- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

 
Röhm RG99N - a NAGY testvér
 
"A csillagot és a pukkantót kifelé menet adja le, Kegneti!” Mindenkinek ismerős Clint Eastwood filmbe illő mondat. Ilyenkor kerül a rendőrfőnök asztalára a "K" tokméretű Smith&Wesson. Valószínűleg ez ihlette meg a Röhm tervezőit is, amikor elkészítették az első RG99-et.
   
Egy kis történelem
    
Röhm RG99N
    
Természetesen az RG99N csak hasonlít a Smith & Wesson hasonló méretű modelljeire, de mindenképpen sok a közös vonás. Az RG99-et …ban/ben kezdték gyártani. A revolver - az azóta már nem gyártott - RG79 tokjára épült, és örökölte belőle a teljesen acél elsütőszerkezetet is. Az akkori modell a mostani "N" jelzéssel ellátott verziótól annyiban tér el, hogy az acél csőbetét nem fut végig a cső teljes hosszán, az elsütőszerkezetből csak a lényegesebb, terhelésnek kitett részeket hagyták meg acélból, illetve a cső formája más volt, mint a mostani.
 
A kistestvér
      
Röhm RG99
       
A pisztoly a csőhossztól eltekintve majdhogynem azonos az RG89N-nel, anyagát és szerkezetét tekintve a két fegyver teljesen megegyezik. Azért is merem ezt állítani, mert a két pisztoly PTB száma (Physikalisch-Technische-Bundesanstalt) megegyezik. Viszont a cső nem csak hosszában, de alakjában is eltér a két modellnél. Az ejektorrúdház ugyan itt is végigfut a cső teljes hosszában, de nem zár be szöget a torkolat oldalnézeti síkjával. Ami még elsőre szembetűnő lehet, hogy a csőbetét az RG89N-nel ellentétben nincs besüllyesztve a fent említett síkba. Ugyancsak eltérő tulajdonság, hogy míg felülnézetben a kisebb testvérnél a cső a torkolat felé haladva enyhén szűkül, itt ezek párhuzamos vonalak. Mindezek hatására az RG99N robosztusabb, masszívabb megjelenésű pisztoly, mint a gyártó többi revolvere. Családtagnak tekinthető még az RG69N is, mely annyiban tér el a „kistestvértől”, hogy dobja teljes egészében acélból készült. Kár, hogy cikkünk tárgya ezt nem örökölte, igaz, akkor üres tömege közel 800g lenne.
 
Belbecs 
      
Röhm RG99
       
A módosított Smith and Wesson-rendszerű, SA/DA elsütőszerkezet az óramutató járásával ellentétes irányba forgatja a dobot, melybe hat darab 9mm K gáz-, illetve riasztótöltényt helyezhetünk. Mint ebben a kategóriában megszokhattuk, a legritkább esetben használnak acél vagy alumínium alkatrészeket. Ez természetesen itt sincs másképp, a tok, a dob, az elsütőbillentyű és a kakas is egyaránt cinköntvényből készült, de azért a „nyomokban acélt is tartalmazhat” feliratot nyugodt szívvel mégsem írhatnánk rá. Ugyanis acélból készült a tűzfalbetét, a cső teljes hosszában végigfutó csőbetét, az elsütőszerkezet lényegesebb részei, a dobforgató koszorú és természetesen az élessé történő átalakítást gátló stiftek, akasztók. Mivel az acél csőbetétbe vágták a rakétaindító toldat menetét is, felesleges attól tartanunk, hogy az egy komolyabb szilveszteri buli után az kiszakad. Megjegyzem, azért az ejektorcsillag is nyugodtan készülhetett volna acélból, de valamelyest kárpótol minket az 5mm-es vastagsága.

A fegyver sütése közepesen kemény kategóriába sorolható. Ez a keménység egyébként az elsütőbillentyű teljes útján egyenletesnek mondható, nem lesz számottevően nehezebb vagy könnyebb, tehát felfoghatjuk úgy, mint egy kicsit "keményebb vaj". Cserébe kellemes kattanással akad hátul a kakas SA-be húzva, melyet kicsit megelőz a dobrögzítő acélfül fémes csettenése. Az RG99N - hűen a család többi tagjához - örökölte a viszonylagosan nagy csőfar-dob hézagot, mely azért így is 0,8mm alatti, tehát nem kell attól tartanunk, hogy az oldalra kicsapó gázokból többet kapunk, mint az esetleges támadó. Természetesen – mint minden gáz- riasztófegyvernél - itt is érvényes, hogy önvédekezés során, lövés előtt/közben lehetőség szerint célszerű hátrálni.
       
Röhm RG99
       
Feltűnő, hogy a nikkelezett modell esetében a dob és a tok felületkezelése eltérő. A tok egyenletes, sima, kellemes tapintású és selymesen csillogó felülettel rendelkezik, a dob viszont egy kicsit durvábbra, rücskösebbre sikerült. Ez amellett, hogy esztétikailag valamelyest ront az összképen, a tisztítást is nehezíti, mert az apró egyenetlenségekben könnyen megragad a kosz, korom és égéstermék. Az RG99N kapható fekete, nikkelezett illetve kéttónusú kivitelben is. A tesztelt úgynevezett "Luxus" kivitelhez az általam látott egyik legszebb famarkolatot adja a gyártó. Egy kedves - szintén fegyverbarát - ismerősöm meg is jegyezte, annyira sima, olyan szép fényes, mintha már műanyag lenne! És valóban, csak közelről megvizsgálva állapítható meg, hogy nem jól sikerült műanyaggal, hanem gyönyörűen megmunkált fával van dolgunk!
 
A dobrögzítést a dobtengely tűzfal felőli vége, illetve a dob előtti részen található kúpos kiképzése végzi. Mivel a gáz- riasztófegyvereknél nincsenek akkora erőhatások, mint egy éles maroklőfegyvernél, ez a megoldás jelen esetben több, mint elegendő. Természetesen a revolver passzív ütőszeg-biztosítással van ellátva a véletlen elsütés ellen, mely ebben a kategóriában már szinte alapszolgáltatás. Ez egy kis acél-lemez, amely csak akkor emelkedik a kakas és a tűzfalba épített ütőszeg közé, amikor az elsütőbillentyű teljesen hátul, sütési pozícióban van.
 
A pisztoly óriási! 
      
Röhm RG99
       
A szó pejoratív és normál értelmében egyaránt. Férfias érzés kézbe venni, élmény nézegetni, de vért izzad, aki napi rendszerességgel hordani szeretné. Sem a 102mm-es csőhossz (4”), sem a 760 grammos üres tömeg nem segíti elő a rejthetőséget, illetve a viselést. Szilveszteri durrogásra, rakétaindításra használható ugyan, de a viszonylag gyakori újratöltés miatt erre a célra szintén nem ez a legjobb választás. Felmerülhet a kérdés: akkor mire is használható az RG99N? Gyakorlatilag pontosan arra, amire a legtöbb öntöltő gáz- riasztópisztoly. A baráti társaságban mutogatni, „alkalmi viseletnek”, esetleg kirakni a falra, ezzel egy fegyver-gyűjteményt megkoronázva. Ez utóbbi felhasználási területre viszont elsőrendű darab. Ezt valószínűleg a gyártó is számításba vette, mert a revolver közel 40 ezer forintos áráért manapság már lehet műszakilag jobb, nagyságrendekkel könnyebben rejthető verziókat is kapni.
 
Technikai adatok:

Kaliber: 9 mm K
Hossz: 225 mm
Csőhossz: 102 mm
Üres tömeg: 760 g
A revolver hatlövetű

Pozitívumok:

A lényeges pontokon acélbetét
Megbízható működés
Igényes kivitelezés
Nagyon látványos forma
 
Negatívumok:
 
Csőfar-dob hézag nagysága
Viselésre alkalmatlan
A dob felületkezelése kicsit zavaró
                
             
Cikk: Uram János
Fotó: Szomolányi András
            
           
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu