- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

             
Record 15-9 - retro gázpisztoly              
                               
Record mini gázpisztolya a 2008-as IWA-n mutatkozott be a nagyközönségnek, bár akkor még PTB jóváhagyás nélkül nézhették meg az "új" fegyvert az érdeklődők.
          
              
Record 15-9
               
Az újdonság persze csak idézőjeles lehet, mivel a Record csak felújította az egykori SM 15-ös modell gyártását (némileg leegyszerűsítve a konstrukciót), melyet a régi szép időkben még a Rhöner cég gyártott, míg 1999-ben csődbe nem mentek. Az eredeti fegyver a gázpisztolyok hőskorából származott, amikor még maga a gázpisztoly megnevezés szinte egyenértékű volt az olcsó, kakas nélküli, 8 mm-es zsebpisztolyokkal. Rengeteg gyártó készített hasonló fegyvert,  és egy ideig a piac még életben tartotta ezeket, annak ellenére, hogy tűzkészen nem voltak viselhetőek és megbízhatóságuk sem volt kielégítő. 

Az ősmodell 8 mm-es volt, majd később .315-ös, legvégül pedig az új slágerkaliberben, a 9 mm P.A.K.-ban készült, de ekkorra már leáldozóban volt a csillaga  mind a típusnak, mind a gyártónak. Megjelentek a modernebb, biztonságosabb, megbízhatóbb és dögösebb fegyverek a piacon, amik hidegre tették az egykori egyeduralkodó kis zsebpisztolyokat.
                 
Record 15-9
                    
De térjünk csak vissza a Record 15-9-eshez. Egyszerű, kakas nélküli, ütőszeg típusú, csak SA elsütőszerkezetű zsebpisztoly. 400 gramm alatti tömege és 116 mm-es hossza hordásra csábítana, ám ezt minden felelősségteljesen gondolkodó fegyverbarát elveti, hiszen ma már kaphatóak csőretöltve, fesztelenítve viselhető, hasonlóan kompakt zsebpisztolyok is (pl. RG90), nem is olyan drágán. Felületkezelése szép, egyenletes fekete. Tartósságáról még nincsenek tapasztalatok, de ismerve a gyártó többi termékét, ezek is korrektül bírják majd a kiképzést. Az acél tűzfal és csőbetét ebben az érfekvésben pozitívum.

A tárat a markolat alján levő műanyag rögzítő sarkantyú tartja a helyén, ezért a tárcsere nem egy gyorsan végrehajtható művelet, de talán ez nem is meglepő egy ilyen régebbi tervezésű fegyvernél. (Már csak azért sem tölthető gyorsan újra, mert a kiürült tár adogatótömbjében akad hátul a szán.) A szánon levő recézés jó fogást biztosít a csőretöltéshez. A kis biztosító karocska a tokon pedig a jobb kéz hüvelykujjának esik kézre.
               
Record 15-9
                 
A pisztoly kis papírdobozban kerül forgalomba, melybe belecsomagolják a kiegészítőket (rakétázó toldat, csőkefe, leírás) is.  A német gyártó nem sajnálta a fegyverolajat sem, mert az egész pisztoly úszik benne. Még szerencse, hogy a papírdobozon belül egy zacskóban van a pisztoly, különben az olaj átitatná a csomagolást. De ezt én gondosságnak értékelem, bár tény, hogy kibontás után szükségünk van egy rongyra, hogy letörölgethessük a felesleget.
                     
Részleges szétszerelés             
                   
A töltetlenség ellenőrzése és az elsütőszerkezet elcsettintése után a szán hátsó végén jól látható kerek elemet (az ütőszegtámaszt/ütőszegrugó vezetőt) benyomjuk, kissé elfordítjuk. Ezután a szán felfele ferdén felemelhető, előre lehúzható a tokról. Figyeljünk rá, hogy az ütőszegtámasz és a helyretoló rugó ne repüljön el!
                      
Record 15-9
                   
Miért vegyünk ilyen pisztolyt? 
                   
Erre a kérdésre nem egyszerű válaszolni. Tulajdonképpen önvédelemre nem ajánlható, némi jóindulat esetén talán a tartalékfegyver szerepkörbe még elfogadható lenne, de csak akkor, ha tényleg nem telik jobbra. Rakétázni is vannak jobb, praktikusabb eszközök. Valószínűleg a vásárlás oka megegyezik azzal az okkal, amiért feltehetőleg újraindították a gyártást. Nosztalgia.  

Nosztalgia a nyugatiaknak, amikor még sok-sok évvel ezelőtt megvették első gázpisztolyukat, ami mára valószínűleg már viharvert példány. Ideje hát beszerezni egy újat a régi szép idők emlékére! Nosztalgia nekünk, akik Bécs fegyverboltjait járva ámultunk az ottani kínálaton és pénztárcánkhoz mérten beszereztünk valamilyen önvédelmi eszközt. Legtöbbször silány 6 mm-es revolvereket, vagy ilyen 8 mm-es zsebpisztolyokat. 
                      
Record 15-9
                 
Én gyerekként gyűjtöttem a kinti fegyverboltokból a katalógusokat és csak álmodoztam arról, hogy egyszer majd én is vehetek ilyen fegyvereket magamnak. Aztán teltek az évek és már a szülők is kezdtek beletörődni a dolgokba és egy bécsi bevásárló túra előtt már taktikusan lemondtam lelkiekben a nagyon drága fegyverekről és kinéztem magamnak a Rhöner SM 15-ös pisztolyát és reménykedtem abban, hogy az 1000 Schilling alatti ár már nem jelent majd automatikus nemet, ha esetleg megpróbálnám rábeszélni apámat egy fegyverboltban egy új pisztoly vásárlására. De tévedtem és nem lett ilyen pisztolyom. 
                     
Record 15-9
                      
Ezt a gyerekkori álmot most sikerült megvalósítani, mert vettem egy Record 15-9-est. Csak úgy. Felidézni azokat az időket, amikor még egy ilyen pisztoly jelentette azt a fegyvert, amire az ember úgy gondolt, hogy de jó lenne, ha egyszer nekem is lehetne egy ilyen. 
                 
2008-ban lett.
              
           
Cikk: Hódi András
Fotó: Szomolányi András
                         
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu