- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

                                 
Uberti Cattleman - megszelídült béketeremtő
            
Fort Worth egyik fegyverboltjában, a pult mögött láttam egy feliratot: "Isten megteremtette a Világot, Samuel Colt az eszközt, amivel a világ rendben tartható!"  Az írást körbevéve több, különböző kivitelű Colt Peacemaker volt a falra rögzítve legyező formában. A barátságos eladó kérdésemre elmondta, hallott már ő is olyan Peacemakerről, amit én keresek, a Wild West Shown fellépő cowboyok használják, de sajnos itt csak éles fegyver kapható. Igaz, minek is Texasban olyan fegyver amivel nem lehet lőni, csak durrogtatni? Na de itthon, ahol nem fegyverboltban kell kérni a tartási engedélyt és nem csak a jogosítvány kell hozzá, leginkább csak az a fegyver tartható, amivel csak riogatni lehet, nem pedig lőni. Ezért aztán nekem is olyan Peacemaker kell, ami némiképp megszelídített. 
                       
Uberti Cattleman
                    
Pár évtizeddel ezelőtt, amikor a filmgyárak ontották a spagettiwesternt, Olaszországban elkezdték gyártani a kor fegyvereinek replikáit. Az Uberti cég minden igényt kielégítve gyártja a Colt Peacemakert Cattleman néven. 4 mm Randzünder, Brocock légfegyver, elöltöltős, gáz-riasztó változatban és természetesen egyesített lőszerrel üzemelőt, ez utóbbit csak engedélyre (bár megjegyzem nálunk a felsoroltak közül a legelsőt is csak engedélyre). Az eredetiről a Colt M1873 Single Action Army, becenevén Peacemaker revolverről már sokan, sokszor írtak, így annak részletes ismertetését most ki is hagynám. Nem így a gyűjteményem legújabb darabját, a Hege Uberti (gáz) riasztó westernrevolvert (a pontos megnevezése, mint ahogy az a fegyver csövén fel is van tüntetve: HEGE MOD.ARMY 1873 KAL.9mm R KNALL, a PTB száma: 838 ).

A fegyver anyagát tekintve teljesen acél, hiszen a gyártó leginkább éles lőfegyvereket készít, természetesen a klasszikus famarkolattal. A riasztórevolver, a cső és a dob kivételével azonos az élessel, egyéb alkatrészei teljesen csereszabatosak. Minősége kiváló, riasztófegyverként gyakorlatilag elnyűhetetlen. A riasztó változat az 1893-1940 között gyártott Colt M1873 SAA New Modellt mintázza (mely a dobtengely rögzítésében tér el a 134 éves alapmodelltől). A fegyver szerkezete némi XX. századvégi változástól eltekintve (fém fröccsöntött alkatrészek, a kakas biztonsági állása) klasszikus.
                 
Uberti Cattleman
               
Részleges szétszerelés

A színesre edzett acéltokból a dobot lehet csak kiszerelni, mégpedig úgy, hogy a tokon lévő csőfar alatti reteszt benyomva tartva ki lehet húzni a dobtengelyt, majd a töltőkaput lenyitva a kakast hátrahúzva kiemelhető a dob, és máris feltárulnak előttünk a riasztófegyver-változat eltérései; a cső tokfelőli részén nem látható az átmeneti kúp, csak egy furcsa, baloldalra eltolt, 6 mm átmérőjű furat. A fegyverrel farkasszemet nézve, a cső belső átmérője 11 mm, és jól látható a csőtorkolattól 15 mm-re kezdődő és teljes hosszban elhelyezkedő acélakasztó. A csőbe pillantva, balra excentrikusan eltolt 6 mm átmérőjű furat teljesen átlátható. A dobot kézbe véve a súlyából azt gondolhatnánk, hogy az egy darab acélból kimunkált tölténydob könnyedén átalakítható, de alaposan megvizsgálva kiderül: lehetetlen.

A hat töltényűr .38 kaliberű, de csak 20 mm hosszú, majd centrálisan 6 mm-re szűkített. A dobot megfordítva érdekes látványt nyújt a 11 mm átmérőjű excentrikus furat, mely végérvényesen biztosítja a felfúrhatatlanságot. Bár a fegyver anyagában megegyező és külsőleg látszólag azonos az éles, illetve elöltöltős változattal, sőt bizonyára csereszabatosak a belső alkatrészek is, valószínűleg az olasz fegyvermérnökök a fődarabokon minimális méretbeli eltérést alkalmaztak, nehogy túl könnyű dolga legyen a ”mekkmesternek”, aki cső és dobcsere végrehajtásával élesre akarja alakítani a szabadon tartható revolvert.
                    
Uberti Cattleman
                   
Újra szól a hatlövetű...

...hogy teljes legyen a westernfeealing, felcsatolom a Fort Worth-i fegyverboltban vásárolt mexikói gyártású, kemény marhabőrből készült "kovboj" pisztolytáskát és belépek egy képzeletbeli vadnyugati szalonba - a barátom műhelyébe - "lőpróbára", majd hogy a hangulatot fokozzuk, bekapcsoljuk  cd-ről Ennio Morricone fülbemászó spagettiwestern zenéjét. A  kakast második kattanásig hátrahúzom, lenyitom a töltőkaput és egyesével betöltöm a 9 mm Knall riasztópatronokat. Előbb komótosan, egyesével megfeszítem a kakast és ellövök hat patront, majd a cső jobb alsó részén elhelyezkedő ejektorrúd segítségével, egyesével ürítem a kissé bedagadt hüvelyeket. 
                                  
Újratöltés után kipróbáltam a gyerekkoromban többször megnézett klasszikus westernfilmben, a "Hét mesterlövészben” látott technikát, azaz elhúzva tartom az elsütőbillentyűt, bal tenyeremmel a kakast hátrahúzom, felengedem és így csapkodva gyors egymásutánban elsütök még hat patront, majd a füstölgő csőbe fújok és arcomon széles mosollyal feltolom homlokomra Stetson kalapomat.  - JJJíháá!
                    
Uberti Cattleman
                   
                  
Technikai adatok:
                  
Tárkapacitás: 6 db
Súly (üresen): 1120 gramm
Hossz: 270mm
Magasság: 130 mm
Szélesség: 42 mm
Csőhossz: 5.1/2”; azaz 122 mm
            
             
Cikk: Gonda Zsolt
Fotó:
Gonda Zsolt
           
               
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu