobozos sör és műszaki cikkek között. 

                 
Umarex 343
                  
Umarex 343. Ez volt az a gázpisztoly, ami majdnem mindenkinek volt, de senki nem büszkélkedik vele. És nem azért mert jórészt illegálisan hordta mindenki a vad 90-es évek elején, hanem azért, mert ennél hitványabb fegyvert nem nagyon találni a gáz-riasztó fegyverek között. De ez volt a legolcsóbb, így rengeteg honfitársunk vett ilyet önmagában, vagy mókás kis szettben jelzőrakétával meg egy doboz 6 mm-es riasztótölténnyel, nagyjából 430 schilling környékén. Aki önvédelemre kívánta hordani (igen, sokan voltunk akkor még ilyenek, ugye milyen ciki?), az beszerzett hozzá egy csomag 85 mg-os CN gázpatront is, amit helyes kis kerek műanyag dobozban árultak. Aki szilveszteri duhajkodás miatt vett ilyen, az vásárolt mindenféle 15mm-es rakétát is.
                                               
Umarex 343
                         
De térjünk vissza kicsiny revolverünkhöz. Az olasz Kimar cég által gyártott csőletörős 6mm  fb. platz kaliberű Umarex 343-asba 8 db töltény fér. Üres tömege 430 gramm, amihez 150mm-es teljes hossz párosul. Sütése DAO, de olyan alapvető dolgok, mint a passzív ütőszegbiztosítás, dobarretálás már nem fértek bele az árba, így kakas alatt töltött  töltényűrrel hordani nem ajánlatos. A fegyver dobjában található a gyári szám, a tokon pedig a PTB szám, illetve a típusjelzés (mod 343-c 1866) illetve a megmosolyogtató "Made Italy" felirat.
                  
Umarex 343
                        
Az egész fegyver anyaga meglehetősen puha spiáter, kidolgozása csapnivaló, megbízhatóságról sem igazán beszélhetünk. Bár a tulajdonomban levő darab pár szilvesztert kibírt és még többé-kevésbé egyben van, de például a revolvert felfele tartva rakétaindításnál nem hajlandó működni, mivel a teljesen leamortizált töltényűrökből kilógó töltények megakadályozzák a dob továbbítását. A felületkezelés fényes fekete festék, minősége csapnivaló. Szemcsés, sok a megfolyás és ráadásul nem is mindenhová jutott festék: a kakasnak csak a tokból kiálló részét sikerült lefesteni és pár helyen a tokon is hiányzik a felületkezelés. Ez mindegyik általam látott darabnál így van, tehát nem valószínű, hogy egy hanyagul elkészített példányt fogtam ki. 
                        
Umarex 343
                      
A fegyver szétszerelése primitív konstrukciójának is köszönhetően egyszerű. Az ejektor rudat előrehúzzuk, ekkor lenyílik a fegyver csöve és már tölthető-üríthető is. Ha az ejektor rudat elkezdjük lecsavarni, akkor kiszedhető a dob is és máris elénk tárul a borzalmas csőfar. Az általam birtokolt revolvereknél a dobban egy acélgyűrű van, mely a felfúrást hivatott megakadályozni. Valószínűleg ez a gyűrű a fegyver legtartósabb része. Érdekes módon az azonos PTB számú fegyverek különböznek, az egyiknél a dob eleje 3mm-esre szűkül, a másik revolvernél az űrmérettel megegyező, 6mm-es a furat (valószínűleg ez a régebbi példány). A csőbe egy hosszanti irányú fémlapot tettek akasztó gyanánt. Több lövés leadása után, fegyvertisztítás közben jön a meglepetés: a tisztítókefe a kormon kívül apró morzsákat is kihozott a csőből és a dobból, ami bizony nem lőpor, (mert az ugye nincs is a 6mm-es töltényben), hanem fegyverünk anyagának apróbb darabjai... Ezek után talán már nem is érdemes tovább boncolgatni a fegyver anyagminőségének és kidolgozásának kérdéskörét... 
                     
Umarex 343
                       
Az Umarex 343 az a fegyver, ami már csak nosztalgikus érzéseket válthat ki belőlünk; kinevetve egykori önmagunkat, a mariahilferstrasse-i inváziót, amikor ácsingózva néztük a fegyverbolt kirakatát, hogy aztán beljebb menve megkérdezhessük az eladót,hogy melyik is a legolcsóbb gázpisztoly...          
         
       
Cikk: Hódi András
Fotó: Szomolányi András
           
          
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu