- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

             
Baikal IZH 78-8 PSZM - ritkábbnál is ritkább gázpisztoly
                
Ez a gázpisztoly tulajdonképpen már majdnem, hogy nem is létezik. Talán csak a sok rajongó képzeletében él és a gyártó ország polgárainak a birtokában van. Na és ez az egy, itt Magyarországon.
               
Baikal IZH 78-8 PSZM
            
A gázfegyver ránézésre teljesen megegyezik a méltán elhíresült KGB-s PSZM - polgári nevén IZH75 - "páncéltörő zsebpisztollyal". A fegyver éles változatát az egykori Szovjetunió titkosszolgálatának megrendelésére a ’70-es évek elején fejlesztették ki. A legfontosabb kritérium az volt, hogy a pisztoly vastagsága ne haladja meg egy normál gyufásdoboz méretét, és az akkoriban kifejlesztett nagy átütőerejű lőszert - 5,45x18- használja. A megalkotott fegyver neve, a PSZM is azt jelenti fordításban: kisméretű öntöltő pisztoly (Pisztolet SZamozarjadnij Malogabaritnij). A gázpisztolyt a Szovjetunió bukása után megváltozott politikai helyzetben létrejött kedvező törvényi szabályozása után hozták létre, az Izsevszkben működő Baikal fegyvergyárban, két másik társával egyetemben (Margot, Makarov).
                 
Baikal IZH 78-8 PSZM
               
A PSZM gázpisztoly becsületes neve: IZH 78-8, kalibere: 8mmK (8x20), anyaga: teljesen acél, tulajdonképpen a cső és a tár kivételével teljesen megegyezik az éles változattal, mellyel minden alkatrésze csereszabatos.A gázpisztoly csövének anyaga acél, hossza 85 mm, külső átmérője 10 mm, belső 5 mm. A cső élesre alakítását úgy akadályozták meg, hogy a szánhoz rögzítő kengyel előtt bestiftezték, a csőtorkolat felöl egy függőleges akasztót, helyeztek el és a töltényűr után, leszűkítették 2 mm-re.A másik eltérő alkatrész a tár, melynek fenéklemeze és adogatórugója az eredeti, de a tártest más kialakítású. Anyagát tekintve acél, és a 8 mm-es gáz-riasztó töltény befogadására készült. Az adogató "lemez" műanyag. A tár befogadó képessége 7 db a gyári adatok szerint, de nekem sikerült +1 darabot beletenni. 
                  
Baikal IZH 78-8 PSZM
                  
Az IZH 78-8 PSZM működése, akárcsak az eredeti SA/DA üzemmódú, külsőkakasos, belső szánakasztós, a biztosítója fesztelenít is. A fegyvert 2000-ben gyártották, bár látszik rajta, hogy viselték is és használták is, de a kivitele az orosz eszközökkel ellentétben egészen tökéletes. Belül is tűrhető a kidolgozása, főleg egy 2005-ös gyártású Makarov gázpisztolyhoz képest. A fegyverszekrényem mélyén egy zacskóban találtam 20 db azonosíthatatlan gyártmányú és korú riasztótöltényt, melyeket próbaképpen és hiba mentesen lőttem el. Így járt az az 5 db CS gázpatron is, mely szintén ott lapult.
                   
Baikal IZH 78-8 PSZM
                       
Kézbe véve, az IZH 78-8 inkább a hosszú ujjúaknak kényelmesebb fogású, de mindkét fegyvernél hiányérzetet kelt, hogy nincs kisujjtámasz a tárfenék lemezen. A részleges szétszerelésben az IZH 78-8 a Walther klasszikusát vette át (sátorvasat kiakasztjuk, majd a szánt ütközésig hátra húzzuk és felemeljük). Rejthetősége kis mérete és relatíve kis súlya miatt kiváló, figyelembe véve azonban ritkaságát, inkább a gyűjteménybe való féltve őrzött kincse, mintsem napi használatú önvédelmi eszköz.
                    
        
Technikai adatok:
         
Súly (üresen) gramm:         447
Hossz mm:                            155          
Magasság mm:                    109        
Szélesség mm:                      20
Tárkapacitás:                           7 
                    
                      
Baikal IZH 78-8 PSZM
                 
   1 - tárkioldó; 
   2 - markolat; 
   3 - kakasnyomó rugó;  
   5 - elsütő szerkezet; 
   6 - kakas, 
   7 - ütőszög; 
   8 - elsütő emelő; 
   9 - akasztó; 
 10 - szán; 
 11 - cső; 
 12 - helyretoló rugó; 
 13 - tok; 
 14 - elsütő billentyű; 
 15 - tár; 
 16 - tárban az adogató rugó.
                            
                                
 Cikk: Gonda Zsolt 
 Fotó: Kiss Miklós, Gonda Zsolt

                     
                 
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu