- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

               
Röhm RG9, Röhm RG90 - retikülszökevény
            
A kicsi, lapos és mattezüst fényben csillogó Röhm RG9 gáz-riasztó pisztolyról gondolhatnánk a címben szereplőket, mert ránézésre tipikusan olyan, amilyennek a női fegyvereket elképzelni hajlamos az ember.
              
Röhm RG9
               
TPH-utánérzés

          
Az ilyen formátumú gáz-riasztóknak általában a Walther PPK szolgál mintául, itt azonban annak mérete alá mentek, és inkább az eredetileg 6,35 mm Browning és .22 LR kaliberű TPH (TaschenPistole mit Hahn - kakasos zsebpisztoly) volt a megcélzott modell (bár a hasonlóság korántsem tökéletes). A Röhm RG9-et az 1980-as évek elején kezdték el gyártani 8 mm Knall gáz-riasztó kaliberben, majd 1997-től - a 8 mm K-modellek gyártásának németországi betiltását követően - .315 Knall töltényhez készült. Ezen újabb modell csak a kerekítetteb szánban, rövidebb tárban és eltérő (gáz)csőben tér el az RG9-től, típusjelzése pedig RG90 lett. Az utódmodellt fekete és nikkelezett kivitelben a mai napig gyártják.
               
Röhm RG9
             
Fesztelenít és biztonságos

               
A kis gázpisztoly méretén kívül legjellegzetesebb tulajdonsága, hogy kakasa acélból készült, szánon levő forgó biztosítója pedig biztonságosan lefeszteleníti a kakast. Ez, mint tudjuk, gáz-riasztóban igencsak ritka extra, ilyen kisméretű modellek körében pedig gyakorlatilag páratlan. Ráadásul a kakasnak van egy biztonsági nyugasza is (itt áll meg a biztosítóval fesztelenítéskor), amely biztonságosan távol tartja a kakast az ütőszegtől. Nem is célszerű tehát kézzel feszteleníteni. Azon kevés zsebgázpisztoly közé tartozik tehát az RG9/90, melyet minden habozás nélkül mernék hordani csőre töltve, kibiztosítva (lefesztelenítve), akár zsebben is.
            
Röhm RG90
              
Waltheres vonások

                
Az RG9 szerkezete gyakorlatilag azonos az igazi Walther PPK-éval, kivéve a markolat alján kiképzett tárrögzítő sarkantyút és a szánakasztás/hüvelykivetés módját. Az egysoros, 6 db patron befogadására alkalmas tár kifogyásakor ugyanis az nem a belső szánakasztót nyomja fel, mert ilyen nincsen a kis gáz-riasztóban, hanem csak az adogatótömb akasztja hátul a szánt, ezzel jelezve a fegyver kiürülését. A tár kivételekor a szán magától előrecsap.Mivel nincs belső szánakasztó, így a hüvelykivetőt egy L-alakú acéllap formájában a tokhoz szegecselték. Az említett acéllap szemmel láthatóan edzett, és sok más gázpisztolyétól eltérően nem lötyögött a vizsgált, 1993-as gyártású példányon.
              
Természetesen a pisztoly tokja és szánja a megszokottak szerint cinköntvényből készült, azonban a cső a mágnes tanúsága szerint bizony acél, ami a tartósságot segíti elő. Ugyancsak acél a már említett kakas mellett az elsütőrúd és persze a biztosítótengely válla is. A szétszedés a Walther-klón mivoltból eredeztethetően igen egyszerű, a töltetlenség ellenőrzése után a sátorvas elejét lehúzzuk, majd oldalra kiakasztjuk. A szánt ütközésig hátrahúzzuk és hátul felemeljük. A csőtorkolatba itt is be lehet csavarni a 15 mm-es tűzijáték/jelzőrakéta kilövésére szolgáló adaptert. Érdekesség, hogy a gyártás kezdetekor adtak a típushoz 9 mm-es jelzőrakétához való toldatot is, de ez mára kiment a divatból, csak a Berloque és Xythos minifegyverekhez használnak ilyeneket.
                   
Röhm RG90
                      
Nem csak nőknek

            
A Röhm RG9 és RG90 a látszat ellenére korántsem csak női önvédelmi eszköz, hiszen egy gáz-riasztónál az olyan paraméterek, mint csőhossz, irányzóvonal stb. igencsak nulla szerepet játszanak. A tüzelt központi gyújtású patronok (8 mm K, .315 K) CS vagy peppertöltettel, 3 méter feletti hatótávolságukkal kiválóak a jogos védelmi helyzet kezelésére. Ráadásul ha már öntöltő gázpisztoly, akkor a Röhmök a megbízhatóbbak, és mint láttuk, a legbiztonságosabbak közé tartoznak. Az RG9 meglehetősen igényesen elkészített, bár mondjuk a néhai ERMA-művek fénykorában gyártott típusoknak közelébe nem érhet. A kis önvédelmi eszköz lapossága és kis méretei, töltve is fél kiló alatti tömege, szinte csábítanak arra, hogy ne hagyjuk otthon a páncélban. A sütése mindkét üzemmódban jónak mondható, valóban nem okoz gondot hölgyeknek sem a működtetése. 
        
Azonban van két negatívum. A markolat alakja kényelmetlen, szögletes (ha éles fegyver lenne, komoly hátrarúgással, akkor tönkretenné az amúgy pozitív összképet). A pisztolyka méretei miatt pedig a húsos kezűeknek nem alkalmas, mert a hátramozgó szán esetleg lenyúzza a bőrt a hüvelykujj és a mutatóujj közül, továbbá elakasztja a fegyvert (azért a forgó mennyivel megbízhatóbb!). A Röhm RG9/90 ára képességeihez viszonyítva nagyon is kedvező: alapkivitelben kb. 22 ezer forint, nikkelezve, famarkolattal azonban közel 10 ezer forinttal drágább.
             
Röhm RG90
                   
         
 Cikk: Vass Gábor
 Fotó: Szomolányi András
            
        
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu