- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

                
Piexon JPX - sugárpisztoly, de nem sci-fi!

            
Ki tagadhatná, hogy gyerekkorában a sci-fi filmek sugárpisztolyaira legalább annyira vágyott, mint a western-hősök Coltjaira, vagy a szovjet háborús filmek hőseinek PPS-géppisztolyára? Aztán kicsit idősebbé válva, Asimov regényeinek iszonyatos fájdalmat okozó, de az embert meg nem ölő "idegkorbácsa" mozgatta meg a fantáziát.

            
A megvalósult sci-fi
                 


              
A nemrégiben piacra került új önvédelmi eszköz, a Piexon JPX leginkább egy sugárpisztoly fantázia-formáját ötvözi egy idegkorbács hatásával. Az eszköz azért nem ennyire egzotikus, hiszen a már jópár éve kapható Guardian Angel / Dog Shock pirotechnikai elven működő folyadéksugár-kilövők továbbfejlesztett változata. A legfontosabb különbség a megnövelt teljesítményben és az újratölthetőségben van az új JPX modell javára.
                
Korábban, a cég próbálkozott fémhüvelyes, 14 mm-es töltényekkel üzemelő 2- és 4-lövetű, fémből lévő újratölthető szerkezetekkel, de ezek meglehetősen nehézkesek voltak napi hordásra, még nyíltan, rendvédelmi szerveknek is. Ráadásul ezek megnövelt hatótávja már valamiféle irányzó-berendezést is megkövetelt. A végső konstrukció tehát a jórészt műanyagból készülő, könnyű és futurisztikus designos Piexon JPX Jet Protector lett.
               
Impresszív hatásadatok
                  
A korábbi Guardian Angel eszköz hatásos lőtávolsága kb. 4 méter volt, a JPX-é kb. 7 méter. A Guardian Angel 145 km/h (40 m/s), míg a JPX 430 km/h (120 m/s) kezdősebességgel lövi ki a folyadéksugarat. Az egyszerhasználatos eszköz, 6 ml, szerves oldószerben feloldott, 10%-os OC hatóanyagot lő ki "csövenként", míg az újratölthető JPX 11 ml-t, tehát közel dupláját. Az effektív hatóanyagtartalom közel 200 mg PV lövésenként.
           
Jogilag semmise
                
Piexon JPX
            
A JPX terméket az illetékes hazai szakhatóság (MKH) igazságügyi fegyverszakértője megvizsgálta és kimondta, hogy az nem minősül lőfegyvernek (egybeszerelt lőszer és szilárd lövedék hiánya), és mivel nem alkalmas semmiféle gáz- vagy riasztótöltény működtetésére sem, így gáz-riasztó fegyvernek sem tekinthető. Értelemszerűen nem gázspray, és a hatalmas narancssárga fúvóka és a formája okán a fegyverutánzat sem állhat meg. Megszerzése, tartása és viselése tehát nem engedélyhez kötött.
              
Felépítés és működés
                  
A JPX tárja két darab töltetet tartalmaz, műanyaggal körbeöntve, ez a tömb alkotja tehát a tárat, rajta az irányzékokat és a tokra rögzítő síneket, bemélyedéseket. Ez az egység kompletten eldobható, nem újratölthető, roncsolásmentesen nem szerelhető szét. A műanyagba foglalt töltet a következőképpen néz ki: hátul egy acélgyűrűbe van foglalva egy vaktöltényszerűség, központi gyújtású csappantyúval, lőportöltettel. Ezután egy alumínium henger következik. Ez tartalmazza a folyadékot, amely mögött egy alumínium dugattyú található, gumigyűrűvel lezárva. Lövéskor, a dugattyú előrecsap a lőporgázok hatására, a folyadék pedig összenyomhatatlansága folytán kiszakítja az alumíniumkapszula elülső, perforált végét, és a gondosan tervezett fúvókán áthaladva, egyfajta folyadéksugár-lövedék alakul ki. Ez ballisztikailag eléggé stabil, a sugár csak 5 méter felett kezd el cseppekre szétesni, és 7 méteren még stabilan egyben maradnak a cseppek is.
             
Piexon JPX 
           
A JPX önvédelmi berendezés alsó része tartalmazza az elsütőszerkezetet. Ez is egy szinte teljesen műanyag konstrukció, természetesen acél erősítésekkel. Acélból van a kettős tűzfalbetét is, csakúgy, mint az elsütőszerkezet. Az elsütőszerkezet Double Action Only, avagy csak-revolverező. Az elsütőszerkezet a derringerekéhez hasonlóan, automatikusan  átvált egyik ütőszegről a másikra, minden billentyűmeghúzás után.
                    
Kezelés és alkalmazás
              
A tárrögzítő anyaga szintén acél, lefele nyomandó reteszelőkarja a tok mindkét oldalán megtalálható az elsütőbillentyű fölött. Magát a tárat, a tok elején levő sínre kell ráhúzni, gyakorlással 2-3 másodperc alatt lehet tárat cserélni. Bár szerintem két támadó leküzdésére/gyanúsított engedetlenségének megtörésére bőven elegendő a két lövés. A hagyományos célgömb-nézőke irányzék a tár tetején található, a JPX-szel teljesen úgy kell célozni és lőni, mint egy pisztollyal, ami megkönnyíti a rá való kiképzést a rendvédelmi szerveknél.

A JPX pisztolyfogású markolata leginkább egy lekicsinyített P99-eséhez hasonlít, csak négyujjas fogású, a kisujj lemarad. A műanyag sátorvas előtt Picatinny szabványú szereléksínt találunk, ide lehet például lámpát vagy külső lézert rögzíteni. Ez utóbbi azonban nem feltétlenül szükséges, hiszen a JPX rendelhető opcionálisan (alapos felárral) lézeres irányzékkal is. Ez esetben a szereléksín-szakasz belsejében van a lézer, annak kapcsolója a sátorvas alatti tolóka, elemei pedig a markolat aljában helyezkednek el.
                     
Piexon JPX
                   
A JPX DAO sütése a hatalmas felületű elsütőbillentyűnek köszönhetően könnyebb, mint amilyen az elsütőerő valójában. A lövés leadásakor éreztem igazán, hogy mekkora erő is lakozik a szerkezetben, hiszen a suttyanó hangon és a szemmel követhetetlenül gyorsan kicsapó folyadéksugáron kívül egy kifejezetten érezhető hátrarúgás tanúskodott arról, hogy történt valami. Az önvédelmi berendezés nem rendelkezik semmiylen külső biztosítóval.

A JPX-hez létezik az "éles", narancssárga színjelzésű peppertölteten kívül zöld színjelölésű, de valójában kék ételfestéket tartalmazó, gyakorló változat is. Ezzel lövettem 5 és 7 méterre egy olyan személyt, aki soha előtte még nem találkozott az eszközzel. Ennek ellenére mindkét távolságról beterítette a célként kirakott 8-a lőlapot. A 7 méteres "szóráskép" már cseppekre esve nagyon homogén módon beterítette a lapot, olyasmi látványt nyújtva, mintha sörétessel küldték volna meg. A célzás hajszálpontossága tehát nem követelmény.
                 
Előnyök, melyek máshol nincsenek meg
                 
A Piexon JPX kifejezetten új felfogást hozott az ingerlő vegyi anyagokat célba juttató önvédelmi/rendvédelmi eszközök terén. A Piexon ezen termékeit az USA-ban már az egyik legjelentősebb fegyvergyártó, a Kimber forgalmazza, és néhány rendvédelmi szerv is rendszerbe állította. Minden más hasonló eszközt ver hatótávolságával (7 méter), melyet megtart a legerősebb szélben, esőben is a hatalmas kijuttatási sebességnek köszönhetően. A gázsprayktől eltérően nem egy bizonytalan nyomástartó edényben tárolja a hatóanyagot, megbízhatósága magasabb fokú. A sűrű oldat formában kijuttatott nagynyomású folyadéksugár, lehetővé teszi a zárt térben való védekezést/bevetést is anélkül, hogy a védekező esetleg saját magát is "kiütné". Szűk térben sem kell halláskárosodástól tartani, hiszen az eszköz hangtalan. A csak festékes (de nehezen lemosható) gyakorlótöltet, alkalmas lehet bűnözők megjelölésére például tömegben, vagy az OC-töltet a tömegben célzottan a hangadó "lecsillapítására" - de ennél több aktualitást nem forszíroznék itt.
                  

                           
Napi viselése sem egetverő feladat, hiszen a sok nagyszilárdságú műanyagnak köszönhetően aránylag könnyű (350 gramm), alacsony, habár szolgálati pisztoly hosszúságú az eszköz. A gyártó tervez hozzá készült formára préselt övtokot is forgalmazni. A termék, újdonsága, igen jó minősége és leginkább svájci gyártása okán nagyon drága. A JPX készülék egy darab OC-töltetes tárral, mintegy 65 ezer forintba kerül, egy 2-lövéses póttár ára pedig 4 ezer forint körül mozog.
                 
            
Vass Gábor
           
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu