- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

           
Umarex Mauser 45 Magnum
Negyvenötös! Magnum! - avagy revolver, mégis MEGBÍZHATATLAN
              

A cikkben szereplő revolvertípus jól példázza, hogy sokszor a jól hangzó név sokkal fontosabb eladási tényező, mint maga a termék.

                               
Umarex Mauser 45 Magnum
                 
A 80-as évek hőse                 
                           
Az 1980-as években több új gáz-riasztó kaliber jelent meg (és múlt ki). Ezek közé tartozik a .45 Short Knall, melyet a Mauser Magnum is tüzel. A patron jellegzetesen rövid - "széle-hossza egy" - hüvelye a legnagyobb kaliberű, ami ebben a kategóriában készült. Természetesen a látványos negyvenötöstől csodát itt sem kell várni, csak minimálisan nagyobb az átlagos "hatásos lőtávolsága", mint a 9 mm PAK-nak illetve a 9x17 mm Knall gázpatronoknak. Hangossága, döreje pedig általában csekélyebb, mint a 9 mm-es öntöltőké.
                       
Umarex Mauser 45 Magnum
                      
Ezzel szemben ára jóval magasabb, tehát szilveszteri durrogtatáshoz közel sem ideális. Egyetlen riasztópatron annyiba kerül, mint egy 9 mm PAK gázpatron, beszerezhetősége pedig nehézkes. Ezen felül az a kevés modell ami hozzá készült vagy méregdrága, single action western-revolver (Weihrauch, Uberti, Pietta), vagy igen kövér dobú, de csak ötlövetű double action forgópisztoly volt (ME-HS Officer/Sergeant, Umarex Reck Agent .45). Az 1990-es évek végefele ezek a típusok kikoptak a gyártók palettájáról, jelenleg egyetlen komoly gyártó sem készít .45 Knall tölténnyel működő gáz-riasztó revolvert.
              
Ezt nyisd ki, ha tudod!
                        
Umarex Mauser 45 Magnum
                          
Az Umarex által gyártott többféle, Mauser-márkanév alatt futó pisztoly és revolver közül a 8 mm-es HSc pisztoly alakján kívül természetesen egyik modellnek sincs köze semmilyen létező éles fegyverhez, a 45 Magnum sem kivétel. A gázfegyver legjópofább tulajdonsága, hogy hatásosan megviccelhetjük vele a fegyverekhez esetleg egészen jól értő ismerőseinket is. Elég a kezükbe adni a revolvert és megkérni őket, hogy nyissák ki. Kezdetben elnéző, majd egyre szélesebb vigyorral az arcunkon figyelhetjük, ahogy szenvedve feszegeti az áldozatunk a revolvert...
                             
Umarex Mauser 45 Magnum
                             
Arra mindenki hamar rájön, hogy a dob nem oldalra nyílik, hanem a tok elejével együtt lenyitható. A Smith and Wessonokon megszokott helyen levő dobnyitó tolóka előretolása után azonban még nem nyitható a fegyver, a dob felett, a tok nyúlványán levő, irányzéksínnek látszó kiemelkedő alkatrészt is be kell nyomni. A két retesz egyidejű működtetésekor billenthetjük a csövet előre. Fogalmam sincs, hogy a tervezők mi okból döntöttek a két retesz mellett, mert azoktól függetlenül, becsukott állapotban is össze-vissza lötyög az egész elsőrész.
           
5 nagy lyuk
                   
Umarex Mauser 45 Magnum
                        
A lenyitott dobnál feltárul az 5 hatalmas töltényűr. Az ejektorrúd cső alatti, látszólag rögzített vége a látszólag rögzítőelemmel együtt tolható hátra (kézzel, nem automatikus), ezzel egyidejűleg kivetve az előtt hüvelyeket. A dob forgatókoszorúja helyett beütött acélcsapokat találunk, ami örvendetesen masszív megoldás a fegyver többi, spiáterből készült alkatrészéhez képest. Az elsütőszerkezet is ebből a puha anyagból készül, aminek vélhető eredménye az, hogy időnként véletlenszerűen megszorul, vagy nem forgat be revolverezéskor. A revolvernek van passzív ütőszegbiztosítása. A .45-ös űrmérethez képest kicsi átmérőjű cső keskeny csőtorkolatába becsavarható a szokásos 15 mm-es rakétalövő toldat.
                     
Drága, de megbízhatatlan                      
                                
Umarex Mauser 45 Magnum
                               
A gázfegyver a maga idejében - árát tekintve feltétlenül - csúcsmodellnek számított. Az elkészítés és összerakás minősége azonban erre rácáfol. A cső feletti részen látható öntőformából származó nyomok megléte egyenesen dühítő. Érdekes módon csak fa markolathéjakkal készült, melyek ugyan látványosak a Mauser-emblémával, azonban szögletesek, és kifejezetten kényelmetlen fogást adnak.
           
Maga a fegyver a revolver létére nem éppen kifogástalan megbízhatóságával, és relatíve kis tárkapacitásához járuló nagy tömegével és vaskosságával minden, csak nem ideális rejtve viselhető önvédelmi eszköz. Dobforgatási problémák rendszeresek a típusnál, az elsütőszerkezet alkatrészeinek deformációja, törése sem ritka esemény. Üzemeltetése is drága, nem véletlenül ítéltetett kihalásra a típus és tölténye egyaránt. Különleges felépítése miatt legfeljebb gyűjteményi célra lenne némi értelme.
                   
                
Cikk: Vass Gábor
Fotó: Szomolányi András
                      
                                  
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu