- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 


HK klónok: Umarex HK P30 vs. Röhm RG96
                    
A gázfegyverpiacon a P30 megjelenésével háromra nőtt a műanyagtokos HK pisztolyokat másoló pisztolyok száma. Az ME IWG SP15-öse az USP Compactot másolja, azonban a fesztelenítő és a tűzkészen viselhetőség hiánya mellett a sajnos rendszeres műanyagtok-repedések sem sorolják az ajánlható ligába a típust. A teljes méretű USP P8-hoz jobban közelítő méretű, de formailag nem tökéletes másolat Röhm RG96, mely a szilveszterező nagyméretű öntöltők piacának jelentős részét uralta eddig, nemcsak Németországban, de nálunk is népszerű típus. Ebben a cikkben az Umarex HK P30-at a Röhm RG96-tal vetjük össze, megnézzük mennyire taszíthatja le az újdonság az RG96-ot a "trónjáról".

                                  
1. A külső

                             
HK P30
                             
Az Umarex HK P30 külseje szinte azonos az eredeti rendőrségi pisztolyéval, 95%-os másolat. Alapos szemrevételezés után a látható eltérés a kivetőnyílásban mélyebben fekvő csőfar (ami a szabad tömegzáras működéseből adódik, elkerülhetetlen a gázpisztolynál). Egy másik különbség az irdatlan ronda fehér felirat a szán jobb oldalán, amely a formához és márkajelzésekhez fűződő jogokat taglalja - igazi, amerikai stílusú parasztság. A gyári szám nem a tok elején alul levő szereléksínnél van, a jobb oldali szánakasztóról pedig még lesz később szó. Összességében azért az egyik legjobb élesfegyver formai másolat a gázfegyverpiacon így is.
                       
Röhm RG96
                            
Az RG96 ellenben csak nagyjából olyan, mint az USP, megvizsgálva azonban kiderül, hogy egyetlen részlete sem pontosan olyan! (Kivetőnyílás kisebb, szereléksín sekélyabb, más tárfenék, más markolat, más helyretolószerkezet miatt más szán stb.). Itt - egyelőre - teljesen átvette a vezetést az újdonság.

2. Ergonómia
                 
HK P30
                  
Az éles Heckler&Koch P30 talán a legergonómikusabb éles szolgálati pisztoly, markolatának oldalpaneljei is cserélhetőek, és teljesen kétkezes. Sajnos a gázpisztolynál nem ilyen rózsás a helyzet. A markolatának oldalai fixek, csak a hátsórész cseréhető, de nincs mire, cserepanelt nem adtak a fegyverhez, és az élesé nem jó hozzá. Önmagában azonban közepes kézmérethez remek a P30 fogása. A kezelőszervek látszólag mindkét oldalon megvannak, közelebbről megnézve azonban a jobb oldali szánakasztó nem valódi, csak a műanyag tok domború kiképzése, nem mozgó dísz. Ez a 80-as évek legolcsóbb olasz öntöltő gázpisztolyain (Umarex (Kimar) Napoleon) volt divatban. Minő borzalom!
                     
Röhm RG96
                     
Az RG96 összes kezelőszerve ellenben valódi (tehát csak a tárkioldó kétkezes), és tökéletesen lemodellezi a Bundeswehr P8-as pisztolyáét.. A markolat fogása viszont messze nem olyan kényelmes, felül kicsit talán vaskos is. Előny tehát van egy kicsi a P30-nál, de ezt sajnos kioltja a kamu-kezelőszerv megléte.

3. Tárkapacitás

Kétségtelen a P30 elsöprő fölénye, 15 db 9 mm PAK patron az RG96 csupán 9 darabjával szemben. Az RG96 tokjában pedig helyet kaphatna kétsoros tár is. A P30 esetében az Umarex egyébként nem tett mást, mint a P99 tárát új talppal látta el, és az ajkakat minimálisan módosította.

4. Elsütőszerkezet, biztonság
                     
HK P30
                         
A HK P30 - Umarextől abszolút szokatlan módon - szinte teljesen acél elsütőszerkezetet kapott (bár az elsütőbillentyű műanyag akárcsak az az élesen, de ott acélbetétes). Az RG96 elsütőszerkezete belül acél ugyan, de a kakasa csak spiáter, viszont ez egy túlméretezett ütőszegvéget üt meg, nem verődik fel sokezer lövéstől sem. Mindkét fegyver kakasát csavarrugó mozgatja és van fesztelenítője, mindkettő kakasát a fesztelenítő biztonsági állásba engedi vissza, mindkettőt teljesen biztonságos csőretöltve, tűzkészen viselni. A példaadó éles modellekhez hasonló a kezelőszervek elrendezése is. A P30 esetében a kakas alatt, a tok hátulján benyomandó recézett kis nyomófelület (ez sajnos spiáter), az RG96-on nagyméretű, jobbkezes biztosító-fesztelenítő kar, mely lefele állásban hagyva biztosító is.
                    
Röhm RG96
                   
A revolverezési erő mindkét fegyvernél nagy, a sütés eléggé pocsék (inkább hasonlít az éles USP-re, mint az éles P30-ra), de ennek jelentősége a lövedék nélküli gázfegyvernél erősen megkérdőjelezhető. Az első utáni lövések ugyis SA-ban következnek be. Itt fej-fej mellett haladnak, talán egy hajszállal modernebb a P30 manuális biztosító mentessége.

5. Egyéb felhasznált anyagok

A tok külseje mindkét fegyvernél jó minőségű műanyag, belül mindkettőnél spiáter belső tokot találunk, az az RG96-nal egyrészes, a P30-nál kétrészes. A szán mindkét esetben spiáter, a Röhmnél a tűzfal acélbetétes, az Umarex ezt megspórolta, az üresen csattogtatás tehát biztosan fokozottan rongálja azt. A legnagyobb eltérés a csőben rejlik. Az Umarex-féle cső több acélbetét, egymáshoz képest szinteltolással, körbeöntve a tokbetét spiáterével. Nem annyira esztétikus, és egy esetleges duguláskor szétnyílhat. Ellenben az RG96 csöve gyönyörű acél, relatíve egyszerű hosszanti akasztóval, melyet hátul keresztcsap is rögzít.
                  
HK P30
                        
A hüvelyvonó még egy fontos különbség, hiszen a P30-on átvették a P99 nevetségesen apró hüvelyvonóját, melyet egy hosszú spiáter rugóztatott imitáció tart a helyén. Az RG96 hüvelyvonója ellenben egy masszív acél lap. A felhasznált anyagokban tehát egyértelműen az RG96 az erősebb konstrukció.

6. Részleges szétszerelés menete

A P30 szétszerelése tisztításhoz maga a kínszenvedés. Szerszám nélkül nem megvalósítható, de szerszám nincs hozzá. A töltetlenség ellenőrzése után a szánakasztó tengelyt kell kinyomni jobbról balra. De ehhez kalapács, csavarhúzó és hasonlók kellenek, mindeközben vigyázni, hogy ne sértsük meg a fegyver oldalát, és ne törjük szét a cinköntvény szánakasztót. Ha kint van, akkor onnan egyszerű: szán ütközésig hátra, majd fel, utána előre lehúzni a csőről
              
Röhm RG96
                  
Az RG96 ellenben nagyon egyszerűen fődarabjaira kapható szét. A töltetlenség ellenőrzése után a sátorvason belül levő szétszedőkar lefele fordítjuk, aztán szán itt is hátra, majd fel, utána előre lehúzni a csőről. A P30-nak különálló és sajnos műanyag helyretoló rugó vezetőrúdja van, ami spiáter tömbön ül, összerakáskor játszani kell ezek helyzetével. Az RG96-nak nincs semmi a csöve alatt, a rugó a cső körül kapott helyet. Ennél a pontnál az RG96 olyan mértékben körözte le az újszülött riválist, hogy nincsenek is egy súlycsoportban.

7. Megbízhatóság, tartósság

Önvédelemre csak revolvert! Viszont sokan úgysem bírják ki, és öntöltőt vesznek elsődlegesnek, vagy jobb esetben revolver mellé tartaléknak azt hordanak. Ezen a téren az RG96-tal sokéves, sokezer lövésnyi tapasztalatunk gyűlt össze, szilveszterkor, rakétalövő toldattal, vagy a Match-szettel ellátva rendkívül megbízható, lassan koszolódik el. Ellenben a nehéz szán és relatíve kevéssé lefojtott cső miatt gázpatronnal csak a hozzá adott gyengébbik rugóval érdemes próbálkozni, és még riasztóval is előfordulnak kivetési hibák. Sajnos a töltények teljesítménye hullámzik ennyire.
                   
HK P30
                
A P30 a saját tesztem alapján: 4 tár, 60 lövés gyorsan ellőve: 3 csőretöltési hiba. Utana: tűzforró a fegyver, valószínűleg elkoszolódás, 2-3 lövésenként akad. Kis olaj, átjáratás, keményen megfogva újra üzemel. Összesen 100 lövés, Fiocchi riasztóval, mintegy 20 lövés revolverezve, nincs elcsettenés. A műanyag kupakok felénél a lezáró részből kiszakadtak darabok. A P30 egy kollega tesztje alapján: "Ezüst színű Fiocchi riasztóval katasztrófa. Két tárat lőttem el vele.... azaz csak lőttem volna, mert minden lövés után elakadt (egyszerűen nem volt hüvelykivetés). Még mielőtt kineveztem volna szobadísznek, gondoltam letesztelem Umarex riasztóval is. Megnyugodtam. Több tár is kiment akadálymentesen. Ezután ellőttem még 15 darab 120 mg-os pepperpatront is szabályos fegyverfogással, majd 6 darabot nagyon lazán fogva a fegyvert (szinte alig ellentartva), úgy is tökéletesen működött."
                  

                
Összességében: öntöltő mezőnyben mindkettő elfogadhatóan megbízható, de nem ajánlott. Tartósságra nézve közismert, hogy az RG96 szinte elpusztíthatatlan, sok-sok szilvesztert bírnak ki károsodás nélkül, a P30-nál viszont majd jövő januárban lesznek statisztikailag szignifikáns eredményeink.

8. Rejthetőség

Nagy méretbeli különbség nincsen, az RG96 picivel hosszabb, és jóval szögletesebb. A tömegkülönbség már valamivel érezhetőbb 690 grammnak mértem a töltetlen P30-at, és 830-nak az RG96-ot. Méretük okán egyik sem kifejezett kánikulai viselet. Az éles megfelelőikhez való tokokban mindkét modell hordható, de a mattfekete alapkivitelek felületkezelése hamar lekopik az éleknél. Az előny itt kismértékben a P30-é lett.
                          
HK P30
                         
9. Ár/érték arány

Bizony itt kicsit kilóg a lóláb. Az Umarex sosem adta olcsón a drága licencjogokkal megvásárolt cimkékkel teleaggatott modelljeit. A Heckler und Koch P30 is 50 ezer forint feletti áron került forgalomba (kb. 170-180 euró német kisker. ár, 2009. szeptember). Az RG96-nak viszont a nikkelezett szános kivitele is beszerezhető 40 ezer forint alatt.

               
            
Cikk: Vass Gábor
Fotó: Szomolányi András
                              
                  
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu