- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

                   
Röhm RG3 és Record GP1S - just for fun
                   
Sokat töprengtem a cím kiválasztásán. Lehetett volna "A törpék háborúja" vagy "Aprócska örömök" de aztán rájöttem, hogy a Record designerei ezt a kérdést már megoldották helyettem, ugyanis a GP1S dobozán tömören összefoglalták a pisztoly rendeltetésének alapelveit: just for fun.
                        
Röhm RG3 Record GP1S

Csúszótáras startpisztolyokat már több mint 60 éve gyártanak, gyakorlatilag a gáz- riasztófegyverek ősének tekinthetjük ezeket. Megbízható működésük, kis méretük és lapos kialakításuk miatt alkalmasak lennének napi viselésre is, de a 6mm-es könnygáztöltény csekély hatóanyagtartalma és az alapvetően rakéta kilövésére tervezett konstrukció felett (önvédelmi szempontokat nézve) már régen eljárt az idő.  A fegyverek jellegzetes alakja nemigen téveszthető össze semmivel, az aprócska markolat, a sátorvasnál véget érő cső, a tárat hátulról rejtő csapóajtó mind hozzá tartoznak a rakétapisztolyok formavilágához. Ez a leírás tökéletesen illik a tesztelt modellekre is, mellesleg mindkettőn helyt kaptak az "éles fegyver érzetét keltő" bemarások a szánimitáción, illetve a vicces kis irányzékok.

Röhm RG3 , Record GP1S

A gázfegyver-gyártás elején ezek a pisztolyok jelentették majdhogynem az egyetlen megoldást a nem halálos kimenetelű önvédelemre, de napjainkban sokkal hatékonyabb eszközök állnak rendelkezésünkre. Ennek ellenére az RG3-at több, mit harminc éve változatlan formában gyártják, természetesen most már csak rakétapisztolyként alkalmazzák. Erre a célra az olcsó riasztótöltények miatt a startpisztolyok a legalkalmasabbak, ráadásul 10000 forint alatti árukkal  maguk a fegyverek sem tartoznak az elérhetetlen luxuscikkek közé. Az elsütőszerkezet mindkét tesztalany esetében acélból készült. A Record GP1S tokja ugyan műanyag, de mivel nincs mozgó szán, súrlódó alkatrészek, gyakorlatilag ezzel a megoldással is örökéletű darab. Természetesen mindkét pisztolyhoz gyárilag adnak rakétaindító toldatot, amelyekből 9mm-es illetve 15mm-es tűzijátékok egyaránt indíthatók. 

Röhm RG3 Record GP1S

Mindkét pisztoly tárjába hat töltényt tölthetünk, de a tárazás módja eltér. A GP1S tárja szó szerint csavaros konstrukció, ami annyit tesz, hogy az ürítéshez illetve töltéshez a csúszótár elején található csavart ki kell tekernünk, majd a tárat "V" alakban szétnyithatjuk. A Röhm egy kevésbé elegáns, de annál egyszerűbb megoldást választott; egy acél  lemez lapkát kell a töltényekre ráhajtani, majd helyére pattintani. Ennek nagy előnye, hogy az RG3 valamivel gyorsabban tölthető újra, valamint ez az alkatrész nem tud elgurulni, ellentétben a kis csavarral. A tárak fegyverbe helyezése nem túl bonyolult művelet, mindkét esetben a cső alatti szögletes nyílásba kell a töltött tárakat betolni. A Recordnál a kis csavar néz előre, a Röhm esetében a rézlapocska nyitásra kialakított része. Mindkét modell esetén ügyeltek arra, hogy a tárat csak helyesen tölthessük a pisztolyba, de a Recordnál ez mégsem sikerült tökéletesen. Kicsit szorul ugyan a tár, ha nem megfelelően szeretnénk a helyére csúsztatni, de ez nem biztos, hogy egy éjszakai rakétázás hevében feltűnik a lövőnek, fény hiányában pedig nem túl nehéz "félretapogatni" a tár pozícióját.

Röhm RG3 Record GP1S

A két pisztolyon talán a legjelentősebb eltérést a biztosítókar elhelyezkedésében illetve működésében fedezhetjük fel. Az RG3 esetén a markolatba építették a biztosító-kart, közvetlenül az elsütőbillentyű mögé, a GP1S-nél viszont a markolat felső részénél helyezkedik el. A kar mindkét esetben három állással bír:

F - kibiztosítva (Fire)
S - bebiztosítva (S
afe)
E - ürítés (E
mpty)

Ez utóbbi a Röhm esetében szétkapcsolja az elsütőszerkezetet, így a tárat biztonságosan távolíthatjuk el a fegyverből, a Recordnál viszont ugyanúgy elsüti a töltényeket, mint "F" állásban. Ez egyáltalán nem baj, inkább tudjuk be plusz szolgáltatásnak.

Röhm RG3 Record GP1S

A tesztelt példányok a Record "hangos ürítésétől" eltekintve kifogástalanul működtek, akadályt nem produkáltak, rakétázásra mindkét példányt nyugodt szívvel merem ajánlani. A Röhm RG3 kidolgozása szebb, sütése lágyabb, biztosítója finomabban jár. A Record GP1S ugyan nem nyújt túl nagy vizuális élményt, kicsit határozottabb kezelést igényel, de működésében semmivel nem marad el a kicsit drágább Röhmtől.
                
Technikai adatok RG3:
            
Kaliber: 6 mm Flobert Platz
Hossz: 106 mm
Üres tömeg: 338 g
Tárkapacitás: 6
                
Technikai adatok GP1S:
          
Kaliber: 6 mm Flobert Platz
Hossz: 111 mm
Üres tömeg: 214 g
Tárkapacitás: 6
            
           
Uram János
            
            
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu