- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

  
Gáz-riasztó kaliberek 

 
Csakúgy, mint az éles fegyverek esetében, a gáz-riasztó fegyvereknél is különféle kalibereket különböztethetünk meg, csak itt az éppen nem a lövedék átmérőjére utal, hanem a hüvelytöltény méreteit jellemzi.
    
 
Gázpisztoly töltények
  

6 mm flóbert platz

 
A nálunk is jól ismert, peremgyújtású 6 mm flóbert töltények lövedék nélküli változatai. A 6 mm flóbert platz riasztó (start) patron hüvelyszája csillagszerűen összehúzott. A gázváltozat esetében a csappantyúelegy felett kristályos por formában (általában 60-85 mg) klóracetofenon gázképző anyag, illetve viasz/paraffin fojtás/szigetelés található. Más hatóanyaggal nem töltik, lőport nem tartalmaz, a 6 mm hosszú hüvely anyaga általában puha vörösréz.

A startpatron esetében a tapasztalható hanghatás nem túl jelentős, ajtócsapódásszerű, zárt térben lehet csak valóban "riasztó" hatással számolni. A gáztöltetű patron hatótávolsága 1-1,5 méternél nem több, ez inkább csak a gázspraykkel összehasonlítva értékelhető. Mint önvédelmi eszközök, a 6 mm-es modellek (főként a csúszótárasak) nagyon kis méretük és alacsony áruk miatt a könnygázsprayk alternatívái ott, ahol szabadon viselhetőek. Töltényük aránylag olcsó, a riasztó 20-35 Ft/db, a gázpatron kb. 100-120 Ft/db.

.22 Lang Knall  
 
Tulajdonképpen egy peremgyújtású .22 LR hüvely (15 mm hosszúságú), melybe kis mennyiségű (általában fekete) lőport is töltenek, ettől a riasztó meglehetősen hangossá válik, a gáztöltet pedig "akár 2 méterről is" elboríthatja támadónkat. A .22 Lang Knall kaliberű gáz-riasztó revolverek forgalmazását Németországban néhány éve megtiltották, mert némely .22 Short éleslőszer betölthető volt.

Az ilyen kaliberű csúszótáras modellek azonban továbbra is forgalomban vannak. Mint önvédelmi eszköz nem sokkal hatékonyabb a 6 mm-es modelleknél (gázspray-szintű teljesítmény), viszont a láng-, füst- és hanghatás a .22 Lang riasztó esetében igen jelentős tényező. Az ilyen kaliberű gáz-riasztó fegyverekbe betölthetők az olcsóbb 6 mm-es patronok is. A .22 Lang gáztöltete kizárólag klóracetofenon, bár általában nagyobb, akár 125 mg-os mennyiségben. A .22 Lang Knall riasztótöltény 30-40 Ft/db, a gázpatron kb. 100-150 Ft/db.
 
.315 Knall    
 
A legkisebb öntöltő pisztolyba való töltény, mely relatíve új szereplő a piacon. Az utóbbi időben (a gázfegyver-felszabadítás után) kezd nálunk is terjedni, néhány kiváló zsebpisztolynak köszönhetően. A központi gyújtású hornyos töltény füst nélküli lőporral van töltve, a hüvely anyaga sárgaréz (esetenként nikkelezett), hossza 15 mm. Csak ezért nem nevezik 8 mm Shortnak, mert az marketing szempontból nem hangzana jól.
 
Kis mérete ellenére a .315 K nem érdemli meg a mellőzöttséget, hiszen a maximális gáznyomása ugyanakkora (45 MPa = 450 atmoszféra), mint a jóval nagyobb 9 mm PAK-nak. Hatótávolsága sem sokkal marad el azétól, mintegy 3-3,5 méter. Hanghatása jelentős. Előnye a rövid tölténynek, hogy a 8 mm-esekhez képest a hüvelykivetési hibák esélye lecsökkent. Ára riasztó esetében 70-100 Ft/db, gáz esetében 200-300 Ft/db.
 
8 mm Knall (8x20 mm)    
 
Az öntöltő gázpisztolyok forradalmát elindító patron. A 9 mm PAK megjelenéséig az abszolút királynak számított. Kizárólag füst nélküli lőporral töltve került forgalomba a meglehetősen keskeny, és hosszú, hornyos hüvelyű töltény, gáz változatban leggyakrabban a 60 vagy 80 mg CS töltetűekkel találkozni, melyek átlagosan 3-3,5 méteres hatótávolságot biztosítottak. A 8 mm K patronhoz készültek egészen kicsi zsebpisztolyok, de hatalmas, 18-lövetű öntöltők is, pl. az Umarex cégtől.
 
A népszerű töltény a 9 mm PAK megjelenésével háttérbe szorult, végzetét azonban az okozta, hogy az ilyen kaliberű gáz-riasztó fegyverekbe a 6,35 mm Browning éleslőszer betárazható (csőretölthető), ami balesethez vezethet, illetve néhány modellnél törvénytelen átalakításokra adhat alkalmat. A német szakhatóságok ezért 1996-ban betiltották az ilyen kaliberű modellek gyártását (bár a meglévő készletek továbbra is forgalmazhatók). 
 
Természetesen Európa (és Ázsia) többi részének a mai napig készítenek 8 mm-es gáz-riasztó fegyvereket, ezek nálunk is kaphatóak. Ára riasztó esetében 70-90 Ft/db, gáz esetében 250-300 Ft/db.
 
9 mm Knall (9x17 mm R K, 9 mm R K, .380 Knall)    
 
A legelterjedtebb, és szinte egyeduralkodó revolverkaliber (bár létezik egy öntöltő modell is hozzá: Arminius HW94). A patron tulajdonképpen egy peremes, központi gyújtású .38 Special vaktöltény, melynek 17 mm körüli a hüvelyhossza, létezik az öntöltő patronokéhoz hasonló műanyagkupakos, és a hüvely anyagából összehúzott lezárású is.
 
Gázpatronként ma már szinte kizárólag nitrolőporral töltik, de riasztóként előfordul feketelőporos, illetve a kettő keverékét tartalmazó változata is. Hangja tompább, mint az öntöltők esetében, gáznyomása is alacsonyabb, mindössze 260 atmoszféra. Hatótávolsága 3 méter feletti.
 
Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az egyébként szabadon tartható 9 mm-es disznóölő töltény - bár belemegy a gázrevolverek dobjába, és el is süthető - gáznyomása jóval nagyobb, így a spiáterdobos típusoknál hosszabb távon tönkreteheti a fegyvert. Ára jellemzően alacsonyabb az öntöltő töltényekénél, a riasztó darabonként 70-80 Ft, a gáztöltény 300 Ft körül kapható.
 
9 mm PAK (9x22 mm)    
 
Ez az 1988-ban megjelent (a Cuno Melcher cég által kifejlesztett) töltény igazi sikertörténet volt, nem utolsósorban azért, mert nevének (Pistole Automatic - PA) rövidítéséből a vevők egyből a "parára" asszociáltak. A 9 mm PAK 22 mm-es hüvelyhosszú, hornyos, központi gyújtású, öntöltőbe való hüvelytöltény (bár erre is készül forgó, a Wadie P1).
 
Jellemzően a legmodernebb, legismertebb éles öntöltő rendőrségi és hadipisztolyok másolatai készülnek ebben a kaliberben, így manapság a gázpisztolypiacokon (a hazain még fokozottabban) az abszolút első helyen található.
 
A töltény persze meglehetősen hatásos is, átlagosan 4 méterig lövi ki a gázfelhőt egy jó gázpisztolyból, hangja, torkolattüze valóban elrettentő. Gáznyomása ennek is 450 atmoszférában van maximálva, melyet kizárólag füst nélküli lőpor alkalmazásával érnek el. Ára riasztóként 70-90 Ft darabonként, míg a gázpatronok megközelítőleg 300 forintba kerülnek.
 
.45 Short Knall (.45 Knall)   
 
A legnagyobb kaliberű gázpatron, kizárólag forgópisztolyok készülnek hozzá, peremes, központi gyújtású, átmérőjéhez igencsak rövid. A méretei dacára gáznyomása ennek is csak 260 atmoszféra, mint a 9x17 mm-esnek. Teljesítménye, hatótávolsága is csak kicsivel nagyobb, mint a 9 mm PAK tölténynek. Nem tekinthető túl elterjedtnek, nagyon kevés modell készült ehhez a kaliberhez, hiszen a nagy töltényből hordható méretű revolver esetén csak 5 db fér el a dobban. A töltény ráadásul jóval (kb. 40-80%-kal) drágább, mint a 9x17 mm-es. Jelenleg nem gyárt egyetlen cég sem ilyen kaliberű gáz-riasztó fegyvert.
 
A töltény ára 180-200 Ft/db riasztónál, a nagyon ritkán beszerezhető CS-gázpatronok akár 400 Ft/db árba is kerülhetnek.
                        
Gázpisztoly töltények
                 
Kihaltak és ritkaságok    
 
A korai gáz-riasztó fegyverek töltényei közül mára csak a peremgyújtású 6 mm fb. platz tartja magát. A Scheintod-pisztolyok 11-12-14 mm-es sörétes töltényre hasonlító papírpalástú hüvellyel bíró töltényei már a második világháború előtti évekre eltűntek. A Wadie-féle Lacrimae 8 mm-es pisztoly speciális töltényei is csak a gyűjtők számára hozzférhetőek - nagynehezen. Az 1960-as években még aránylag elterjedt 6,35 mm-es gáz-riasztó patronok végzete az éleslőszerrel való könnyű összekeverhetőség és az ilyen gázfegyverek egyszerű átalakíthatósága lett. A .38 Special gázpatron sorsa hasonlóképpen alakult.
 
Az évtizedekkel ezelőttről származó .320 Knall kaliber tulajdonképpen nem volt más mint egy .32 Smith&Wesson Long töltény lövedék nélkül, összehúzott hüvelyszájjal, jellemzően klóracetofenon töltettel. Az EM-GE cég igen praktikus kis double action only derringert is készített hozzá. Az ilyen töltényt tüzelő modellek a gyűjtői ritkaság kategóriába tartoznak, túl könnyű élesre átalakíthatóságuk miatt a fennmaradt példányok sem forgalmazhatók Németországban. Létezett .320 Lang és Kurz kivitelben, eltérő hüvelyhosszal. Az orosz 7,62 mm-es gázpatron is teljesen ismeretlen mifelénk, holott a Makarov és a PSzM gázpisztolyokat is gyártják ilyen kaliberben. Ez tulajdonképpen egy hosszú 8 mm-es hüvely mely időnként összehúzott lezárást kap, nem műanyagkupakot.
 
Az 1980-as években megjelent .35 Knall öntöltő töltény a 9 mm PAK-nál hamarabb jelent meg, és mivel hüvelye hosszabb volt, mint a 9 mm PAK-é, így a tárba szépen passzoltak a 9 mm Browning Short éleslőszerek, ezért nagyon rövid idő alatt gyártási tiltólistára került. Az ilyen töltényhez - kis számban - gyártott fegyverek ma már gyűjtői ritkaságok inkább (ahol lehet ilyesmit gyűjteni), hiszen töltényt beszerezni nehézkes és drága hozzájuk (Magyarországon szinte lehetetlen). Hatásadataiban ugyanolyan, mint az utód, a 9 mm PAK.
 
Vass Gábor
 
 
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu