- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

                         
Umarex SW1911 - látványkirály
                        
1911-ben John M . Browning megalkotta a legendás Colt 1911-et, majd majdnem egy évszázaddal később, a Smith & Wesson-nak is eszébe jut ez a piaci szegmens és megszületik a S&W 1991. A két világhírű fegyvergyártó ismertségét meglovagolva, az Umarex a 2008-as IWA-n bemutatta az Umarex SW1911 gáz-riasztó pisztolyt.
                           
SW1911
                   
Ugyanaz kicsit másképp

                 
Egy újszülöttnek minden vicc új - gondolhatták az Umarex tréfás kedvű tervezői, amikor megálmodták a SW1911-et. A látványos gázpisztoly ugyanis nem más, mint egy optikailag feltuningolt Umarex Colt 1911, annak minden hibájával, jóval magasabb áron.
Sőt, még visszább haladva az időben, ezt a típust eredetileg Reck Governmentnek hívták, és még az 1980-as években jelent meg, először 8 mm Knall, majd később 9 mm PAK kaliberben is. Műszakilag gyakorlatilag minden családtag azonos a 2008-as "újdonsággal".

SW1911
                     
Optikai tuning

                  
A kizárólag duotone verzióban kapható gáz-riasztó fegyver igazi esztétikai élmény. A mattfekete szán felületkezelése gyönyörű, de sajnos meglehetősen sérülékeny, hamar összekarcolódik. (A humor az Umarex marketingeseit sem kerülte el: a katalógusban fontosnak tartották a gázpisztoly előnyös tulajdonságai között kiemelni, hogy "a sötét szán tükröződésmentes látómezőt biztosít".) A méretes SW 1911 felirat mellett látványelemként folytatódik a csőretöltést segítő recézés a szán elején is. A bal oldalán kisebbfajta regényt olvashatunk, webcímmel, és az Umarex Colt 1911 eredetre utaló PTB számmal. A jobb fogás kedvéért, a markolathéjat puha műanyagra cserélték, amely elöl is körbefogja a markolatot - ilyen a "Colt" esetében csak a teljesen nikkelezett kivitelen van. Az elsütőbillentyű optikai tuningja viszont szerintem nem sikerült igazán szépre.
                     
SW1911
                        
Kezelőszervek - némelyik csak dísz

                     
A kezelőszervek nagyobbak, dizájnosabbak lettek - mondhatjuk, hogy "combat" vagy szituációs lövő igényeknek megfelelőek, ha ez nem lenne vicces egy gázpisztolynál. A megnövelt tárkioldó, imbuszkulccsal oldható rögzítése, a felületes szemlélődőben azt az érzést keltheti, hogy át lehet szerelni balosra, de a fegyver bal oldalát és a tárat szemügyre véve csalódnunk kell. A szánakasztó sajnos csak kézzel működtethető, nem fogja meg a szánt az utolsó töltény után - de ez minden 9 mm PAK családtagon ilyen. A szán tehát csak a tár adogatólemezében ütközik fel, a kiürült tárat vagy kirángatjuk, vagy kézzel működtetjük a szánakasztót és utána kivesszük.
                    
SW1911
                           
A tokbiztosító, a Colt 1911-gyel ellentétben viszont kétkezes lett. Legfelső állásban blokkolja a csőretöltést és az elsütést, alsóban a gázpisztoly lövésre kész. Már ha fel van húzva a kakas. Az igazi éles M1911-től eltérően, itt a kakas leengedett állapotában is van mód a bebiztosításra. A méretes tokbiztosító igen könnyen jár, így oda kell figyelni, hogy  az ember véletlenül ki ne biztosítsa a fegyvert. A markolatbiztosító csupán dísz, viszont a single action rendszerű elsütőszerkezet biztonsági félállást kapott, csakúgy, mint minden korábbi családtagon.
                    
SW1911
                  
Miből van?

                       
Az Umarex Smith & Wesson 1911-ben a tűzfalon, a csőbetéten és az ütőszegen kívül minden spiáterből készült, így az elsütőszerkezet is. A kakasban elférne legalább egy acélbetét, mert már egy tár ellövése után erősen meglátszott az ütőszeg nyoma. A kakast drótból hajlított rugó mozgatja. A meglehetősen méretes és nehéz SW1911 egysoros, acéltestű tárjába csak nyolc 9mm PAK töltény fér. Érdekesség, hogy nem csak a tár kivételekor, hanem annak fegyverbe helyezésekor is benyomva kell tartani a tárkioldó gombot.
                     
SW1911
                      
Szétszedés

                    
Meglepő, hogy a kezelési útmutató mennyire összecsapott. A tokbiztosító funkcióit felcserélték, nincs robbantott ábra és egy szót sem ejtenek a fegyver részleges szétszedéséről, ami a fegyver tisztítása előtt igencsak megizzaszthatja a gyakorlatlan felhasználót. Részleges szétszedés: először a tárat el kell távolítani, majd a töltetlenség ellenőrzése után a szán elején, a csőtorkolat alatt lévő helyretoló rugó zárókupakját be kell nyomni, a szán elején lévő csővezető perselyt el kell fordítani balra, majd ki kell húzni. A helyretoló rugó zárókupakját is el kell fordítani és azt is ki kell venni. Ezután már csak a szánt kell hátrahúzni, hátsó helyzetben a végét felemelni, és a csőről előre letolni.
                
SW1911
                 
Tesztecske

                   
A tesztfegyveren, csőretöltéskor a szán kicsit reszelősen akadozva járt, ez a későbbi használat során valószínűleg összekopik. A teszteléskor három tár (24 db.) Umarex 9 mm PAK töltényt lőttem el, amiből sajnos négy kivetési hibát okozott. Hogy ez a fegyvernek, vagy a tölténynek köszönhető, az örök rejtély marad - mindenesetre a gyártó azonos�
                     
A vitrin éke
                         
Kinek ajánlható az Umarex Smith & Wesson 1911? Aki önvédelemre keres gázpisztolyt, annak semmi esetre sem. Öntöltő, ráadásul single action elsütőszerkezettel (tűzkészen nem viselhető), nehéz és hordhatalanul nagy. Szilveszteri rakétázásra, örömlövészetre kissé borsos az ötvenezer forint feletti ára, és kicsi a tárkapacitása, a tárcsere macerásságáról pedig lásd feljebb. Valószínűleg vastagabb pénztárcájú gyűjtők "vitrinfegyvere" lesz.


 
                
                     
Umarex SW1911

Pozitívumok:

- látványos, szépen elkészített
- közismert forma, éles eredeti

Negatívumok:

- kevés acél alkatrész
- funkciótlan kezelőszervek
- nehézkes tárcsere
- önvédelemre kevéssé alkalmas
- egyenértékű saját modellnél sokkal magasabb árCikk: Szomolányi András
Fotó: Szomolányi András
                   
                 
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu