- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

      
Fegyverek viselése - a fegyvertokok    
                 
Gáz-riasztó fegyvert általában két ok miatt vásárol az ember. Önvédelemre, vagy a kézifegyverek iránti olthatatlan vonzódása, "súlyosabb esetben" gyűjtőszenvedélye miatt. Az első fegyvert szinte kizárólag mindenki az önvédelem szándékával szerzi be, de legalábbis azzal a meggondolással, hogy az "esztétikai" tulajdonságok mellett, önvédelemre is használható legyen.
           
         
Fegyvertok
                   
Az új "családtag" megérkezése miatt érzett eufória csillapodtával, a viselési engedély megérkezésére várakozva hamarosan mindenkiben felmerül a kérdés, hogy hogyan is fogjuk viselni új kedvencünket? Az egyszerűnek tűnő kérdésről azonban rövidesen kiderül, hogy nem tudunk rá gyors és egyértelmű választ adni, és hogy nem is olyan egyszerű a probléma megoldása, mint  először gondoltuk. A döntéshez önismeretre, próbálkozásokra, de mindenekelőtt információra van szükség. Ilyen, a megfelelő döntést elősegítő információkat szeretnénk átnyújtani ebben a fejezetben.

A tok kiválasztásának szempontjai      
    
Első felindulásában majdnem mindenki a fegyverhez keresi a tokot. A régi hagyományokkal és alkotmányosan deklarált jogokkal megtámogatott fegyverkultúrával rendelkező országokban (mint pl. az USA), már régen rájöttek arra a széleskörűen ismert és elismert tényre, hogy univerzális, minden követelményt egyben kielégítő megoldás nem létezik! A mindennapi életben olyan sokféle körülménnyel szembesül az ember, olyan eltérő szituációkba kerülhet, hogy szinte lehetetlen egy minden helyzetben üdvözítő és ideális, "joker" megoldást találni.

A fent említett országok fegyvert viselő polgárai rendszerint legalább kettő, de sokszor akár egy tucat különféle fegyvertokot szereznek be, így biztosítva azt, hogy mindig az adott eseményhez, öltözékhez, körülményekhez legjobban illő tokot választhassák ki. Sőt, ez a választás sokszor nem csak a tokokra korlátozódik, hanem a fegyverekre is! Természetes és elfogadott dolog az, hogy valaki az esti kocogáshoz, vagy a hétvégi túrához más fegyvert (más tokban) visz magával, mint egy öltönyös üzleti tárgyalásra.

Persze a világ boldogabbik felén külön iparágak, óriási cégek, üzlethálózatok alakultak ki ezen igények magas szintű kielégítésére, ezért ott többnyire nem jelent különösebb gondot a megfelelő önvédelmi eszközök és kiegészítőik kiválasztása és megvásárlása.
Hazánkban sajnos jóval szerényebb lehetőségekre vagyunk kárhoztatva. Mint tudjuk, polgári használatra lőfegyverhez jutni jogszerűen gyakorlatilag lehetetlen. Az egyetlen, legálisan is viselhető önvédelmi fegyver, a gáz-riasztó fegyver. Ez is igen rövidke, alig három és fél éves múltra tekint vissza. 

A sok évtizedes, nevetséges démonizálás és tiltás után, az EU-s jogharmonizáció kényszerének is köszönhetően, 2004 őszétől vált lehetővé ezek bárki által elérhető, széleskörű beszerezhetősége. Ilyen rövid idő természetesen még nem elegendő a fegyverkultúrában elszenvedett lemaradásunk behozására és a megfelelő kiegészítőket biztosító kínálati háttéripar kiépülésére, de ezt akadályozza sajnos a fegyverekkel kapcsolatos jogszabályok rengeteg hibája, ellentmondása, dilettantizmusa, a nem megfelelő jogbiztonság, és a mostoha gazdasági körülmények is. Be kell érjük tehát a meglehetősen szerény, de a jogszabályok által (legalább elméletileg) biztosított lehetőségekkel. 

Okos ember tanul mások példájából és felhasználja mások értékes tapasztalatait, ezért ne szégyelljük mi is megfontolni, átvenni a tapasztaltabb világ bevált tanításait! A fegyvertok kiválasztásánál jusson eszünkbe a fenti alapelv! Ne ragaszkodjunk egyetlen elgondoláshoz, hiszen a viszonylag korlátozott lehetőségeink ellenére is, azért találhatunk sokféle megoldást. Néhány olyan szempont, amit a viselés megtervezésekor érdemes átgondolni:

- Milyen fegyverünk, vagy fegyvereink vannak, amiket önvédelemre viselni szeretnénk és mekkora ezek mérete és súlya?
- Elsődleges, vagy tartalék (backup) fegyvernek szánjuk az adott fegyvert?
- Férfi, vagy nő fogja viselni az adott fegyvert?
- Milyen a testalkatunk?
- Milyen alkalomkor viseljük a fegyvert, és ekkor milyen az öltözékünk?
- Az alkalom lehetővé teszi-e az öltözék fegyverhez történő igazítását?
- A viselés közben milyen mozgásokat végzünk? (Sportolás, autóvezetés, ülőmunka, állómunka stb.)
- Mikor viseljük a fegyvert? (Nyári hőségben, téli hidegben stb.)
- Mennyi ideig viseljük a fegyvert? (Egész nap, huzamosabb ideig, vagy csak alkalomszerűen?)
- Folyamatosan viseljük a fegyvert, vagy szükség van esetleg annak többszöri levételére - felcsatolására?
- Milyenek az anyagi lehetőségeink?

A polgári fegyvertartást szabályozó jogszabályok szinte mindenhol a "művelt" világban - és hazánkban is - alapelvként az önvédelmi fegyver rejtett viselését írják elő. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a fegyvert testünkön, vagy ruházatunkon úgy kell elhelyezni, hogy az mások számára ne legyen látható, illetve ne legyen beazonosíthatóan felismerhető. Ennek oka főként az, hogy a fegyver látványával ne keltsünk környezetünkben fölöslegesen félelmet, de taktikai szempontból is előnyös, mert egyrészt nincs támadást kiprovokáló hatása, másrészt egy  személyünk ellen irányuló esetleges támadás esetén a meglepetés erejével fokozható a védekezés hatékonysága.

A fegyver viselésének két fontos alapelve az említett rejtett viselés, és az, hogy a fegyverhez minél gyorsabban hozzá tudjunk férni, ha használni kényszerülünk. Sajnos ez a két alapelv ellentétes, egymás ellen ható követelményeket támaszt a fegyvertokokkal szemben, ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni! Tudomásul kell venni, hogy egy nagyon gyors rántást lehetővé tévő tok általában nehezebben rejthető, és egy jó rejtést biztosító toknál viszont nehezebb hozzáférni a fegyverhez! Az említett kiválasztási szempontokat még ez is bonyolítja, ezért is érdemes több variációban gondolkodni, az egyetlen, univerzális megoldás helyett. Gondoljuk át alaposan az említett szempontokat, és találjuk meg a számunkra legkedvezőbb, ésszerű kompromisszumot! Ehhez nyújtunk egy kis segítséget az alábbiakban, a lehetőségek nem teljes körű, de átfogó ismertetésével.
 
                                                                                                                        Következő oldal >>

          
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu