- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

   
Tűzijáték gázpisztolyból

   
A gáz- és riasztófegyverek döntő többsége rendelkezik tűzíjáték/jelzőrakéta indítási képességgel. Ezt a remek szórakozási - illetve vészhelyzetben jelzési - lehetőséget segít kihasználni ez a fejezet.

  
      
Tűzijáték
 
     
Hatályos jogszabály

 
A 155/2003 kormányrendeletet nemrég módosította a 245/2005 kormányrendelet. A részletes ismertetés helyett itt csak a gáz-riasztó fegyveresek figyelmére számot tartó főbb tudnivalókat emelnénk ki. A pirotechnikai eszközök műszaki jellemzőik, effekt / hatóanyagtartalmuk alapján kategóriákba vannak sorolva.
 
Az 1. kategória (játékos pirotechnikai eszközök) egész évben szabadon vásárolhatóak, tarthatóak, használhatóak 14 éves életkor felett
 
- A gáz-riasztó fegyverekből indítható összes (7, 9, 15 mm-es) jelző/tüzijátékrakéta - kis tömegű effektanyaga okán - az említett 1.-es kategóriába tartozik
 
- Az 1.-es kategóriába tartozó játékos pirotechnikai eszközből egy időben 1 kilogrammot (tehát több száz darabot) tárolhatunk
 
- Pirotechnikai eszköz használata közben mások testi épségét, vagyontárgyait nem veszélyeztethetjük.
  
 


    
Tűzijáték típusok
  
A ma kapható gáz-riasztó fegyverek jellemzően a 15 mm-es rakétákhoz való toldatot kapnak gyárilag. Ezek némelyike alkalmas a 9 mm-es jelzőrakétához (a Berloque és Xythos fegyverekhez csak ilyen jó), de a 7 mm-es jelzőfények mára gyakorlatilag kihaltak, beszerezhetetlenek. A 9 mm-esben csak fényjelző (színes) rakétákat találunk, a modernebb és elterjedtebb 15 mm-esben viszont minden elképzelhető konstrukcióval, formával találkozunk, sípoló, fütyülő, színes csillagokat szóró, pörgő, de még kis szárnyas rakéta is akad közöttük. Jellemzően többféle változatot tartalmazó 20-70 darabos szettek formájában kerülnek forgalomba. A rakéták átlagára 100 Ft/db-ra jön ki.
  
   
Tőzijáték
  
 
Toldatok
 
A gáz-riasztó fegyverekhez sokféle (konkrétan 10-12-féle) menetméretű, konstrukciójú rakétalövő toldat van. Adott fegyverhez csak a hozzá valót alkalmazzuk, ellenkező esetben előfordulhat, hogy megbízhatatlanná válik a begyújtás, vagy ami rosszabb, csővégen robban fel a tűzijáték-rakéta. Szerencsére a gondos tervezésnek köszönhetően még ez sem okoz ijedtségen túl bajt.
   
A peremgyújtású tölténnyel működő típusok (pl. csúszótárasok) rakétalövője nem rendelkezik lefúvónyílásokkal, és gyakran a csőtorkolatba integrált "tölcsér". Ez előfordul egyes központi gyújtású típusokkal is (pl. Keserű), itt a lefúvónyílások hiányában nem lehet biztonságosan tűzijáték- csak jelzőrakétát kilőni. Ezen gyártó termékei azon kevés típus közé tartoznak, ahol külön kell megvásárolni a rakétalövő toldatot. A rakétalövő toldat szinte mindig acél, ritkán alumínium (Keserű), legrosszabb esetben spiáter (Voltran).
   
    

   
 
Használat
 
Maga az indítás pofonegyszerű: a fegyverbe riasztópatront tárazunk (még véletlenül sem könnygázt), majd a csőtorkolatnál levő menetbe becsavarjuk a rakétalövő toldatot. Ebbe egyszerűen bepottyantjuk - mindig nyitott végével lefele - a rakétát, és már lőhetünk is. A rakéta értelemszerűen éjszaka, sötétben az igazán látványos, típustól, fegyvertől függően 20-50 méter magasra is felrepül.
    
    
Tűzijáték
    
   
Extrák

 
A normál "egyszeres" rakétalövőbe egyenként kell minden lövés előtt berakni az egy darab pirotechnikai eszközt. Léteznek azonban jópofa szerkentyűk, melyek fokozzák az élvezetet.

- 4xMultishooter: tulajdonképpen egy osztófej, mely a torkolattüzet négy 15 mm-es csőbe vezeti, így egyetlen riasztópatronnal négy (egyforma, vagy különböző) rakétát indíthatunk egyszerre. Körülbelüli ára 5-7 ezer forint.

- HS Le-Si-Mat: tulajdonképpen egy jelzőrakéta-tár, mely rugós léptetésű, minden lövésnél újabb rakéta emelkedik a csőtorkolat elé. Hátránya, hogy csak jelzőfényekkel üzemel, tűzijáték-rakéták nem tárazhatóak. Már nem kapható.

- RotoStar: nagyméretű, rugós léptetésű rakéta-forgótár, melyet a csőtorkolatra lehet csatlakoztatni. Hatlövetű, minden lövés egy rakétát indít. Ára megközelítőleg 12-14 ezer forint.

Vass Gábor
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu