- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

                
Keserű Micromax - kicsiben nagy
                           
A Micromax célja annak kikísérletezése volt, hogy mekkorára lehet tömegben és méretben zsugorítani egy 9 mm-es gáz-riasztó fegyvert. Nagyon kicsire.
              
Keseru Micromax
                     
Minirevolver

            
A gyártó korábban is számos single action minirevolvert (flóbert, éles, gáz-riasztó, elöltöltős) gyártott, így adta magát az alapkoncepció. A revolverező elsütőszerkezethez és kifordítható dobhoz, a Röhm RG59N-nél sokkal kisebb méretek nem tartozhatnak, így itt a miniatürizálás is indokolta a kézi kakasfeszítéses konstrukciót. Ilyenkor sátorvas sincs, csupán egy kis szarv védi a szabadon álló elsütőbillentyűt. A konstrukció egyszerűsítése érdekében a dobarretálást is egy korábbi (1990-es évek eleji) flóbert modelljükről vették át. Nem a megszokott, az elsütőbillentyűről vezérelt dobrekesztő lap mozog le és fel, hanem a tok elején egy rugóztatott acélgolyó. Ez folyamatosan neki van nyomva a dob falának (szép kis fényes gyűrű képződik), és az amúgy könnyítő bemarásokba "bemerülve" rögzíti a dobot. Ez a megoldás vékonyabb tokkialakítást tesz lehetővé, mint a hagyományos. Hasonló konstrukció a dobtengely rögzítése (rugós csapágygolyó) is. Értelemszerűen, a kicsiny méretekben a kifordítható dob sem nagyon fér el, így azt a dobtengely kihúzása után ki lehet venni a tokból. A dobtengely , egyben hüvelykitolóként is használható.
               
Keseru Micromax
                        
Öntöltő kaliber és príma anyagok

                
A kis minirevolver azon egy kézen megszámlálható gáz-riasztó forgópisztolyok közé tartozik, amelyek nem a peremes 9 mm Knall, hanem a hornyos, perem nélküli, 9 mm PAK öntöltőpisztoly-töltényt tüzelik. A revolver dobjába 5 db töltény fér - nyugodtan lehet "teletöltve" hordani, mert a kakasnak van egy biztonsági helyzete, ahonnan nem éri el az ütőszeget. A szuperkönnyűség (töltve 150 gramm alatt) érdekében szóba sem jöhetett a gázfegyver gyártásban oly elterjedt cinköntvények (spiáter) használata. A Keserű Micromax-prototípus tokja és dobja alumínium. Mivel ilyen falvastagság (kb. 1mm) mellett az alumíniumdob, öntéssel nem gyártható le (pláne nem lenne értelme öntőformát készítettni 1 db prototípusért), itt drága forgácsolási eljárást használtak. 
                      
A kopásnak, igénybevételnek kitett és mozgó alkatrészek anyaga azonban acél. Így a tűzfal, a dobforgató koszorú, és a komplett elsütőszerkezet anyaga acél - ez utóbbi kémiai felületkezeléssel. Maga az ütőszeg nem a kakas része, hanem a tűzfalba rugóztatva beépített. Fontos még, hogy az elsütőszerkezet tengelyei is a tokon átmenő acél csapok. Ezek felülete az amúgy felületkezelés nélküli alu tokba gyönyörűen illeszkedik, csakúgy, mint a tokfedél. Bizony, ez nem a gyártó olcsón, nagy sorozatban gyártott fegyvereit idézi, hiszen nem is sorozatban gyártott, olcsó tömegáru.
                  
Keseru Micromax
                         
Átalakítás kizárva

           
A gáz-riasztó jelleget, tehát az élesre alakíthatatlanságot, egyrészt a dob minimális falvastagságával és alumínium anyagával érték el. Ezen felül, a dobfurat excentrikusan leszűkül kb. 6 mm-esre. A csőfurat (kb. 7 mm) a töltényűrhöz képest felfele eltolt hossztengelyű (szilárd lövedéknek tehát "lépcsőznie" kellene). A csőfuratban oldalról 1, felülről, 2 db, zsákfuratba beütött  acélstift képezi az akasztót. Az alig 18 mm-es cső torkolatánál nincsen menet rakéta-/gumilövedéklövő toldatnak.
                   
Egyujjas, de nem kesztyű
                 
A kis forgópisztoly megjelenése nem mondható éppen kecsesnek, de nem is ez, hanem az abszolút minimális méret és tömeg volt a cél. A Micromax engem leginkább egy Bulldog és egy minirevolver szerelmének gyümölcsére emlékeztet. A revolver kakasa meglepően könnyen jár, bár sajnos nem csavarrugó mozgatja. Azonban a kakas igen nagy erőkarja és nagy tömege okán hatalmasat odaver az ütőszegnek. A kis revolver kipróbálása során sem Umarex, sem Fiocchi töltényekkel nem volt elcsettenésem. Egy esetben egy Umarex riasztópatron csappantyúja kissé kimozdult fészkéből, ez nehezebben járó dobot okozott, de akadályt nem. A kis revolver csövében szerintem valamivel nagyobb lefojtottságra lenne szükség, mert a dörej némileg kisebb a vártnál - de így is fülsiketítő. 
              
Keseru Micromax
              
A csőfar-dob hézag minimális. A pici revolver, a rakétaelv miatt még ugrik is egy kicsit lövéskor a kézben. Ami kritikát azért meg kell említeni: a csupán egyujjas markolat, a kis méretek miatt kicsi, azonban az elsütőbillentyűt védő szarv és a markolat közti távolság kevés. Már nekem is nyomja a középső ujjam bütykét, hát még ha valakinek vastagabbak az ujjai! A kakas felhúzófelülete is megérdemelne egy jó adag recézést, mert kicsit is izzadt, vagy olajos kézzel való felhúzáskor nagyon könnyen kicsúszik a hüvelykujj alól.

Szuperpraktikus

A kis Micromaxról majd mindenkinek aki kezébe vette, az volt a véleménye, hogy "akarok egy ilyet". Ugyanis annyira ijesztően kicsi és könnyű, hogy rejtett viselésre gyakorlatilag verhetetlen. Nudista strandon is feltűnés nélkül viselhető, hiszen elfér egy ökölbe szorított tenyérben, és azért ötször 9 mm PAK PV vagy CS gázpatron már a legtöbb megélhetési bűnöző elhárítására elegendő. A fegyver CNC-gépeken, nagyon korlátozott szériában készült, ára is ezt tükrözően igen magas, 45 ezer forint körüli.
                       
Keseru Micromax
                       
            
Cikk: Vass Gábor
Fotó: Szomolányi András
            
           
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu