- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

                 
Röhm Vektor CP1                          

A Dél-Afrikából származó éles Vektor CP1 pisztoly unikum volt az 1990-es évek fegyverpiacán, de számos gyermekbetegsége elhomályosította előnyös tulajdonságait. Valamiért mégis ezt a futurisztikus fegyvert másolta le gázpisztolyként a német Röhm, mely egyébként konzervativizmusáról ismertebb.

            
Licence alapján
                  
Röhm Vektor CP1
                
A Röhm gáz-riasztó fegyvergyár már az 1980-as évek végén, 1990-esek elején érzékelte, hogy a nagy rivális, az Umarex-csoport előnyre tett szert ebben a piaci szegmensben. Mégpedig az ismert éles fegyverek alakját és a gyártó engedélye alapján, azok típusjelzését, feliratait lemásoló modellek dömpingjével.

A Röhm gázfegyverei hiába voltak sokszor műszakilag lényegesen jobbak, a piac nem ezeket igényelte. Ezért az 1990-es évek közepén két új 9 mm PAK kaliberű, öntöltő gázpisztolymodellel jelentkeztek, a HK USP-re hasonlító RG96-tal és a cikkben szereplő, az eredetivel azonos nevű, feliratú Vektor CP1-gyel.
               
Eléggé eltérő               
                       
Röhm Vektor CP1
                    
Az eredeti csodabogár-külsejű és szerkezetű CP1 maroklőfegyver belső kakasos, gázelvételes szerkezetű pisztoly volt. A CP1 gázpisztoly viszont értelemszerűen csak szabad tömegzáras, viszont ami meglepőbb, hogy az amúgy egyszerűen lemásolható belső kakas helyett külsőt kapott, ennek recézett felhúzófelülete furán emelkedik ki a szán hátulján levő nyílásból.

Az eltérő elsütőszerkezetről árulkodik a billentyű alakja is, az eredeti „tömör”, csak single action billentyű helyett egy nyilvánvalóan revolverezésre is alkalmas vékony alkatrész került be. A Röhm DA/SA elsütőszerkezetéről tehát elmondhatjuk, hogy azon ritka alkalommal van dolgunk, amikor a gázfegyver elsütőszerkezete műszakilag igényesebb, mint a mintául szolgáló éles fegyveré.
                        
Röhm Vektor CP1
                         
Ez azonban természetesen nem igaz a felhasznált anyagokra. A kakas és az elsütőbillentyű sajnos cinköntvény, bár az elsütőszerkezet belseje stancolt acéllemezekből áll össze, a kakasrugó is csavarrugó. Akárcsak az RG96-nál az ütőszegvég itt is túlméretes, nem veri szét a kakas ütőfelületét. A biztonságos tűzkészen viselhetőség érdekében az ütőszeg repülő típusú és a kakasnak biztonsági állása is van.
                                         
Ugyancsak spiáter a szán is, illetve a műanyag héjban helyet foglaló valódi (kétrészes) tok is. Ebbe a cinköntvénybe kerül bele már gyártáskor a cső, mely acélból van, talán a gázpisztoly leghitelesebb darabja. Belül magától értetődően ez is le van szűkítve és több keresztirányú akasztóval ellátva, így lövedék kilövése vagy bármilyen felfúrási kísérlet eleve kudarcra ítéltetett.
                       
Röhm Vektor CP1
                     
A gázpisztoly részleges szétszerelése papíron igen egyszerű és logikus. A sátorvas első részén levő pirossal jelzett kart kell lehúzni, majd a szánt ütközésig hátrahúzni, és leemelni a tokról. Csakhogy. A szétszedőkar rugója eléggé erős, és visszahúzza a kart a tokba, nem marad nyitott helyzetben, mint az RG96-nál, hüvelykujjal meg kell támasztani.
                   
Kezelőszervek száma: jelentéktelen
             
A gázpisztolyon nincsen semmilyen külső biztosító, vagy fesztelenítő elem. Ez annyiban hátrányos, hogy a kakast csőretöltés után kézzel kell óvatosan lefeszteleníteni, majd visszahúzni negyed-felhúzott állásba. Ez persze nem tűnik olyan nagy dolognak, de képzeljük el, egy esetleges kutyatámadás elhárítása után a nyílt utcán milyen élmény lehet ezt elvégezni, hiszen e nélkül nem tehetjük vissza tokjába a fegyvert.
                    
Röhm Vektor CP1
                          
A pisztoly tárkioldója a megszokott helyen van, ha nem is szokásos, hanem háromszög alakú. Maga tár kétsoros, 13 db 9 mm PAK gáz- illetve riasztópatron befogadására alkalmas (van lapos fenekű, 12-darabos tár is). Külső szánakasztó sajnos nincsen, de sajnos ez itt valósághű kialakítás, a belső szánakasztó kivett tárnál is hátul tartja a szánt.
        
A Röhm Vektor CP1 egyébként kellemes fogású, bár eléggé testes, de méreteihez képest kifejezetten könnyű, lekerekített vonalai miatt könnyen hordható és előrántható önvédelmi eszköz lenne. Ára olyan 35-40 ezer forint körüli. 
                        
Röhm Vektor CP1
                         
Azonban aki ilyen méretkategóriájú gáz-riasztó fegyvert keres, az inkább a hasonló árú márkatársat, az RG96-ot szokta választani a konzervatívabb, ismertebb forma (USP) miatt.
Persze annak tárába csak 9 db patron fér, így szilveszteri duhajkodáshoz a Vektor CP1 mindenképpen jobb választás.
        
           
Cikk: Vass Gábor
Fotó: Szomolányi András

          
          
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu