- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 


Baugleich - Röhm RG88 és Mauser HSc 90
           
A címben szereplő ízes német kifejezés annyit tesz, hogy két műszaki eszköz az esetlegesen eltérő külső ellenére szerkezetileg, működésben teljesen azonos. Ez a helyzet a Röhm által gyártott RG88 és Mauser HSc90 fedőnevű gáz-riasztó pisztolyokkal.
                   
Röhm RG88 Mauser HSc 90
           
Nevek és formák

A saját név alatt futó termék semmilyen létező éles pisztolyra nem hasonlít igazán, így aki ilyesmire vágyik, az rossz helyen keresgél. Tulajdonképpen tervezésekor a Röhm nem tett mást, mint saját nagyméretű öntöltő gázpisztolyát, az RG725-öt lekicsinyítette hordhatóbb méretűre. (Az elődmodell sem másol semmit egyébként). Az idők szavát - és persze az Umarex konkurens modelljeit - figyelembe véve ma már több olyan Röhm öntöltő gázpisztoly is van, mely létező éles fegyverre hasonlít, ezen az úton indultak el az RG88 átkozmetikázásánál is.

Az igazi, 7,65 mm Browning kaliberű Mauser HSc90 a második világháborúban is "harcolt", a Walther PP/PPK versenytársának szánták. A mai Röhm HSc90 persze az éles világháborús modell formájára már nem hasonlít, a mintát az 1980-90-es években az olasz Renato Gamba (majd Bernardelli) által gyártott 7,65 mm Browning és 9 mm Browning Short kaliberű pisztolyok adták. Az éles fegyver esetében ugyanaz a helyzet, mint a Röhm/Mausernél, a valódi gyártó megvette a névhasználati jogot annak tulajdonosától. 
                       
Röhm RG88 Mauser HSc 90
                      
A hozzá nem értő talán csak a jellegzetes Röhmös tipográfiájú használati utasítás miatt gyanakodhat, hogy kicsit "átverték". Még a kifejezetten igényes, Mauser-emblémás szállítódoboz is alaposan elüt a Röhm RG88 sötétkék papírdobozától. Természetesen ez nem valódi átverés, hiszen a gázfegyverek világában a "baugleich"-szisztéma alkalmazása mindennapos, elég ha a Reck PK800 / Walther PPK, vagy az IWG P900/ Reck PP / Walther PP esetére gondolunk. Az azonos alkatrészek alkalmazása alaposan csökkenti a gyártók költségeit.
                 
Nem robban!
             
Az RG88 és társa formájából talán nem nyilvánvaló, de ezek is Walther PP-rendszerű szétszerelhetőséggel bírnak, ami igazán örvendetes. Ez azt jelenti, hogy a tár kivétele, és a töltetlenség ellenőrzése után a sátorvasat lehúzzuk, oldalra kiakasztjuk, majd a szánt ütközésig hátrahúzva, felemelve az levehető a tokról - az egész pillanatok műve. Örömteli, hogy a helyén levő tár mellett nem végezhető el a szétszerelés. 
                     
Röhm RG88 Mauser HSc 90
                    
A szétszedett fegyvernél láthatjuk, hogy az egyébként kifejezetten szépen és igényesen, sorjamentesen elkészített cinkötvözet szán és tok mellett a cső bizony jó vastag acélból van. Ennek az az előnye, hogy esetleges dugulás esetén nem durran szét, mint csak betétezett vagy teljesen spiáter társai. Ezen felül nem fenyeget az sem, hogy tartósabb rakétázásnál a rakétalövő spiáterbe vágott menete kiszakad, mert itt acélból van. Acélból van még a szán tűzfali részén az ütőszeg körüli rész, ennek haszna pedig az, hogy az ütőszeg nem fog egy idő után előre kiszakadni, tönkretéve a komplett szánt. Bizony, ilyen apróságok tesznek egy - akár egyébként teljesen spiáter - gázpisztolyt tartóssá, vagy vacakká, nem a vonzó külső.

A két különböző nevű gázpisztolyt szerkezeti azonosságát a szétszedve is láthatóan azonos külső mellett az is alaposan alátámasztja, hogy szánt lehet köztük cserélni. Megjegyzem egészen jól néznek ki így összecserélve is.
                
Fesztelenít is, de ez még kevés!
                 
Röhm RG88 Mauser HSc 90
                                        
Az RG88 és a Mauser HSc90 elsütőszerkezete double action/single action, a szánon elhelyezett PP-stílusú forgó biztosító-fesztelenítő karral. Ezáltal nyugodtan tölthetjük csőre, majd veszélytelenül feszteleníthetjük a kakas a csőben levő töltényre, a biztosítókar lefele fordításával. A biztosító válla acél, ez fordul be a lecsapó kakas elé. Maga a kakas azonban sajnos nem acél, és az eredeti RG725-ön levő acélbetét sem található meg, így az ütőszeg vége sajnos hamar elkezd árkot vájni a kakasba. Érthetetlen, hogy miért nem alkalmazták a cég RG96-os modelljén bevált nagy átmérőjű ütőfelülettel rendelkező ütőszeget, ha már az acélon spórolni akartak.
                                           
Röhm RG88 Mauser HSC 90
                     
Ezzel még együtt is lehetne élni, de sajnos még egy dolgot spóroltak a korábbi RG90 és RG100 modellekhez képest. A kakas fesztelenítés után nem áll meg egy biztonsági helyzetben, ezáltal fesztelenítve, kibiztosítva folyamatosan nyomja az ütőszeget a töltényűrben levő töltény csappantyújának. Ez pedig komoly gond, mert igy nem biztonságos tűzkészen viselni, tehát a fegyver leginkább azoknak való, akik eleve nem merik csőretöltve hordani, vagy a biztosítóval akarnak bajlódni tüzelés előtt.

Jó fogásúak
                  
Röhm RG88 Mauser HSc 90
              
Mindkét ikermodell határozottan jó fogású, a Mauser alakú nagyobb, ívletebb műanyag markolathéjai a nagyobb kezűeknek jobbak, míg az RG88 a kisebb kezűeknek kedvez. Mindkét fegyver azonos tárat alkalmaz, melyek 7 darab 9 mm PAK gáz/riasztópatron befogadására alkalmasak, természetesen egysorosak. A tár egy parktikus töltéssegítő pöcökkel is bír, mely a műanyag adogatótömb oldalából emelekdik ki. A tárak egyébként szétszerelhetőek, ami nem minden gázfegyverről mondható el. A tárkioldó bal oldalt a markolat felső részénél levő nyomógomb. 
                  
Röhm RG88 Mauser HSc 90
                  
Mindkét pisztoly belső szánakasztó karral rendelkezik, így tár kivételkor nem csap előre a hátraakadt szán. Az új, megtöltött tár behelyezése után a szán kismértékű hátrahúzása után bekövetkezik a csőretöltés. Az elsütés mindkét üzemmódban kellemesen könnyű, nőknek is bátran ajánlható a két típus. Umarex riasztópatronnal kipróbálva egyik modellel sem volt semmilyen akadály kb. 40 lövésből, ami öntöltő gázpisztoly mezőnyben kifejezetten dícséretes. A kivetési hibákat elkerülendő készülhetett ilyen hatalmasra a hüvelykivető nyílás, melyen akár egy .50 Action Express hüvely is kiférne.

Kisebb, mint amilyennek látszik
                               
Röhm RG88 Mauser HSc 90
                           
Az RG88 és a Mauser HSc90 esetében is azt mondhatjuk, hogy nagyobbnak látszanak a fotókon, mint valójában, ami a "nagypisztolyos" külső formájuknak, szögletesnek látszó, de valójában kellemesen lekerekített szánjuknak köszönhető. Valójában egy Walther PP és egy PPK mérete közt vannak valahol, inkább a kisebb PPK-éhoz közel. Tömegük megtöltve is csak kb. 600 gramm, rejtett viselésre kiválóak. (Szilveszteri durrogtatásra csekély a tárkapacitásuk, úgyhogy arra vegyünk valami mást.). Elkészítésük minősége kifejezetten finom, így a 30 ezer forint feletti ár nem sok értük.
       
            
Cikk: Vass Gábor
Fotó: Szomolányi András
       
                   
             
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu