- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 


Röhm RG600 - kilapított revolver

Akármilyen viccesen hangzik a cím, a műszaki tartalmat és működését tekintve pontosan leírja a Röhm RG600-at. A gáz-riasztó fegyver másik kuriózuma, hogy jelenleg ez az egyetlen, PTB-vel is rendelkező .22 Lang Knall kaliberű modell a piacon.
                  
Röhm RG600
                    
Legnagyobb testvér
                           
A Röhm immáron több, mint 40 éve gyárt olcsó, csúszótáras gáz-riasztó pisztolyokat, elsősorban az olcsón rakétákat eregetni kívánók kedvében járva. A legkisebb modelljük a Röhm RG3, ez gyakorlatilag 6 mm fb. platz kaliberű klasszikus formájú (semmire sem hasonlító) kis zsebfegyver, melyet 1969 óta változatlan műszaki tartalommal gyártanak. A következő családtag az immár sokkal modernebb, szögletesebb formájú Röhm RG300, mely 6 helyett tízlövetű. A családban a legnagyobb az RG600, melynek tokja azonos az RG300-éval, felsőrésze (nem szán!) viszont magasabb, így a .22 Lang Knall riasztópatronnal is üzemeltethető.
                  
Röhm RG600
                                      
Double Action Only
                    
Az RG600-ra és a többi hasonló, csúszótáras modellre azért igaz a kilapított DAO-revolver leírás mert: 

1. itt is egy töltényűrkötegben (csúszótár - ami itt a forgódob megfelelője) helyezkednek el a töltények, 

2. minden lövésnél, az elsütőbillentyűt meghúzó ujjunk erejével léptetjük a töltényűrköteget,

3. az ujjunk egyben felhúzza és ki is oldja a kakast.

Viszont az egészből kívülről semmit sem látunk, mind a "tár", mind a kakas teljesen a fegyver belsejében mozog. A tulajdonképpeni fegyvercső van legfelül, ez alatt mozog a csúcsótár elölről hátra. A csúszótárban a töltények hüvelytalppal lefele helyezkednek el, a cső hossztengelyére pont merőlegesen. A pisztoly kakasa a markolatban mozog, lentről felfele ütve meg a peremgyújtású patronok szélét. Lövéskor a gázoknak L-alakú utat kell megtenniük a csőtorkolatig. Élesre alakítás tehát elméletileg is kizárt - nincs is szükség akasztóra a csőben. Ezért is kaphatott PTB-jelzést (PTB-348), míg az ilyen kaliberű forgókat már több, mint egy évtizede kitiltották a német piacról. 
                 
Röhm RG600
                      
Kezelés - három állás
           
A fegyver bal markolatpanelján levő kis biztosító tolókának három állása van:

E (Empty) - ürítés - ekkor a billentyűmeghúzáskor a tár léptetődik, de a kakas nem mozog, nincs sütés

S (Safe) - biztosított - ekkor minden blokkolva

F (Fire) - tüzelés

A fegyverből hátrafelé lenyíló kis ajtón kivehető csúszótár (hasábtár) egy spiáter tömb, benne 10 db töltényűrrel. Alján egy acél rugós "pánt" védi a töltényeket a kieséstől. Töltés után toljuk be kattanásig a csőtorkolat alatti téglalap alkú nyíláson a tárat, biztosítsuk ki a fegyvert, és már lőhetünk is. Ha rakétázni akarunk, akkor a 15 mm-es acél vetőcsövet is csavarjuk fel. Ez excentrikus kialakítású, így felcsavart állapotában is lehet tárat cserélni, ami a felettébb átgondolt tervezésre vall. Csakúgy, mint az, hogy a markolat aljából egy hüvelykitoló tüske fordítható ki.
                     
Röhm RG600
               
Szép kis lapos holmi
               
Az RG600 - bár egy egyszerű rakétázó pisztoly - kifejezetten igényesen elkészített fegyver, korrekt mattfekete felületkezeléssel, műanyag markolattal. Anyaga persze cinköntvény, néhol - főleg az elsütőszerkezetben - acél alkatrészekkel. Az RG300 és RG600 különlegessége az amúgy nem éppen szemrevaló csúszótáras mezőnyben, hogy létező éles fegyvert utánoz, méghozzá a közismert SIG P225-öt - valamilyen szinten - de persze sokkal kisebb, sokkal laposabb, és a kezelőszervek sem úgy néznek ki. De mégis, mennyivel jobb ezt nézegetni játszás közben, mint a funkciójában hasonló RG3-at. (Egy másik, élesfegyver-szerű, csúszótáras különlegessége az Umarexnek volt egykor: a Walther TPH alakú Reck PK6000/TPR.)
                       
Röhm RG600
                   
Kétfélét eszik
                
Az RG600 nagy előnye, hogy lefele kompatibilis az olcsó 6 mm-es startpatronnal, így például ha zárt térben akarunk mondjuk sportversenyt indítani, akkor elég az is. A .22 Lang Knall jellemzően feketelőporos töltetű, hatalmas lángot lövell a fegyver, és füstöl is rendesen. Negatívum, hogy a hátsó részt lezáró kis ajtót kinyitja a gáznyomás. Kipróbálása során az RG600-zal csak néhány elcsettenés volt (peremgyújtású patronnal ugye), de itt is jól jön a revolverszerű megbízhatóság, csak meghúzzuk az elsütőbillentyűt és már továbbítódik is a következő töltényűr a friss patronnal.
                    
Leginkább rakétázni                     
                       
Az RG600 mindenekelőtt szilveszteri és egyéb rakétaeső "indítójárműveként" hasznos. A központi gyújtású riasztópatronokhoz képest töredékáron indíthatjuk az egyes kategóriás pirotechnikát. Hasonló okokból startpisztolynak, vagy kutyakiképzéshez is ajánlható segédeszköz. Viszont akármennyire lapos és aránylag könnyű a tízlövetű, tölténye miatt önvédelemre nem javasolható
                                 
Röhm RG600
                          
A .22 Lang Knall, mifelénk csak feketelőporos, CN-hatóanyagú gázpatronként kapható. Ez a hatóanyag a három gyakori közül a legkevésbé hatásos, ráadásul a hatótáv is olyan másfél méter csupán. Friss hírek szerint, az orosz Techcrim nevű tölténygyár , 70mg CS töltettel piacra dob ilyen kaliberű patront, de ez valószínűleg soha nem jut el ide, és  a hatótávja annak sem lesz több, hiszen a maximális gáznyomás szabványos. A Röhm RG600 ára egyébként kellemes, vastagon 20 ezer forint alatti, ennyiért viszont a rakétázó csúszótáras kategória Rolls-Royce-a.
                  
                     
Cikk: Vass Gábor
Fotó: Szomolányi András
                        
                     
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu