- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

Korth és NHM Model S gázrevolverek - csak gyűjtőknek!

Az alább tesztelt gázpisztolyok sokban különböznek egymástól, de van jó néhány közös vonásuk is, melyek alapján mindenképpen célszerű kiemelnünk ezeket a műremekeket a ma sorozatban gyártott termékek közül. Az egyik ilyen figyelemreméltó tény, hogy mindkét revolver teljes egészében acélból készült.


Korth
 

Korth

Vannak márkanevek, melyek hallatán a hozzáértők libabőrösek lesznek, kicsit elvesztik az egyensúlyukat, pupillájuk összeszűkül... a Korth márkanév ilyen. Willi Korth 1954-ben tervezte meg majd készítette el első gázrevolverét Ratzeburgban, a házuk pincéjében. A kis cég - mondhatni manufaktúra - a megszerzett tapasztalatok alapján 1966-ban forgalomba hozta első éles revolverét Korth Model66 néven, mely a mai Korth Combat elődjének tekinthető. 1987-ben bemutatták a Korth pisztolyt, mely a forradalmi reteszelésével és a külső biztosítók hiányával rögtön felkeltette az érdeklődést. A kézzel készített, precízen illesztett fegyvereknek azonban megkérik az árát is, egy Korth Combat "akciósan" 3349, egy rozsdamentes Korth pisztoly majdnem 5000 Euro.

NHM

NHM

Vannak márkanevek, melyek hallatán tanácstalanul nézünk a távoli semmibe és próbálunk fellelni valami emlékfoszlányt, hogy hol, mikor hallottunk már erről a valamiről… sikertelenül. Az NHM ilyen. Összesen két termékükről található valamilyen információ-töredék, de ezek is épp csak a létezésüket bizonyítják. Azt biztosan tudjuk, hogy az NHM két modellt gyártott, s mindkettőt készítették 6mm platz illetve 9mmK kaliberű változatban is. Ezek közül az egyik a tesztelt Model S, a másik az NHM Model G, melyről sem képet, sem leírást nem találtunk a szakirodalomban.

Korth

Korth

A Korth gázrevolverek korát sajnos csak megközelítőleg tudjuk, ugyanis akkoriban még nem szabályozták a riasztófegyverek gyártását illetve követelményrendszerét olyan mértékben, mint most. Ennek köszönhetően a fegyveren sem PTB-t, sem a gyártási évre utaló szám- vagy betűkódot nem találunk. A Korth cég 1954-től 1964-ig gyártott gáz-riasztó revolvereket, melyek ez idő alatt több módosításon is átestek. Mivel a tesztelt modellen még maga a gyártó sem szerepel, csak feltételezni tudjuk, hogy ez egy viszonylag korai példány lehet.

Korth

A dobban minimális szűkítés található, így a szemből majdnem teljes méretű dobfuratok impozáns látványt nyújtanak. Érdekes, hogy a csőben már található akasztó egy függőlegesen elhelyezett acéllap formájában, noha a PTB csak 1969-től lépett érvénybe. Az akasztó a már megszokott módon az élessé alakítást gátolja, viszont jelen esetben más szerepe is van. Közvetlenül a revolver csövéből indíthatunk 9mm-es jelzőrakétát is, melyet az akasztó tart meg a csőtorkolatnál. Mivel akkoriban még nem léteztek a ma oly kedvelt 15mm-es jelzőrakéták, így nem találhatunk menetet a rakétalövő toldatnak. 

Korth

Mivel a dobot sem kifordítani, sem lenyitni nem lehet, a revolver töltése illetve ürítése a tok jobb oldalán található töltőkapun keresztül egyesével végezhető el. A töltés leginkább az elöltöltős revolverek felcsappantyúzásához hasonlítható, azzal a különbséggel, hogy a kakasnak itt nincs külön töltőállása. Fesztelenített állapotban ugyanis a dob jobbra szabadon forog, így a töltés kényelmes és biztonságos (nem kell a már megtöltött fegyvert feszteleníteni). Az ürítés megkönnyítéséhez a dobtengely belő részébe egy kicsavarozható rudacskát rejtettek, melynek segítségével a dobfuratokból ki tudjuk tolni az ellőtt hüvelyeket. Érdekesség, hogy a Korth revolverhez külön 9mm-es riasztótöltényeket is gyártottak, melyek sajnos ma ugyanolyan gyűjtői kincsnek számítanak, mint maga a fegyver.

Korth

A Walther PPK-szerű, kerek, recézett kakas nem csak különleges, de "taktikai” szempontból is előnyös lehetett, ugyanis így előrántásnál kevésbé akadt bele a ruházatba. Napjainkban természetesen ennek már nincs jelentősége, ugyanis a legtöbb példányt páncélszekrényben tartja tulajdonosa. Szintén szokatlan megoldás a kakasba épített passzív ütőszegbiztosítás, mely működését tekintve is érdekes, ráadásul akkoriban nem volt túl gyakori a biztosítók használata gáz-riasztó fegyvereknél. Az elsütőszerkezet SA/DA üzemmódban egyaránt kiváló. A Korth revolverezve egyenletes erőkifejtéssel lágyan süthető, felhúzott kakasnál pedig elég csak szinte rátenni az ujjunkat az elsütőbillentyűre.

 Korth

A fegyver elkészítésének minősége elképesztő, szinte egyetlen ma sorozatban gyártott éles lőfegyver sem ér a nyomába! A revolver fő részeit gyakorlatilag egy-egy darab acéltömbből alakították ki. Az egyik ilyen elem a dob a dobforgató koszorúval, a másik a tok a markolattal és a csővel, így az elsütőszerkezetet leszámítva a tokfedél az egyetlen külön darabból készült alkatrész. A tokfedél illesztése egyébként szintén lenyűgöző, bár napi 5-6 darab revolver elkészítése mellett volt idő a precíz munkára.

NHM Model S

NHM

Az NHM gáz- riasztófegyvereket Nanno Hubenbecker készítette az ’60-as évek vége felé. A SA/DA elsütőszerkezetű, csőletörős, automata ejektorral ellátott revolver a Korth-hoz hasonlóan teljes egészében acélból készült, de a kidolgozás minősége meg sem közelíti azt. Maga a konstrukció ugyan bonyolultabb, de a technikai megoldásokat figyelembe véve koránt sem olyan kiforrott. Az idő vas foga is mélyebbre ette magát az NHM esetében; a kakas reszelősen jár, a sütés kissé nyúlósnak érződik. Ennek ellenére anyagait és kidolgozását tekintve még így is felülmúlja a mai gáz-riasztó fegyverek többségét.  Az NHM kis mérete ellenére 6 gáztöltény befogadására alkalmas. Ez azért is meglepő, mert a dob csak 0,7 mm-rel szélesebb, mint egy J-frame revolveré. A csőben egyetlen keresztirányú akasztó található, melynek feltehetően ugyanaz a szerepe, mint a Korth esetében. A dob mindkét irányba szabadon forog, csak sütési pozícióban reteszelődik. 

NHM

A revolver nyitása teljesen egyedinek mondható. A cső alatt folytatódik a dobtengely, melyhez egy acél lap csatlakozik. Ez a lap egyrészt a hüvelykivetésért felelős, másrészt a nyitásban is szerepet kap. A cső letöréséhez azonban egyidejűleg kell ezt az acél lapot a sátorvas felé nyomni, valamint a tok tetejét rögzítő keretet magunk felé húzni. Érdekes, hogy ezen megoldások közül egy is elégséges lett volna, ugyanakkor a revolver nyitását nem csak túlbonyolították, de egyben balesetveszélyessé is tették. A cső alatti acéllap működtetéséhez ugyanis a legkényelmesebben a csőtorkolatra ráfogva férünk hozzá, ráadásul a tokot rögzítő keretről könnyen lecsúszhat az ujjunk a kakasra.

NHM

A dob lenyitásakor egyébként az említett acél lap - azon kívül, hogy képes becsípni a sátorvason pihentetett mutatóujjunkat - nekifeszül a toknak, ezzel az ejektorcsillagot mintegy 3 mm-rel kiemelve a dobfuratok síkjából. Ez ugyan "hüvelykivetésnek" nem nevezhető, de az így kiemelt töltényeket sokkal könnyebb eltávolítani a dobból. A kakas talán a revolver legelnagyoltabb része, négy acéllapból szegecselték össze. A két külső lemez takarja a kakasba épített passzív ütőszegbiztosítást, melynek működése - talán a fegyver kora miatt - nem mondható 100%-osnak, ugyanis az ütőszeg a biztosítás ellenére megkarcolja a hüvelytalpakat. A kakas a Korth-hoz hasonlóan kerekded formájú, de a recézést lehagyták róla, így kényelmetlenebb működtetni az amúgy is nehezebben járó elsütőszerkezetet. 

NHM

Az NHM kapcsán felmerült bennünk, hogy esetleg nem is gáz-riasztóként indult a pályája. Az anyagminőség, a falvastagság és a túlbiztosított a nyitás mind lehetővé tenné éles lőszer kilövését, de feltehetően az 1968-as GCA (Gun Control Act) meggátolta a revolver tengerentúli értékesítését, így minimális módosításokkal áttervezték gáz- riasztófegyverré, hogy az európai piacon eladható legyen. Ez persze csak feltételezés, ugyanis mint említettem, nagyon kevés információval rendelkezünk ennek a remek kis revolvernek a gyártójáról.


Korth NHM
Kaliber: 9 mm K
Hossz: 157 mm
Üres tömeg: 479g
A revolver ötlövetű
Kaliber: 9 mm K
Hossz: 175 mm
Üres tömeg: 521g
A revolver hatlövetű


Uram János
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu