- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

             
Totónak gázt! - Kaliber magazin gázpisztoly tesztje
                 
A gáz-riasztó fegyverek valódi, éles helyzetben mutatott hatását illetően az ilyen fegyvereket tartók/viselők többsége is legfeljebb a homályban tapogatózik. Ezt eloszlatandó végeztünk egy kőkemény, bevállalós tesztet.             
                    

                     
Baromságok a köbön


A gáz-riasztó fegyverekkel kapcsolatban pro- és kontra is épületes dolgok szoktak elhangzani. Az egyik tábor szerint "2 métert repül tőle a másfél mázsás támadó" (feltéve, ha nem igazak Newton törvényei, így ez önmagában Nobel-díjat érhet), vagy: "1 méteren belül halálos", esetleg "10 méterre lövi ki az ideggázt szél ellen is". Az ellentábor sem jobb egy fikarcnyival sem! Ott ilyenek hangzanak el: "csak arra jó, hogy meg mérgesebb legyen a támadód", "kés ellen semmi esélyed vele", "a pepper nem hat, szájfrissítőnek való".
                   

                
Totó: egy, csak egy legény van talpon a vidéken
                     
A fentieknél azért konstruktívabb és szakszerűbb vélemények íródnak az ezzel foglalkozó netes fórumokra. Az egyik ilyen tagjai közt volt egy oly bátor, ki bevállalta a "direktbe, arcba több lövés" szituációt, őt nicknevén nevezzük csak úgy, hogy "Totó, a hős". A fórum tagjai pedig a szükséges hardverrel (kamerák, lámpák), tehát komplett kis forgatócsoporttal jelentek meg a tanulságos eseményen. A szükséges fegyvert, töltényt, helyszínt e sorok szerzője adta a képlethez. Vagyishogy én lőttem Totóra a gázt.
                           

                      
Totóról tudni kell, hogy 30-as évei elején járó, mintegy 120 kilogramm testtömegű, 1,90 méternél magasabb "drabális figura", némi küzdősportos múlttal. Tehát olyasvalaki, akivel szemben puszta kezes akcióban nem sok esélye lenne az átlagembernek.

A választott fegyver
                  
Az elsőre egyértelmű volt, hogy forgópisztolyról lehet kizárólag szó, hiszen az aranyigazság szerint is "Önvédelemre csak revolvert!". A tesztbe nem fért volna bele esetleges akadályelhárítással való bajlódás. Nem akartunk ritka, vagy nagyon drága modellt választani. A Röhm RG89N, mint talán a legelterjedtebb gázrevolver Európában lett választottunk. Ez a modell közepes méretű, 9 mm Knall, 6-lövetű, középkategóriás (25 ezer forint alatti ár), de végtelenül megbízhatóként ismert.
                            

                     
Muníció és az "Emergency Team"


A teszthez Umarex gyártmányú 80 mg CS és 120 mg Pepper töltetű gázpatronokat használtunk, felváltva tárazva a revolver dobjába. A hatás akció utáni csökkentéséhez lavórban hideg víz, és több liter tömény kamillatea és szemcsepp állt rendelkezésre, melyeket a "segélycsapat" felügyelt. Szemüveget, fülvédelmet nem használtunk, a torkolattűz- és dörej a "csomag része" gáz-riasztónál. A kockázat testi sérülésre minimális, a tesztfegyver- és a töltények még 30 centiről sem képesek kárt tenni egy papírlapban.
                            

                        
A teszt-protokoll


A támadó Totó és a megtámadott egymástól pontosan kimért 3 méter távolságban áll fel. Ez egy kifejezetten közeli, de tipikusnak tekinthető önvédelmi távolság. IPSC-timer sípoló jelzésére (amely tehát mindkét felet váratlanul éri) Totónak kés-imitációt rántva előre kell rontania, és mindenáron megszúrni a védekezőt, amilyen sokszor csak tudja. A kés-imitáció egy, a videofelvételeken jól látszó, de tényleg veszélytelen paraffingyertya volt.
                                 

                                   
A megtámadott (szerénységem) a gázrevolvert kézben, de oldala mellé leengedve tartott helyzetből indítja. A tokból való rántást azért vetettük el, hogy a támadó ne túl közelről kapja az áldást (biztonsági ok/realitás ne kerüljön veszélybe). Az ilyetén pozícióból való indulás egyébként azt a helyzetet szimulálja, mikor a támadás nem teljesen váratlan (pl. fenyegetőzve közeledő támadó), és azt már fegyverre rámarkolt kézzel várhatjuk. A három méteres távolságot megtartandó (nagyon ne fussak ki képből idő előtt) a megtámadott csak akkor kezdhet el hátrafele elfutni, ha leadta a lövéseket. Élőben okosabb hamarabb kitérő manővereket kezdeni persze.
                          

                              
ACTION!


A teszt előtt szinte biztos voltam benne, hogy egy lazább szúrást be tud vinni a 3 méterről rám rontó Totó. Aztán nem. A dolgok elképesztően gyorsan történnek ilyenkor. A jel után csak megindult felém a fehér gyertyával a kezében a hústömeg, én meg csak toltam kifele double actionben a lövéseket. Összesen négy lövés elég volt a támadó megállításához, anélkül, hogy hozzám ért volna "késével".
                               

                       
Már az első kettő lövés után önkéntelenül arca elé kapta a kezét, a harmadiknál már némileg kifordult, aztán teljesen oldalirányból, kevesebb, mint egy méterről kapta be az utolsót. Aztán szinte pánikszerűen kifordult oldalra és elfele a felhőtől futott, földhöz csapva "kését", és becsukott szemmel fuldokolva a magyar nyelv ízesebb kifejezéseit ismételgette. A sípjel és a negyedik lövés eldörrenése között csupán kb. 3 másodperc telt el! Az első lövés 1 másodpercen belül következett be.
                      

                          
5 perc vakság
           
Annak ellenére, hogy Totó arcát folyamatosan mosták hideg vízzel és kamillateával, folyamatosan köhögött, prüszkölt, köpködött összegörnyedve és ami a legrosszabb: legalább 5 percen keresztül képtelen volt kinyitni a szemét! Tehát harcképessége eléggé drasztikusan csökkent. De mindennél ékesebben szólnak saját szavai (ezúttal trágárságok nélkül):

Az akció után kb. 20 perccel kapott számítógépet a kezei alá Totó, ez volt az első reakciója:

"Hát gyerekek ez olyan borzalmas, hogy ilyen nincs...  Pofánlövés után 5 percig garantált filmszakadás, a szememet sem tudtam kinyitni, ég az arcom mint a tűz.... ááááá A tarkóm és a pofám még mindig ég... RG89 vágott taccsra, de készen...ááá, de ég még mindig a pofám, de legalább a szemem ki tudom nyitni.."
                                 

                          
Később, kicsit azért higgadtabban:

"Az önvédelemre, bármennyire készültem is, reflexszerűen számítottam, azaz a második lövésnél már az arcom elé emeltem a kezem, a harmadiknál pedig már kihajoltam. 

Így is iszonyú, borzasztó volt.  Az volt a feladat, hogy egy tele tárazott RG89 ellen megyek, és bármibe kerül, belenyomom a halefet (gyertyát) a célszemélybe.  Viszont. Hiába számítottam az arconlövésre, amennyire haladtam előre Vass Gábor felé a "késsel" (egy feláldozott díszgyertya) folyamatosan lőtt, legalább kettőt kaptam az arcomba, kettőt pedig közvetetten, felhőként. De hiába fordultam ki oldalra a lövés irányából, a nagy nyomással érkező gázfelhő a nyakamat, és kis részben oldalról az arcomat is beterítette. Nem keveset pedig belélegeztem, így ismét nem maradtam ki az áldásból.

Az első benyomás: nagy nyomással arcomba csapótó szemcsék volt (lőpor/gáz szemcsék) A PV ezután azonnal hatni kezdett, elvesztettem koordinációmat a lövésektől, és iszonyúan elkezdett csípni a szemem.  Az első kettőt az arcomba kaptam, szinte telibe. Utána a "mindenáron megbökni" gondolat helyett egyből a "mindenáron menekülni"-re váltott az agyam, és képtelen voltam tovább menni, mivel nagyon lehet érezni az ember képén a kiáramló lőpor- és gáz szemcséket. És egy minden lövéssel növekvő gázfelhőben sem szerencsés sokat bent tartózkodni... A legfontosabbnak egyébként a látás elvesztése volt, mert hiába mart volna a képemen a bőröm, ha simán leküzdöm, továbbmegyek és megbököm. No de, vakon mindez elég nehéz...

Szóval hiába számítottam rá, hiába tudtam valamennyire előre milyen lesz a hatás, ezt akkor sem lehet bírni. Éles helyzetben ugye a támadó meg nem számít rá, hogy kap az arcába, és, hogy mit...ott még ezek az előnyök sincsenek. Tény: a kamerák mögött felállított "emergency team" azonnal kezelésbe vett, és még így is öt percig (mértük!) nem bírtam kinyitni a szememet, annyira mart, csípett a hatóanyag. Mindezt úgy, hogy folyamatosan locsoltuk a fejemre az előre lefőzött négy (4!!!) liter tömény kamillateát, és egy lavór vízbe dugtam a fejem, ha már elviselhetetlenül mart az anyag. Ez ugye valós védelmi helyzetben nem nagyon fordul elő.... E segédeszközök nélkül véleményem szerint 15-20 percig ki sem bírtam volna nyitni a szemem. 

Ezután, bár még mindig nagyon mart a hatóanyag itt-ott, már ki tudtam nyitni a szemem, tehát már ismét támadóképes állapotba kerültem - azonban ehhez kellet 5 perc, egy lavór víz, segítők, Visin szemcsepp, és 4 liter kamillatea. Ezek nélkül esélyem sem lett volna negyed-fél óráig... Ha még egyszer azt mondja valaki, hogy a "pepper/CS az nem hat", azt személyesen verem orrba!!!"

                                                      
                                       


                                
                                
Tanulságok

                 
Azon kívül, hogy mennyi adrenalin termelődik még egy ilyen szimulált szituációban is, van néhány figyelembe veendő tanulság:

1. A központi gyújtású patront tüzelő gáz-riasztó fegyver a lövedék nyilvánvaló hiánya ellenére jobb megállítóerővel bír, mint sok kisebb kaliberű éles maroklőfegyver. 3 méteren belül egy késes támadót egy "6,35-össel" például gyakorlatilag lehetetlen megállítani.

2. Egy lövés - nem lövés. Ránk rontó támadó esetében folyamatosan tüzelni kell.

3. Önvédelemre csak revolvert. Teljesen esélytelen lenne a legkisebb akadállyal is megbirkózni a rendelkezésre álló iszonyúan rövid idő alatt. Gyakorlott kézben a double action revolver semmivel sem lassabb az öntöltőnél

4. A sikeres gáz-riasztó fegyveres önvédelem fontos eleme a meglepetés, ne mutogassuk a fegyvert, hanem ha a jogos védelmi helyzet fennáll, hirtelen kapjuk elő és ürítsük a támadó fejére.

5. Tartalékfegyvert hordani nem hülyeség! Ha nagyjából egy irányból jön két támadó, akkor a hatalmas felhő jó eséllyel kiüti mindkettőt. Azonban ha esetleg később jön még újabb jelentkező, akkor ahhoz lehet, hogy kevés a dobban maradt 1-2 patron. Tartaléknak is lehetőleg revolvert válasszunk.

6. Célszerű azonnal kitérni a tüzelés közben, azt követően. Egyrészt, hogy a mozgásképes, de jó eséllyel látását, orientációját vesztő támadónak ne kerülhessünk útjába. Másrészt, hogy saját felhőnknek ne mi igyuk meg a levét.

Összességében nagyon tanulságos lehet ez a tesztecske azoknak, akik kétségbe vonják a gáz-riasztó fegyverek hatékonyságát önvédelmi célra. De persze aki továbbra sem hisz a szemének, annak a Kaliber szerkesztősége szívesen kézbesít néhány gázpatront az arcába. Ingyen és bérmentve.
                           
                     
                  
Vass Gábor
                         

                        
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu