- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

               
Keserű Parabellum-KS (FÉG P9M) - Magyar Hi-Power
                 
A FÉG P9R 9 mm PAK kaliberű gáz-riasztó konverziója néhány hónapja készült csak el. A gyűjtők egyből lecsaptak rá, és már akkor lehetett sejteni, hogy a technikai nehézségek elhárítása után a másik reteszelt záras pisztolycsaládra, a P9M/FP9-re is sor fog kerülni.                   
                
FÉG P9M
                     
Izgalmasabb játszóeszköz

               
Az biztosan hazudik, aki letagadja, hogy gáz-riasztó fegyvere kiválasztásában nem játszik szerepet, hogy milyen éles eredetire hasonlít. Ha mar igaziból nem is lehet, legalább a pótszer kapcsán szeretne mindenki egy kicsit "akciósztárrá" válni. Ez magyarázza például - hiszen a csőhossztól nem függ a hatékonyság - az irracionális 6'-es csövű revolverek eladhatóságát (Dirty Harry), a kötelező kilós spiátertömb öntöltőkről már nem is beszélve (Szegál Pistától Brúsz Vilmosig bárki lehetünk...).
                
A P9R ilyen szempontból nem az igazi: magyar rendőrök vagy katonák eléggé kevesen akarnak lenni, az eredetileg lekoppintott Smith&Wesson M59-re viszont annyira már nem hasonlít. Viszont a P9M köztudottan a legendás Browning M1935 (GP) Hi-Power külsőleg és szerkezetileg szinte tökéletes replikája, így akár a Special Air Service kommandósaként az iráni nagykövetség ablakát is berugdoshatjuk kezünkben vele - legalábbis szárnyaló képzeletünkben.
                                          
FÉG P9M
                                                                
A Browning Hi-Power az egyik legelterjedtebb hadipisztoly volt a huszadik században, az idők során 50-nél több ország hadserege és rendvédelmi szervei használták. A második világháborúban a britek és a németek is bevetették, a P9M-konverzió tehát "reenactment-csoportoknak" is kiváló és teljesen legális opció lehet. A P9M itthon nem került hivatalosan rendszeresítésre/ellátásra, ventillált szános testvérével, az FP9-cel együtt elsősorban az exportpiacokat célozták meg vele.
                                         
A Keserű Művek konverziójából csak a P9M készült kisebb, néhány tíz darabos szériában, az FP9-ből csak minimális mennyiség alakult át. Az új keresztségben a gáz-riasztó verzió a Parabellum-KS nevet kapta (A P9R volt a Parabellum-K).
                    
Konverzió módja: mint a P9R-nél
                          
A 9 mm Luger kaliberű hadipisztolyokon oly megszokott rövid csőhátrasiklásos, billenő csöves Browning-féle reteszelést működőképesen átkonvertálni a harmatgyenge 9 mm PAK riasztópatronra nem kis fegyvertény volt. De mivel sikerült, így a P9M-nél sem változtattak a bevált recepten. A fegyvercső itt is az eredeti, de alaposan elvékonyítva a csőtorkolat utáni szakaszon. Ennek nem csak az élesre alakíthatatlanság meggátlása az oka, hanem az is, hogy a csőretöltési biztonság szempontjából kritikus a cső mozgatása.
                                                
FÉG P9M
                                        
A cső tehát saját hátratoló rugót kapott, mely a szán hátsó helyzetében hátratolja, ezáltal az adogatópálya "jó helyre" kerülhet. A hátratolás közben persze a csőszakáll ferde pályája egyúttal lefele is kényszeríti a csőfart. A cső maga természetesen nagyon tele van szűkítésekkel, akasztókkal, semmilyen szilárd lövedék nem lesz képes "átrepülni" rajta. Maga a cső egyáltalán nem kiszerelhető a szánból, míg a "hagyományos" gázpisztolyoknál a tok szerves, elválaszthatatlan részét szokta képezni ez a fődarab, de ez a megoldás is tökéletesen ellátja feladatát - az élesre alakíthatatlanság kizárását. Tisztításhoz egyébként maga a csőfar (töltényűr) kibillenthető lefele. 
                                                
A tok látszólag sértetlen, azonban az egyik vezetőlécet itt is lemarták, ezzel meggyengítve a szerkezetet. Persze gáz-riasztóként még így is sokszorosan felülméretezett a teljesen acél pisztoly.
                 
Módosított tár

                 
Az öntöltő szerkezetek működésének nagyon fontos és kritikus eleme a tár. A 9 mm Luger 27 mm körüli teljes lőszerhossza és a 9 mm PAK 22 mm-es hüvelyhossza bizony nem kis különbséget jelent. Ha nem nyúlnának a tárhoz, úgy a töltények előre-hátra csúszkálnának, esetleg bebólintanának, ami csőretöltési hibák sorozatához vezetne. A P9M  eredetileg 13-lőszeres tárjainak előlapjánál tehát egy kb. 3 mm vastag, rámpaszerűen végződő acéllemezt helyeztek el, az adogatótömbön pedig ennek megfelelő kivágást ejtettek. 
                                        
FÉG P9M
                                               
A töltények tehát a tártestben annak hátsó fala felé kényszerülnek, nincs "összevissza izgés-mozgás", és a rámpaszerű kialakítás az adogatópálya felé terelgeti őket. Emellett pozitívum, hogy a tár adogatótömbjének szánakasztót működtető funkciója is megmaradt, ez az első szériás P9R-gázpisztolyokról még hiányzott. A kétsoros tár kapacitása maradt az eredeti: 13 db.
                          
Részleges szétszerelés - bőrnyúzó                           
                                   
A Browning Hi-Power részleges szétszerelése nem bonyolult, és nem is jelentene veszélyt kis kacsóm épségére, node azt tudjuk, hogy a Soroksári út sosem Liége külvárosában volt. A töltetlenség alapos ellenőrzése után a szánt hátrahúzzuk annyira, hogy a biztosítókar azt rögzítse (ha szerencsénk van, jó helyre marták a FÉG-nél a kis bemélyedést). A szánakasztó kar hátsó végét felemeljük kicsit, és az egészet kihúzzuk a fegyverből. (Nem megy könnyen jellemzően.) A szerelt szán ezután lehúzható előre. Ujjunk már ekkor jellemzően fáj, viszont a rövid helyretoló rugó vezetőrúd élei olyan élesek, hogy ki- vagy beszereléskor biztosan elvágjuk az ujjunkat. Hangsúlyoznám, hogy erről nem a gáz-riasztó átalakítást végző tehet, hanem a (néhai) FÉG slendriánsága, az általuk produkált durva és nyers elkészítési minőség.
                             
Azért szép!
                        
FÉG P9M
                                             
A méltán szidható alapfegyver-kidolgozottság/minőség ellenére a konverziók kifejezetten szépek - különösen mivel a Browning-Saive páros kifejezetten karakteres pisztolyt alkotott hetvenegynéhány éve.  Az újrabarnitás a tokon és a szánon is szemet gyönyörködtető, bár a szán elején kivehetőek a hegesztési nyomok. De azért minden nagyon diszkrét, még az eredeti gyártó nevének lézeres "ki-ikszelése" is csak bizonyos szögben nézve érzékelhető igazán. Az új kaliberjel a régi folytatása, és a hüvelykivető nyílásban látható csőfaron olvasható. A csőtorkolat átmérője is eredeti, huzagolása persze már eltűnt, de a szűkítés csak olyan egy centi mélyen kezdődik. Egyedül a szán hátrahúzásakor árulkodó az elvékonyított cső, de egyébként ideális dísznek vagy játszani.
                  
Élethű hátrarúgás                 
                          
A sütés hadipisztolyosan kemény és FÉG-esen reszelős, a normál kisméretű biztosítókar ergonómiailag katasztrófa. És mégis, kit érdekel? A torkolattűz gyönyörű, a hátrarúgás pedig egészen élethű a nehéz szán és a lefojtott cső okán. A P9M az éles-gáz konverziók között a megbízhatóbbak közé tartozik, saját példányomból harminc feletti lövésszámot adtam le első örömömben Umarex és Fiocchi riasztópatronokkal, egyetlen kivetési hiba volt csupán ezek között. Azóta persze több másik példányt is volt szerencsém hangosan megjáratni, és táranként 1-2 akadály azért volt amelyikkel előfordult. Önvédelemre tehát eleve alkalmatlan az eszköz, hiszen hiába van kakasának biztonsági állása, hiába repülő az ütőszeg, a csak single action sütés tűzkész viselést akkor sem tenne lehetővé, és az öntöltő gázpisztolyok nem elég megbízhatóak amúgy sem. (A gyártó sem ajánlja gázpatronnal használni.)
                             
FÉG P9M
                              
Az általam látott Parabellum-KS példányok között volt többféle konfiguráció is: fa és fekete műanyag markolathéjas, kisméretű és növelt biztosítós, eredeti és FP9 (keskenyebb) szánakasztós, tárbiztosítós és anélküli egyaránt. Akinek szerencséje volt, az még válogathatott is, hiszen a nevetséges, 40 ezer forint alatti bevezető ár igazán semmiség volt egy teljesen acél "magyar Hi-Power gázpisztolyért".
              
               
Cikk: Vass Gábor
Fotó: Szomolányi András
                  
               
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu