- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

   
Gyűjtögetés

    
Az Európai Unióban Magyarország ismereteink szerint az egyetlen ország, ahol lőfegyverek, lőszerek éles állapotban való gyűjtésére nincs törvényes lehetőség. (Még az ismert jogi viszonyok közti Egyesült Királyságban is lehet technikatörténetileg fontos vagy érdekes rövid lőfegyvereket gyűjteni civilnek.). Jobb híján a magyar polgárnak tehát marad az éles fegyvereket másoló gáz-riasztó fegyverek gyűjtése. Ez egyébként szerte Európában kedvelt hobbi, és egyes típusok műszaki megoldásaik, anyaguk, vagy ritkaságuk, formájuk okán komoly másodlagos piacot és gyűjtői értéket tudhatnak magukénak. 
       
 
                
Alfa 020 040 060
              
Kezdetben mindenki csak össze-vissza veszi a gázpisztolyokat, revolvereket, pusztán mert tetszik, vagy valamely akciófilmben olyat látott. Aztán kezdenek kialakulni a preferenciák, adott forma, működési elv, vagy gyártóhoz való hűség rendező elve mentén.
  
Gyűjtési szempontok              
            
1. Szerkezetazonos (baugleich) fegyverek, különböző neveken
    
      
A gáz-riasztó fegyverek több százféle típusa - mint az katalógus-szekciónkból kiderül, alapvetően néhány tucat ősre vezethető vissza, azok mutációi. Jobb esetben az öntőforma minimális módosításával, rosszabb esetben pusztán a gyártó nevének, típusjelzésnek a cseréjével jönnek létre. Mindazonáltal ez sem egy rossz gyűjtési téma, tehát egy adott, szívünknek nagyon közeli modellt kiválasztani és megszerezni az összes létező alváltozatát, minden olyan név alatt, ahol forgalmazták.
   
Jó példa erre az Umarex hatlövetű, Colt-mintát követű revolvereinek kis világa, mely a valódi Colt-logójú Anacondát Walther, Browning, és Mauser nevek alatt is felvonultatja. Mindegyik készült fekete és nikkelezett (esetleg krómozott) kivitelben, legalább 6-féle fa- vagy műanyagmarkolattal.
   
2. Azonos kaliberű modellek    
          
Az igazán népszerű, és legnagyobb darabszámban gyártott 8 mm K, 9 mm K, 9 mm PAK típusoknál ennek semmi sem szab határt szinte, hiszen akár 100-féle fegyverrel is "összefuthatunk". De például a 6 mm flobert platz kaliberű modellek gyűjtése azért lehet érdekes, mert hiába van rengetegféle fegyver, azok ára rendszerint nevetségesen alacsony, így igen bőséges gyűjteményt gründolhatunk fillérekből.
  
A másik végletre jó példa a .45 Knall, vagy még inkább a .35 Knall, hiszen a kettőből összesen nem készült kéttucatnyi különböző fegyver. Noha ezek nem olcsók, de hamar komplett kollekciót mondhatunk magunkénak.
   
3. Egyazon gyártó modelljei   
       
Itt pénzügyi forrásainktól függően érdemes választani - illetve érdemes lenne, mert az igazi megszállott gyűjtő nem igazán racionálisan működik. A Röhmnek például több modellje (pláne azok alváltozatai) létezik, de ERMA-t gyűjteni sokkal-sokkal költségesebb. Igazán - altípusokra nézve is - komplett kollekciót csak kisebb gyártók műveiből lehet létrehozni megfizethető áron. Erre jó példa az igényes német Weihrauch Arminius, melynek összesen ennyi gázfegyvermodellje van: HW1, HW2, HW10, HW37, HW88, HW88SA, HW94, WSA.
  
Az azonos gyártmányúakat gyűjtő aztán dönthet, hogy megelégszik adott márka saját neve alatt forgalomba hozott típusaival, vagy nyit - a Weihrauchnál ekkor bővül a kép a Wadie P1-gyel például. Ha pedig nagyon beleszeret egy adott gyártóba, akkor nem fogja kihagyni, ha már meglévő modell eltérő csőhosszú, vagy felületkezelésű típusára bukkan valahol.
    
4. Egyazon működési elvű     
      
Vannak gyűjtők, akik csak a kakasnélküli zsebpisztolyokat szedik össze, vannak, akik a csúszótárasokat, megint másokat a nagyméretű revolverek érdeklik.  Amennyiben csak a csőletöréssel nyitható tokszerkezetű gáz-riasztó revolvereket említjük, abból is összejön több, mint féltucatnyi (Umarex 343, NHM, Webley, Enfield, H&R M900, Mauser 45 Magnum, Mayer und Söhne). Látható a felsorolásból, hogy a legótvarabb gagyi modelltől a hiperdrága gyűjtői ritkaságig minden előfordul ezen belül.
 
5. Ugyanazon éles márkát/típust másoló típusok
        
Itt is előjön a "ha már nem lehet élesben, akkor legyen meg gázban minél többfélében ugyanaz". A katalógus-szekciót lapozgatva feltűnik, hogy mennyi gyártó készít(ett) Beretta M92, vagy M85 másolatot, a Colt M1911 vagy a Smith and Wesson M36/M60 klónjairól nem is beszélve. A modern Beretta-pisztolyok majd mindegyike megvásárolható gázfegyver másolatként (Jetfire, M1951, M92, M93, M85, M84, M8000), így ez sem rossz terep egy gyűjtő számára.
     
J-frame revolverek
     
6. Acélosság
       
Ahogy a gáz-riasztó fegyverek anyagát bemutató fejezetünkből kiderül, az ilyen eszközök döntő többségükben olcsó spiáteröntvényből vannak. A teljesen acél gáz-riasztó fegyverek ritkák, mint a fehér holló, és legtöbbször nagyon drágák. Nagyon kedvelt gyűjtői terület ez - az anyagilag jól eleresztettek körében. Egy szerény 5-darabos "fullacél" gyűjtemény bekerülési költsége elérheti a félmillió forintot is.
  
Itthon a FÉG GRP-családnak köszönhetően aránylag elfogadható áron (40-60 ezer Ft) is beszerezhetünk teljesen acél gázpisztolyt - van, aki ezekből törekszik komplettségre. (Itt a megengedőbbek azért elfogadják, ha a fegyver nem acél- hanem alutokos.) Az acélból készült fegyverek exkluzív klubjának illusztris tagja teljesen rozsdamentes acél modelleké. Itt a gyűjtemény hamar teljes lesz, hiszen ilyen csak egyetlen akad: az ERMA EGR66X.
 
7. Élesből átalakított   
       
Az acélból készült modelleken belül egy még sokkal szűkebb kör az eredetileg éles pisztolyokból, revolverekből átalakított fegyvereké. Ilyenek a Webley-hadirevolverek, a Manurhin-Walther PP és PPK, vagy a CZ70 Busch- és CDS-féle átalakításai. Áruk jellemzően eléggé ijesztő összeg, még német fizetéseket alapul véve is. (Ez nem tévesztendő össze az élesből áttervezettekkel, az gyakoribb, lásd Makarov.)
  
8. Történelmi kor  
    
Nem ritka, hogy valaki adott történelmi kor megszállottjaként az oda kapcsolódó modelleket halmozza fel. Például a második világháborús hadipisztolyok gáz-riasztó másolatai (ME P08, Webley, Walther PP, Colt M1911, Bruni P38 stb.), vagy a vadnyugati revolverek és alsókaros ismétlőpuskák is ilyen témát jelenthetnek.
 
Értékmegőrzés  
    
Az ilyen gáz-riasztó fegyver kollekciók legnagyobb előnye, mint minden gyűjtemény esetében, hogy létrehozásuk örömet szerez gazdájuknak. Ezenfelül azonban nem egyszer komoly értéket is képviselnek.
 
Egyes ritkább típusok befektetésnek sem utolsók. Jó példa erre az 1997-ben megszűnt ERMA, melynek egyes (sőt, szinten mindegyik), használt modellje az újkori ára felett cserél gazdát. Természetesen egy gyűjteményi darab mindig akkor éri a legtöbbet, ha gyári állapotához minél közelebb van. A kopott, hiányos, újrafelületkezelt, vagy különösen a tehetségtelen barkácsmesterek által "felspécizett" példányok ára töredéke az újkorinak, bármennyire is tetsszen az aktuális tulajdonosuknak. Ha valamit eleve csak és kizárólag gyűjtési célra vásárolunk újonnan, úgy azzal célszerű nem is lőni egyáltalán, de különösen nem hordani.
 
Néha azért a szerencse is segíthet a gyűjtemény jövedelmezőségében. Ki gondolta volna 15 éve, hogy az igazán rossz minőségű, és hasznavehetetlen ME Bruni Combat Eagle (Desert Eagle) manapság 200-300 eurót is kóstálhat?
    
Vass Gábor 
        
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu