- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 


Reck Defender, Hammerli P26, Geco P225 - gáz-SIG

A Reck Defender a Hammerli P26 és a Geco P225 gázpisztoly külsejében, az eredetihez való hasonlatosságában talán a legjobbak közé sorolható. Igazán kevés olyan jegyet ismerhetünk fel, amelyek elárulják, hogy itt nem egy SIG Sauer P225 (P6) rendőrségi pisztolyról van szó.

                   
Reck Defender
                     
A Geco 225 gáz-riasztó pisztolyt Reck Defender és immár Hammerli P26 név alatt is az Umarex gyártja, azonban a gyártó termékeinél megszokott apróbb kezelésbeli "csalásoktól" eltérően itt olyan szerencsénk van, hogy a gázpisztolyt pontosan ugyanúgy kell kezelni, mint az eredetit.

Az elsütőszerkezet double action/single action, amit itt egy remek, működő fesztelenítőkar koronáz meg, tesz teljesen biztonságossá. Csőretöltés után a felhúzva maradó kakast a bal markolatpanel felső részén elöl levő kis recézett kar kattanásig lefele nyomásával lehet lefeszteleníteni. Ekkor a lefele mozduló kakast az ütőszegtől biztonságos távolságra megtartja a szerkezet. A kakas nyugalmi állapotában innen előrébb sem mozdulhat, mindaddig, míg a billentyűt teljesen meg nem húzzuk. 
                    
Reck Defender
                   
Ismerős esetleg valahonnan? Persze, a valódi SIG P225 is pontosan ugyanígy csinálja. A kakast kézzel feszteleníteni nem tanácsos - csakúgy, mint az igazin.  A kialakítás szinte tökéletes védelmet nyújt, habár itt nincs meg az ütőszeget külön blokkoló alkatrész, de ez itt bocsánatos bűn. A Geco 225 tehát azon ritka, de ma már szerencsére egyre számosabb olyan gázpisztoly közé tartozik, melyet csőretöltve, tűzkészen lehet viselni.

A fesztelenítő mögött lévő kar a szánakasztó. Az egysoros tárba az eredetivel tökéletesen azonos számú, 8 db 9 mm PAK gáz- vagy riasztópatront tárazhatunk. Korábban létezett .35 Knall kaliberben is, de ezt már több, mint egy évtizede nem gyárthatják. A tár a sátorvas és markolat találkozásánál levő nyomógomb megnyomásakor energikusan pattan ki, nem kell rángatni, mint oly sok kategóriatársánál.
               
Reck Defender
                  
A gázpisztoly fogása - természetesen ez is az éles modell öröksége - kiemelkedően jó, az összes kezelőszerv könnyedén elérhető (de jól dolgoztak a SIG designerei az 1970-es években!). A gázpisztoly sütése revolverezve kifejezetten kellemes, single actionban mondjuk, hogy elfogadható.

Szedjük szét!

Sokan ismerik a SIG Sauer P22X-sorozatú pisztolyok részleges szétszerelésének menetét, a fix csövű gáz-riasztó fegyverek esetében persze kizárt, hogy tökéletesen ugyanaz legyen ez a művelet.  A töltetlenség ellenőrzése után akasszuk fel hátul szánt a szánakasztóval. A sátorvas felett bal oldalt levő szétszedőkart fordítsuk elfele állásba. Az igazin ilyenkor lejönne a kopmlett szánszerkezet. 
                      
Reck Defender
                   
No, itt nem fog. Ehelyett húzzuk ki a szétszedőkart kompletten a tokból, ügyelve, hogy ne törjük el, mert spiáterből van. Ezután a szánt ütközésig húzzuk hátra, majd mint egy Walther PP-nél, emeljük fel és húzzuk le előre. Összeszereléskor aztán úgy tudjuk a szétszedőkart visszatolni fészkébe, hogy a másik oldalról alkalmas eszközzel (csavarhúzó) benyúlunk a szétszedőkar furatán és előretoljuk a helyretolószerkezetet.

Megérkezik a rossz hangulat

A levett szánon láthatjuk, hogy milyen vékony anyagból van sajnos, azonban ennél is meglepőbb felfedezést tehetünk, ha a zártömböt megvizsgáljuk. Annyira élethű lett a gázpisztoly, hogy a zártömb - benne a repülő ütőszeggel és a hüvelyvonóval - külön alkatrész. A hüvelykivető nyílás mögött másfél centivel levő keresztirányú csappal került rögzítésre. De itt aztán nagyjából vége is a jó híreknek, hiszen mint tudjuk a gáz-riasztófegyverek esetében ott lehet legcsúnyábbakat lelkileg megzuhanni, ha belenézünk a belsejükbe. 
                          
Hammerli P26
                       
Az evidens itt is, hogy a gyakorlatilag a teljes fegyver spiáterből van, külsőleg mondjuk egészen korrekten elkészítve. Azonban a cső!!! Mindkét oldalán otromba öntési sorja maradt rajta! A tok jobb oldalán - az eredetitől eltérően - tokfedelet találunk, ami valami hihetetlenül gagyi módon van illesztve. Ami önmagában csak esztétikailag lenne zavaró, azonban ez képzi az adogatópálya egyik felét is. Az pedig nem jelent jót hosszú távon, ha a spiáter adogatópálya két fele közt milliméteres rés tátong. Az egyébként acél hüvelykivető orr meg úgy lötyög, hogy szinte félünk, hogy elvesztjük.

A cső alatt elhelyezett helyretoló rugó vezetőrúdja is cinköntvény. A tok anyagából kialakított cső egyébként acélbetétes, hosszábban egy vaskos akasztó található, amit szinteltolással az ismert Y-alakú követ, majd jó 2 mm-rel feljebb következik a rakétalövő toldathoz való menetes rész. A cső mindkét oldalán alaposan fel van sliccelve, bal oldalon olyan mélyen, hogy az acélbetét is jól látszik. Aki ezt fel akarja fúrni, az mehet az elmeosztályra.

Luk a kakasban
                        
Hammerli P26
                         
A Reck Defender / Hammerli P26 / Geco P225 kezelőszervei közül a tárgyalt fesztelenítő és szánakasztó karok acéllemezből készültek, mint az igazin. Az elsütőbillentyű és a kakas azonban sajnos spiáter. Ennek az a negatív következménye, hogy a kakas ütőfelületébe már pár tucat üres csattogtatás után jól látható árkot ver az ütőszeg vége. Ide igazán elkelt volna egy kis acél. További negatívum, hogy a kakast nem csavarrugó, hanem csak egy drótból hajlított, nem túl tartós elem mozgatja. 

A leírt negatívumok azonban sajnos a gáz-riasztó piac 90%-áról elmondhatóak, kár, hogy ezt az egyébként igen látványos küllemű típust is érintik. 150 lövéses próbánk alapján a Reck Defender megbízhatóan működött gyors tüzelésnél is, mindössze két akadályt produkált. Összeségében elmondható a Reck Defender / Hammerli P26 / Geco P225  gáz-riasztó pisztolyokról, hogy élethűségben a legjobbak között vannak, kezelőszerveik nagyon jól elhelyezettek és tökéletesen funkcionálisak. Ezen túl a kezelési/viselési biztonsága is elsőrangú. 
                  
Hammerli P26
                
A napi viselésre a cinköntvény tokból (az igazié alumínium) adódó nagy tömeg nem teszi ideálissá, kompakt mérete ellenére sem. A Reck Defender / Hammerli P26 / Geco P225   gáz-riasztó pisztolyok ára a felsőbb kategóriába tartozik (ez 40 ezer forint feletti árat jelent). A nikkelezett illetve kéttónusú változatok ennél is drágábbak.


Cikk: Vass Gábor
Fotó: Szomolányi András
                    
             
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu