- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

          
Röhm RG70 - a tündéri testőr
       
A legtöbb férfi abban a hitben él, hogy a "méret a lényeg". Időt és fáradtságot nem kímélve kutatásba kezdtem, melynek eredménye alapjaiban dönti meg a férfitársadalom demagóg téveszméit; 155 mm feletti méretekkel ugyanis labdába se rúghatunk, viszont ez alatt a "de kis aranyos" illetve a "jajj, de édi" jelzőket hatványozottan nagyobb számban hallhatjuk. Majd’ elfelejtettem, most a fegyverek méreteiről beszélek.  
                                                 
Röhm RG70
            
Megújult külső          
        
Az RG70 kialakulásának folyamata visszavezethető a kilencvenes évek elejére, ugyanis a RÖHM ekkor hozta forgalomba az első kakas nélküli, 8mmK-t tüzelő zseb-gázpisztolyát, az RG8-at. Később PTB előírások módosítása kapcsán a 8mmK kaliberű fegyverek gyártását kénytelenek voltak megszűntetni, így az RG8-at a .315K kaliberű változata, az RG80 váltotta fel. Mivel ezek a zsebpisztolyok a belső kakas és a design miatt elavulttá váltak, a RÖHM elkészítette az RG70-et, mely méretében és műszaki tartalmában folytatja a sorozatot, de külsőre teljesen beleillik a ma gyártott kisméretű öntöltők PPK/TPH-formavilágába.

Természetesen az aprócska méret az extrák - és nem is csak az extrák - rovására ment, mint általában az lenni szokott. Ennek köszönhető ugyanis, hogy a pisztoly biztosítója nem fesztelenít, hogy az elsütőszerkezet csak SA, és az is, hogy a kakasnak nincs biztonsági félállása. Ezek közül talán a DA hiánya a legbosszantóbb, így ugyanis a fegyvert nem célszerű csőretöltve hordani. "Nagy ügy" - gondolhatnánk, de mivel az RG70 nem titkoltan első sorban női felhasználók számára készült - erre utal az egyes modellek dobozán megtalálható "LADYSTAR" felirat is - gondoskodhattak volna arról, hogy önvédekezés esetén ne kelljen csőretölteni, vagy ami még rosszabb, a kakast kézzel megfeszíteni, majd ezt követően a fegyvert kibiztosítani. A tűzkésszé tételhez szükséges plusz mozdulatokat ugyan meg lehet tanulni, de stresszes állapotban semmi nem garantálja a művelet hibátlan kivitelezését, ugyanakkor fennáll a lehetőség, hogy időben vagy fizikailag korlátozottak a lehetőségeink.
            
Röhm RG70
        
Felhasználási terület - vitrin
         
Az RG70-et az említett hiányosságok miatt senkinek nem tudnám nyugodt szívvel elsődleges önvédelmi fegyvernek ajánlani, ráadásul nem sokkal drágábban megvehetjük a csupán 4 mm-rel nagyobb testvérét (RG90), ami anyagát és műszaki tartalmát tekintve is komolyabb, ugyanakkor még bőven elfér egy retikülben vagy farzsebben. De akkor mire is jó? Az RG70 ésszerű felhasználási területe lehet egy tartalékfegyver tartalékfegyvereként való viselés, vagy a gyengébbik nem fegyverekhez való viszonyának javítása. Sajnos minden igyekezetem ellenére kifogytam a pisztoly mellett szóló racionálisnak mondható érvekből, de nyugodjunk meg, nem kell minden döntésünket megindokolni.

Az RG70 az egyik legszebb és legaranyosabb zsebpisztoly, amit valaha láttam. A már megszokott fekete és nikkel változatok mellett a fegyvert gyártják duotone kivitelben is, ahol a tok fekete, de a szán nikkelezett. Bármely típus megvásárolható műanyag vagy rózsafa markolathéjjal is. A pisztoly tehát nem csak kicsi, de szép is, így tehát nem hiányozhat egyetlen magára valamit is adó gyűjtő kincsesládájából.
          
Anyagok és azok hiánya
           
Sajnos a rózsafa markolattól eltekintve viszonylag kevés "nemes" anyagot találunk az RG70-ben. A cső, a tűzfal és az elsütőszerkezet ugyan acélból készült, de kicsit zavaró, hogy a kakas és a biztosító anyaga már csak spiáter. Érdekes, hogy a kakas tengely körüli része viszont acél, így nem valószínű, hogy itt egyhamar elkopik, de ezzel az erővel készíthették volna az egészet tartósabb anyagból. A másik furcsa dolog, a már említett biztonsági félállás hiánya, amit viszont egy ötperces reszelgetéssel pótolhatunk. Vajon szándékosan vagy csak figyelmetlenségből hagyták ki a pisztolyból ezt a funkciót?
            
Röhm RG70
             
Ugyanakkor a kivitelezés minőségére egy szavunk sem lehet, minden apró részlet tökéletesre sikerült. A biztosítót egy kis rugóval ellátott golyó rögzíti két állásában, aminek túl sok gyakorlati haszna nincs egy SA pisztolynál, de az igyekvés dicséretes. A sátorvas és a tok találkozása, a markolat és a hódfarok illesztése, a tárkioldó markolatfenék vonalában történő "elrejtése" láthatóan gondos tervezés eredménye.

A fegyver részleges szétszedése gyakorlatilag megegyezik a PPK-rendszerű pisztolyoknál már megszokottal. A tár kivétele és a töltetlenség ellenőrzése után a sátorvasat lehúzzuk, oldalra kiakasztjuk, a szánt ütközésig hátrahúzzuk, kicsit felemeljük, majd előre lecsúsztatjuk a csőről. Ekkor láthatóvá válik az egyébként nem túl bonyolult elsütőszerkezet. Ha megcsodáltuk a fegyver belső felépítését és már szeretnénk összeszerelni, ügyeljünk arra, hogy az elsütőrúd hajlamos kicsit kiemelkedni a tok síkjából, így a szán visszahelyezése előtt azt mutatóujjunkkal toljuk vissza a helyére.

Szánakasztó természetesen ebben a modellben nincs, így a szán az utolsó lövést követően a tár műanyag adogatótömbjében akad hátul. A hat töltény befogadására alkalmas tár anyaga egyébként acél, méretei a pisztolyhoz igazodnak, így tehát ez is "tündéri".
        
Formás és hangos:
         
Ahogy a gyengébbik nem kedvelőivel gyakran előfordul, eleinte csak méregetjük a "nagy Ő" íves vonalait, csodáljuk kecsességét részleteiben és egészében, elnézzük apróbb hibáit, majd arra is kíváncsiak leszünk, hogy mit mond. Az RG70 nem tud halkan a fülünkbe suttogni, kiabálni viszont annál inkább. A tesztelés során "be nem állt a szája", vagyis több lövő kezéből egy doboznyi riasztópatron hiba és akadály nélkül kiment. 
            
Röhm RG70
               
A fekete alapmodell újonnan nincs 18.000 forint, ennyiért a megbízhatóságot és a kivitelezés minőségét tekintve igencsak megéri. Ha rászánunk némi időt és eltépjük a garanciajegyet, némi barkácsolással akár tartalékfegyverként is megállja a helyét, de mindenki tudja, hogy a legtöbb időt otthon, egy pohár vörösbor és meghitt gyertyafény mellett kettesben fogjuk tölteni kis kedvencünkkel.
     
Technikai adatok:
        
Kaliber: .315K
Hossz: 136 mm
Üres tömeg: 395 g
Tárkapacitás: 6
        
Pozitívumok:
           
- Megbízható működés
- Igényes kivitelezés
- Kis méret
- Ár
       
Negatívumok:       
- Spiáter kakas, biztosító
- Csak SA
           
      
Cikk: Uram János
                 
Fotó: Uram János

              
                           
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu