- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

        
A fegyvertokok anyagai   
           
A fegyverek történelme során számtalan anyagot használtak már fel fegyvertokok készítésére, a fától kezdve, a fémlemezen, papírmasén és bőrön keresztül, egészen a korszerű műanyagokig. Az önvédelmi viselésre szánt fegyverek tokjainak elkészítéséhez ma már szinte kizárólag csak két típusú anyagot használnak: bőrt, és műanyagot. Bőr tokok készítésére legalkalmasabb, és leginkább elterjedt anyag a marhabőr, és a lóbőr. Szinte tetszőleges színűre színezhető, viszonylag könnyen megmunkálható, szép, természetes anyag. Vastagsága, az állat korától és a kidolgozás technológiájától függően, kb. 1,3-3,5 mm közötti. 
              
Fegyvertok
    
A vékonyabb (1,3-2 mm), vagy lágyabb kidolgozású bőrből készült tokokat az igényesebb gyártók ki is bélelik. Vagy valamilyen szintetikus rostszálakból préselt bélésanyaggal, vagy vékony bélésbőrrel, ami rendszerint malacbőr. A vastagabb (2-3,5 mm) és merevebb kikészítésű "krupon"  bőrből készült tokokat általában nem bélelik. Az ilyen anyagú tokok formára is préselhetők. Ez speciális szerszámozottságot és hátteret igénylő technológia, ezért a formára préselt bőrtokok a drágább kategóriába tartoznak. Készítenek különleges bőrökből is tokokat (gyík, cápa, rája), de ezek a luxus árszintet képviselik, és egyedi megrendelésre készülő, különleges műremekek.

A korszerű könnyűipari technológiák több olyan műanyag előállítását tették lehetővé, amelyek jól használhatók fegyvertokok készítésére is.  Egyik ilyen anyag az ún. Cordura, más néven gyöngyvászon. Ez egy szintetikus szálakból, sűrű szövéssel készült textil anyag. Gyakran több rétegben használják fel. Nagy szakítószilárdságú, kopásálló, és vízhatlan. Nagy mennyiségben, olcsón állítják elő. Polgári alkalmazásban, többnyire a kevésbé igényes, olcsóbb kategóriájú fegyvertokok készítéséhez használják.

A Kydex egy különleges, hőre lágyuló, kemény műanyag. Különböző vastagságú lemezeket hengerelnek belőle. Ezek a nyers lemezek speciális présgépekkel, igen pontosan formára préselhetők, így belőlük egy adott fegyverhez pontosan illeszkedő tok alakítható ki. Nagyon tartós, nedvesség és kopásálló anyag. Az ebből készült fegyvertokok a közepes árkategória képviselői. A két legismertebb Kydex-tok gyártó a Fobus és a Frontline.

A műanyagok sorában talán érdemes még megemlíteni a Neoprene-t (Neoprén). Ez egy lágy, elasztikus, habosított műanyag, feldolgozása textilipari technológiákkal történik. Kb. 0,5-5 mm közötti vastagságokban készül. Vízzáró, jó hőszigetelő tulajdonságú anyag, elsősorban búvárruhákhoz, vízisport öltözékekhez fejlesztették ki. Viszonylag sérülékeny, a durvább mechanikai behatásokra érzékeny, ezért gyakran szintetikus textil bevonattal is ellátják. A fegyvertokoknál belső tokok készítésére alkalmazzák. Az ilyen tokok is inkább az olcsóbb kategóriába sorolhatók.
          
Éles, vagy gáz-riasztó? - Konfekció, vagy egyedi?            
         
Ha egy fegyverhez tokot választunk, akkor alapvető elvárás, hogy az minél tökéletesebben illeszkedjen az adott fegyverhez. Ezért általános érvényű szabályként kimondhatjuk, hogy egy fegyvertok csak akkor felel meg maradéktalanul a kényelmi és biztonsági szempontoknak, ha azt az adott fegyvertípushoz tervezték és méretezték. A nálunk polgári használatban szinte egyeduralkodó gáz-riasztó fegyverek csak aprócska szeletét képezik a világ kézifegyver piacának, és ez sajnos a fegyvertokok területén is érvényesül. A világ nagy fegyver- és fegyverkellék gyártó cégei (eltekintve néhány üdítő kivételtől, pl. Alfa, ZVI) szinte kizárólag éles fegyverekhez készítenek tokokat. 

A gáz-riasztó fegyverek egy része, külső formájában és méreteiben valamilyen éles fegyvertípust másol, de egészen pontosan a legritkább esetben egyezik meg azzal. Van amelyiknél a különbség elhanyagolható (pl. J és K Frame tokméretű revolverek), van ahol jelentős. Ha nem találunk kimondottan a fegyverünkhöz készített tokot, akkor többnyire csak a neves tokgyártó cégek éles fegyverekhez tervezett típusai közül választhatunk, és ekkor számítani kell rá, hogy az nem teljesen fog illeszkedni gáz-riasztó fegyverünkhöz. Hogy mekkorák az eltérések, és hogy az eltérések ellenére hasznáható-e fegyverünkhöz egy adott tok, az a fegyver és a tok típusától is függ. Pl. jó fegyverazonosság esetén, a bőrből, vagy lágyabb textil anyagból készült tokok jobban tolerálják a kisebb méret- és formaeltéréseket. A szinte milliméteres pontossággal méretre gyártott merev műanyag (Kydex) tokok jóval kevésbé. Ha nem akarunk zsákbamacskát venni, vásárlás előtt érdemes (a boltban) alaposan kipróbálni, ellenőrizni a kiválasztott tokot, hogy valóban megfelelő-e. 

A gáz-riasztó fegyverek egy része éles fegyverből gáz-riasztóvá alakított eszköz. Ezeknél értelemszerűen az adott éles fegyverhez készült tokok kiválóan használhatók. Ezen fegyverek száma azonban összességében elenyésző, és többnyire nem is önvédelmi viselésre, hanem inkább gyűjteménybe szánt darabok.

A magyarországi polgári fegyver- és fegyverkellék piac, az ismert jogi, ideológiai és politikai okok miatt, sajnos nem túl jelentős. Ennek tudható be az is, hogy a "nagyvilágban" hiába létezik több tucatnyi nagy gyártó, több száz féle fegyvertokkal, ezeknek többnyire csak kis része és az is csak szűk választékban szerezhető be nálunk. Például a legtöbb külföldi gyártónál, egy adott toktípus jobb- és balkezes változatban is megvehető, vagy megrendelhető, nálunk azonban balos tokot csak elvétve találunk a szaküzletek kínálatában. Ez számunkra sajnálatos tény, de objektíven tekintve a dolgot, érthető. Egy külföldi óriáscég számára Magyarország jelentéktelen, szinte elhanyagolható piac, a hazai kereskedőknek pedig nem éri meg komolyabb választék és készletek felhalmozása.

Ha fegyverünkhöz nem találunk megfelelő, éles fegyverhez gyártott tokot, vagy nem akarunk bajlódni utánajárással és próbálgatással, esetleg a megszokottól eltérő igényünk van, akkor jó alternatívát jelenthet még a tokok egyedi elkészíttetése is. Ezek előnye a fegyverhez pontosan illeszkedő méret és forma, az igények rugalmasabb kielégítése és a gazdagabb típusválaszték. Az ilyen tokok gondos, kézi munkával készült egyedi darabok, ezért áruk is legalább a középkategóriás gyári tokok árával mérhető össze.

Extra igényű, és vállalkozó szellemű fegyverbarátoknak járható út lehet még a külföldről történő rendelés is a gyártó, vagy valamelyik forgalmazó cégtől, esetleg aukciós fórumokról (pl. eBay, eGun). EU tagságunk óta ez már könnyebben megvalósítható. A sokszor igen komoly árak, a magas postázási és banki költségek miatt azonban ehhez mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Vállalnunk kell a szállítás kockázatát, és tengeren túli megrendelés esetén a vámköltségeket is. Nomeg nem árt kommunikációs szinten ismerni legalább egy idegen nyelvet!

  << Előző oldal                                                                                                  Következő oldal >>
  
  
   
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu