- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

         
Nagant 9mm P.A.K - az internacionalista gázrevolver            
                        
A cári Oroszország által rendszeresített, majd később a szovjetek által is előszeretettel használt Nagant M1895 revolver az egyik legtovább szolgálatban levő katonai oldalfegyverek egyike. A gyártás 1895-ben kezdődött Belgiumban, majd 1898-tól immáron Oroszországban is beindult a termelés, ami egészen 1945-ig tartott. A fő gyártó a tulai fegyvergyár volt, de a második világháború alatt besegített a termelésbe az izhevski gyár is. 1945 után is készültek ugyan Nagant revolverek, de ezek már csak különféle sport változatok voltak és az alap 7.62-es verzió mellett immáron gyártották .22 LR kaliberben is.

                          
Nagant
                 
Maga a revolver hihetetlenül érdekes műszaki megoldást vonultat fel, a gáztömítéses mozgó dobszerkezetet, melynek hasznáról a tervező Leon Naganton kívül talán csak az lehetett meggyőzve, aki rendszeresítette a revolvert és annak szokatlan lőszerét a cári hadseregnél. (Hogy a döntést az befolyásolta e,hogy a Nagant testvérek jelentős szerepet játszottak az addigra rendszeresített hadipuska megtervezésében (Mosin-Nagant) avagy pár vaskosabb boríték meggyőzte az illetékeseket a döntésük helyességéről, immáron a feledés homályába merült.) 

A gáztömítésnek köszönhetően a lövedékek kezdősebességei mintegy 15-45m/s-al nőttek meg egy hagyományos konstrukcióhoz képest. Sok tervező aggódott, hogy ez a megoldás feleslegesen bonyolulttá teszi a konstrukciót,(hosszirányban mozgó dob, mozgó tűzfal, a forgódob hosszán túlnyúló lőszerek) ami egy katonai rendszeresítésnél eléggé komoly hátrányt jelenthetett volna, ám végül mégis rendszeresítették és a katonák körében megbízhatósága okán igencsak népszerű lett, annak ellenére, hogy a fegyver töltése-ürítése lassan végrehajtható művelet volt.
                      
Nagant
                    
Konstrukciójából adódóan a Nagant revolver azon kevés revolverek egyike, melyre csatlakoztatható hangtompító. A saját tervezésű "Bramit" hangtompítóval felszerelt revolvereket alkalmaztak a vörös Hadsereg egyes különleges egységei, illetve az NKVD "munkatársai" is. Meglepő módon még az amerikai erők is koboztak el Vietnamban hangtompítós Nagantot, melyet haza is vittek és a CIA múzeumában ma is meg lehet tekinteni.
               
A civil piac
            
Az első nem halálos hatású önvédelmi konverzió Oroszországban látott napvilágot, ahol is a meglévő Nagant revolvereket átalakították gumilövedékes fegyverré (Naganics), így sokak számára elérhetővé tettek egy viszonylag olcsó, jó minőségű és nem utolsó sorban megbízható önvédelmi fegyvert. Miután nálunk a szerelt lőszeres gumilövedékes fegyverek éles lőfegyvernek minősülnek, így az átlag magyar polgár ilyenről még csak nem is álmodozhat. (ezúton üdvözöljük jogalkotóinkat). Sok magyar gyűjtő és fanatikus csak az internetes fórumokon csodálhatta meg ezeket a világháborús veterán revolvereket és csak könnyeket hullatva gondolhatott arra, hogy neki ilyen nem lehet. Sajnos a Naganicsból gáz-riasztó verzió nem készült, a gumilövedékes piac pedig elég nagy Oroszországban ahhoz, hogy ne foglalkozzanak egy ilyen kis piac igényeivel, mint a magyar.
                     
Nagant
                       
Szerencsére azonban az igazán liberális fegyvertörvényeiről ismert Szlovákiában jött egy új törvény, mely lehetővé tette, hogy éles fegyvereket átalakíthassanak kizárólag vaktölténnyel működtethető úgynevezett "expanzná akustická" fegyverré, melyek a magyar fogalmak szerint valahol a színházi és a gáz-riasztó fegyverek között helyezkednek el és Szlovákiában 18 betöltött életév felett szabadon vásárolhatóak. Itt meg kell említeni, hogy a szlovák fegyvermesterek minden jelentősebb második világháborús éles fegyverből csináltak már ilyen konverziókat, tehát nem kell azon meglepődni, hogy valaki éppen egy Maxim géppuskát tuszkol bele a kocsija csomagtartójába, vagy egy MG42-est, mindezt azután, hogy bement a megfelelő fegyverboltba, kiválasztotta a szívéhez és pénztárcájához közel álló vasat, fizetett és már vihette is álmai fegyverét, hogy aztán szilveszterkor több hevedernyi vaktöltény ellövésével köszöntse az újévet. A választékot tényleg nem részletezem tovább, mert a fegyverbarát olvasók többsége hangosan felsírna és elátkozva a magyar jogszabályokat, elgondolkozna azon, hogy miként kezdjen új életet, picit északabbra.
           
A fegyver maga
              
Nagant
                       
De térjünk vissza a mi internacionalista Nagant revolverünkhöz. Ugye azt már tudjuk, hogy belga tervezés, szovjet gyártás, szlovák átalakítás és immáron magyar tulajdon. A revolveren több változtatást is végre kellett hajtani, hogy egyrészről megakadályozzák az élesre való visszaalakíthatóságot, másrészről viszont legyen egy jól működő gáz-riasztó fegyver. A dob átalakítása a töltényűrök felfúrásával kezdődött,(az új kalibere : 9mm P.A.K.) majd a dobon levő könnyítéseknél stiftek kerültek beütésre és behegesztésre, így minden egyes stift két dobfuratba is belelóg, összességében nagyjából a furat egyharmadát kitakarva. Mindenképpen meg kell említeni, hogy a stiftek olyan hihetetlenül szépen lettek beütve és eldolgozva, hogy az újra felületkezelt dobot sokáig kell méregetni, hogy rájöjjünk, hogy hol történt az átalakítás. 
                   
Nagant
                  
A cső sem kerülhette el a sorsát, egy keresztirányú stifttel be lett hegesztve a tokba és a csőtorkolattól nagyjából 4cm-re egy újabb stift lett beütve és behegesztve, de ez immáron hosszanti irányból. Gyakorlatilag így kapunk egy gyönyörűen realisztikus csőtorkolatot, ugyanakkor a cső szinte átláthatatlan lett a stifteknek köszönhetően. A fegyvermesteri munkát ismét dicséret illeti, mivel a kaliberjelzést a cső alsó részébe ütötték bele igencsak diszkréten. A kaliberjelzés még kétszer fordul elő a fegyveren, egyszer a dobba van beleütve, egyszer pedig a tok jobb oldalán találkozhatunk a 9 mm P.A.K jelzéssel, illetve pár próbajellel. A cikkben bemutatott fegyver tulai gyártású, amiről a tok bal oldalán levő ötágú csillagban levő nyíl tanúskodik, mely a gyár jelzése volt 1928-tól egészen 1943-ig, mikor is a nyíl helyett "jogar" került a csillagba, majd később kalapács, még később pedig csak egy nagy "T".
               
Nagant
              
A fegyver általános állapota igencsak jó, különösen, ha belegondolunk, hogy 70 év és egy világháború telt el a gyártás óta. Az eredeti fa markolathéjak is szép állapotban vannak. Mechanikailag is minden a legnagyobb rendben van és az eddigi próbalövések során szépen muzsikált az öreg harcos. Revolverezve igen kemény a sütés, különösen, ha a kortárs Webley Mark IV-hez hasonlítjuk, de itt ugye  mozog a dob előre is és a tűzfal is kiemelkedik, tehát csodák nincsenek, ennek bizony ára van. Ma ezt egy marketinges úgy magyarázná, hogy "legalább stressz helyzetben kizárt lesz a véletlenül revolverezve leadott lövés".
                
Hadd szóljon!
                 
Nagant
                 
Miután boldog tulajdonosa lettem ennek a történelmi darabnak, alig vártam már, hogy kipróbálhassam, az öreg szovjet vasat, hogy, hogy is muzsikál. Különböző riasztó töltényekkel megtöltve is hibátlanul működött, szép nagy szikraesőt szórva a csövön. Természetesen a 9mm P.A.K töltényekkel nem lesz gáztömített a fegyver (ne feledjük az eredeti lőszer túlnyúlt a dobon!), így nagyjából a csőfar-dob hézag bő egy milliméteres. Hibát nem produkált a próbák során a mintegy 70 éves átalakított gázrevolver. A töltés folyamata némileg lassabb, mint a korszerűbb fegyvereken, de itt szívesen elszöszmötöl vele az ember és az ellőtt töltényhüvelyeket is szép komótosan, egyesével kell kilökdösni, de ez is felettébb jó móka. Mondjuk, ha abba gondolunk bele, hogy éles helyzetben a világháború valamely ütközetében kellene ezt a töltés-ürítés folyamatot abszolválni, hát akkor bizony már korántsem lenne ennyire szórakoztató a feladat….
            
Önvédelemre?
                  
Nagant
                   
Ez leginkább egy gyűjteményi fegyver, egy darab történelem. Bár teljesen acélépítésű, de töltetlenül 750 grammot nyom és 23 centiméteres hosszával sem az ideálisan rejthető önvédelmi eszköz. Léteznek ennél jóval praktikusabb, könnyebb gázrevolverek, sokkal olcsóbban. A 7 darabos tárkapacitás igencsak kecsegtető, de lássuk be,aki ilyen fegyvert önvédelemre akar hordani, az jó adag elszántsággal kell ,hogy rendelkezzen. Összegezve: nagyjából 300 Euroért magunkénak tudhatunk egy világháborús fegyvert, igencsak szép állapotban és még durrogtatni is lehet vele, sőt bizonyos fokú elszántság esetén még engedélyeztethetjük is magunknak, mint önvédelmi gáz-riasztó fegyvert, tehát mindenképpen jobban járunk vele véleményem szerint, mint egy nagyjából azonos árú (és gyakran barbár módon) hatástalanított, ugyanilyen Nagant revolverrel.
           
            
Cikk: Hódi András
Fotó: Gibson

          
           
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu