- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

Erma EGR 66x - Erma, te drága!

Térdem kicsit megremegett, homlokomon gyöngyözni kezdett a verejték, torkomba gombóc költözött és szemeim könnybe lábadtak. Remegő kezekkel fogtam meg a dobozt, melyben Ő lapult. - Valóban az enyém? - kérdeztem elcsukló hangon. Három hónap várakozás, nem kevés szervezés, levelezés után, közvetítőkön és néhány országon keresztül végre megérinthettem egy 1986-os EGR66X-et!

ERMA EGR 66x


A gyár története hűen tükrözi modernkori társadalmunk "igényeit". Az ERMA betűszó, az Erfurti Gépgyárra utal (Erfurter Maschinenfabrik). A világháború alatt éles fegyvereket gyártottak a Wehrmacht részére, majd 1949-ben alakultak újra Dachauban. Ekkor szinte még csak éles lőfegyvereket gyártottak, többnyire ismertebb, híres vagy hírhedt fegyverek kiskaliberű másolatait. Ezek nagy részét a tengerentúlra exportálták, egészen az 1968-as GCA (Gun Control Act) létrejöttéig, mely többek között az USA-ban történő forgalmazás feltételeit szigorította meg. Mivel a fegyverek akkori minősége nem felelt meg a GCA elvárásainak, így a már legyártott alkatrészekből gáz-riasztó fegyvereket kezdtek összeszerelni a belföldi piacra. Talán ez lehet az oka, hogy minden ERMA gáz-riasztó fegyvernek van éles megfelelője, így az EGR66X-et is gyártották .38 Special kaliberben. Mivel a felhasznált alkatrészeket jóval nagyobb igénybevételre tervezték, az ERMA riasztófegyvereit rendkívül hosszú élettartam és precizitás jellemzi. Miközben az ERMA egyre nagyobb hangsúlyt fektetett a minőségre, a piacon egyre inkább teret hódítottak a konkurencia látványos, olcsó és többnyire nem túl hosszú élettartammal bíró modelljei, így az ERMA-WERKE a túlzott igényessége miatt a ’90-es évek végén csődbe ment.

Erma EGR 66x

A fegyver ismertetését gyakorlatilag ennyivel le is lehetne rendezni. Az ERMA EGR66X pontos másolata a Smith&Wesson M60 Chiefs Special-nek. A gyártás pontosságára jellemző, hogy nem csak az eredeti példányhoz készült kiegészítők (markolathéjak, fegyvertáskák) de egyes alkatrészek is csereszabatosak az eredeti Smith&Wesson-nal. A rozsdamentes acél dob ennek megfelelően az óramutató járásával ellentétes irányba forog, az öt dobfuratot egyszerre üríthetjük a rozsdamentes acélból készült ejektorrúd használatával. A véletlen elsülés ellen passzív kakasbiztosítás véd, ugyanis a revolvert kakasba épített, rugóztatott (rozsdamentes acél) ütőszeggel szerelték. A kakasbiztosítás tulajdonképpen pont a fordítottja a ma elterjedt ütőszegbiztosításnak, itt ugyanis a biztosítás folyamatosan blokkolja a kakast a teljes előremozdulásban, csak felhúzott állapotnál emelkedik az acél biztosító a kakason kiképzett árok magasságába, így az sütéskor teljesen előre csaphat. 

Erma EGR 66x

A rozsdamentes acélból készült dobnyitó kart előre tolva, dobot balra kifordítva láthatóvá válik, hogy a dobkifordító karba is beleütötték a gyári szám utolsó három számjegyét. A tűzfalban első ránézésre nem találunk acélbetétet, de kitartó keresgélés és mágnesezés után rájövünk, hogy a 66 után mit is jelent az a gyönyörű "X". Élelmesebb olvasók már rájöhettek; az egész fegyvert - és a hozzá tartozó rakétaindító toldatot is - rozsdamentes acélból készítették! Az "X" nélküli, "sima" EGR66-os tulajdonképpen anyagában tér el a cikkben szereplő verziótól (spiáter tok, acél dob, stb.). A szerkezeti egyezést mi sem bizonyítja jobban, mint a PTB számok. (EGR66: PTB 162; EGR66X: PTB 162/2) A típust meghatározó "EGR" is mozaikszó, jelentése: Erma Gas Revolver. Ugyanezen szisztémát követve az EGP, EGG, stb. rövidítések is megfejthetők. Az ERMA-minőséget például az is tükrözi, hogy az 1980-as osztrák Kettner-katalógusban az éles stainless 2"-es ERMA .38 Special 3700 ATS, míg a S&W M60 (amit másol) csupán 3900 ATS.

Erma EGR 66x

A revolvert a jelenleg kapható "legjobb megoldással", az Arminius HW88-cal összehasonlítva a következőket tapasztaljuk. A HW88 előnyére válik, hogy jóval kisebb a tömege, könnyebb a sütése és tűzfalba épített ütőszeggel rendelkezik. Önmagában nézegetve az Arminius kidolgozása tökéletes, aki megfogja, szinte "érzi" a minőséget. Egészen addig, amíg mellé nem tesszük az ERMA-t, ettől a ponttól kezdve ugyanis szánalmas kis játékszernek, ipari vakvágánynak tűnik a szintén neves Arminius csúcsmodellje. Természetesen, ha szigorúan a praktikum lebeg szemünk előtt, az alumínium ötvözetből készült HW88 a nyerő, de ki gondolkozik racionálisan, amikor egy ERMA-t tart a kezében?!

Erma EGR 66x

Egy EGR66X olyan, mint az arany; értéket képvisel. Ez persze az árában is jelentkezik, így tehát egy EGR66X beszerzése bőven elég indok lehet egy válóper elindításához, de a kedves feleségeket vigasztalhatja az a tény, hogy unokáik valószínűleg majd egy az egyben elcserélik egy német gyűjtő vadonatúj Volkswagenjére. Nézzük meg, miként változtak a revolver árai az utóbbi húsz évben:

1985 - 660 DM (CDS-Ehrenreich)
1987 - 699 DM (CDS-Ehrenreich)
1994 - 999 DM (Frankonia)

Mivel ’94 után nem gyártották az EGR66X-et, nincs fixen meghatározott ára, de megszállott gyűjtögetőknek használtan is megér 1000 Eurót, hogy az ő falát díszítse.

Erma EGR 66x

Az első pár napnyi simogatás, törölgetés, nézegetés után egyszer eljön a pillanat, amikor rájövünk, hogy még ki se próbáltuk a kedvencünket. A revolver sütése SA-ben és DA-ben is tökéletes, a lövőnek élesfegyver érzete van. Leengedett kakasnál - mint minden revolvernél - a fegyver működéséhez feltétlenül szükséges néhány tizedmilliméteres "doblötyögés" tapasztalható, de SA-ban úgy áll, mintha odabetonozták volna. A csőfar-dob hézag minimális. Nem túl pontos adat, de egy 80g-os papírlapot éppen csak be lehet oda tuszkolni.

Erma EGR 66x

A hangja is szép! Nem csak a lövés éktelen dördülése szívet melengető, de a kakas felhúzása is felér néhány ismertebb operával. Ilyenkor három apró kattanás hallható, amely (rozsdamentes)acélosan csetten. A torkolattűz szemet gyönyörködtető mérete magáért beszél, mely valószínűleg a csőben található akasztókialakításnak köszönhető. Néhány próbalövés leadása után persze azonnal rohanunk a tisztító alkalmatosságokért, de felesleges aggódnunk, ugyanis egyetlen törlés elegendő, hogy a koromtól megszabadítsuk a felületet. 

Erma EGR 66x

A fegyvert nézegetve rájövünk a keserű igazságra; soha többé nem születnek ilyen és ehhez fogható remekművek. Minden apró részlet magáért beszél, egyes négyzetcentimétereket órákig lehet csodálni. Az acél megmunkálásának nyomai, a kakas kecses kialakítása, a hátsó irányzék ívei, a dob gyönyörű bemarásai, az ejektorrúd apró recéi, a fa markolat, mind melegséggel töltik el a szívünket. Egy darabka tökéletesség.
             
           
Cikk: Uram János
Fotó: Uram János
         
          
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu