- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

             
Röhm RG89N - öreg igásló 
             
A cím azért lett pont ez, mert a német Röhm RG89 gázrevolver immár több évtizedes karriert mondhat magénak, a pontos bemutatásának dátuma a múlt jótékony homályába vész. A hosszú gyártási időnek és nagyon kellemes árának köszönhetően rendkívül elterjedt típusnak minősül. 
               
Ráncfelvarrás után
                 
Röhm RG89N
          
A Röhm RG89 egy alapvetően formai modellfrissítésen esett át néhány évvel ezelőtt, ami a gáz-riasztók esetében általában a műszaki tartalom negatív irányba való elmozdulását szokta hozni, de ez esetben nem ez történt. Az új modell jelzése RG89N lett, a csövében levő betétcső (vaskos keresztirányú akasztóval) teljes hosszúságú, így a rakétalövő toldat becsavarására szolgáló menet sem a spiáter csőköpenybe van vágva immár.

A külsődleges eltérés a lényegesen látványosabb csőkialakításban rejlik, hiszen az ejektorrúdház a modern "Magnumokhoz" hasonlóan teljes hosszúságú, míg a korábbi RG89-esen csak a csőhossz megközelítőleg a kétharmadáig ért. Az új típus tehát kicsit jobb műszaki tartalom mellett sokkal látványosabb és néhány grammal súlyosabb lett. Optikailag látványos, hogy lézergravírozott feliratok jelentek meg az öntőformában kialakítottak helyett.
              
Unalmas (?) technikai részletek                
              
Röhm RG89N
              
A Röhm RG89N klasszikus felépítésű, módosított Smith&Wesson-rendszerű, DA/SA elsütőszerkezetű, oldalra kifordítható dobos, egyidejű hüvelyürítéses revolver. Az ejektorrúd vége elöl nem rögzített, hanem annak kúpos kialakítású dob utáni szakasza feszül be a tok megfelelő kimunkálásába. Ez gáz-riasztónál több, mint elegendő rögzítést ad, sőt, .357 Magnum kaliberű klónjai is léteznek a Röhmöknek.
             
Az elsütőszerkezet természetesen rendelkezik passzív ütőszeg-biztosítással egy acélból levő ütésátadó kar formájában, mely csak a teljesen meghúzott elsütőbillentyű esetében emelkedik az ütőszeg és a kakas közé. Ebből kitalálható, hogy az ütőszeg nem a kakasba épített. A revolver a jól ismert 9 mm Knall (.380 RK, peremes, központi gyújtású) gáz-, illetve riasztótöltényt tüzeli, atótávolsága gázpatronnal 3-4 méter, és a dobba ezekből hat darab fér.
         
Mi miből van?
            
Röhm RG89N
            
Mivel az RG89 gázrevolver kifejezetten vonzó árával hódít, botorság lenne elvárni, hogy bármely fődarabja, vagy az elsütőszerkezete acélból legyen, így tehát biztosak lehetünk benne, hogy a tok, a dob, a kakas és az elsütőbillentyű egyaránt cinkötvényből vannak. Azonban meglepően sima felületűre öntve és igényesen, mattfeketére (inkább talán sötétszürkére) felületkezelve - ez aztán sokakat csalt már meg, de persze az öntési nyomok (minimális) azért árulkodnak a költséghatékony gyártási technológiáról. [Természetesen létezik a típus nikkelezett és kéttónusú (fekete dob, nikkelezett tok) változatban is, alapos felárral.]
              
Amit sok igénytelenebb gyártó már lusta megcsinálni, azt itt a tartósság és a hosszú távú megbízhatóság érdekében megtették. A tűzfalbetét (amiben az ütőszeg is mozog) acél, csakúgy, mint a dobforgató koszorú, így ez nem kopik el, az ütőszeg pedig nem szakad ki a tűzfalból előre. A passzív ütőszeg-biztosító acéllap pedig kizárja, hogy a kakasba krátert verjen az ütőszeg vége, így tehát különösebben nagy költségek nélkül, pusztán átgondolt tervezéssel minden terhelésnek kitett elemet kopásálló anyagból készítettek el. Talán ez is a típus mai napig tartó népszerűségének egyik titka. Van persze még egy fontos pont, ahol acélbetétet alkalmaztak az RG89N-en, ez pedig a dobban a töltényűr utáni szűkítésbe kissé benyúló akasztó, ami a dobfurat felfúrását zárja ki.
                  
Röhm RG89N
              
A revolver gyenge pontjának az tekinthető, hogy a csőfar-dob hézagot kissé nagyra hagyták, bár megjegyzem, ebben az árkategóriában sehol nem illesztenek pontosabban. Itt kitérnék arra a közkeletű tévhitre, hogy az öntöltő gáz-riasztók sokkal jobbak, mint a revolverek, mert "semmi gáz nem megy oldalra". Dehogynem, méghozzá a megbízható működés érdekében (is) alaposan lefojtott cső miatti korai zárnyitás következtében a legtöbb öntöltőnél van bizony gázkiáramlás a csőtorkolattal ellentétes irányban is.
          
Gondtalanul
             
Azt összességében el lehet mondani, hogy sok példányának kipróbálása után azt tapasztaltuk, hogy az RG89N olyan, mint a Duracell-nyuszi, csak működik, működik és működik. Aki tehát buherálásra, akadályelhárítás gyakorlására akar gázpisztolyt venni, az inkább az akár sokkal drágább öntöltő modellekkel próbálkozzon. Az RG89 a költséghatékony, és még nem túl nehezen rejthető nem halálos hatású önvédelmi eszköz vagy a szilveszteri rakétavető szerepkörben az ideális. Ami gond fel szokott vele merülni, az az, hogy kemény felületre leejtéskor időnként letörik a kakas felhúzófelülete, és onnantól csak DAO lesz a sütés. De még az elképesztően szétkopott, "kamaszkorú" RG89-esek is tökéletesen szoktak működni.
            
Röhm RG89N
              
Természetesen ha valaki igényes, vagy ez a modell túl nehéz, lehet jobb gázrevolvert is találni, legfeljebb nem annyiért, amennyiben az RG89N kerül, ugyanis a típus ára alapkivitelben bőven 25 ezer forint alatti.
           
               
 Cikk: Vass Gábor      
 Fotó: Szomolányi András

          
                       
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu