- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

                   
ERMA EGP790 - utolsó próbálkozások                            
                  
Amint az köztudott, a nagymúltú ERMA cég 1997-ben csődbe ment. Egyik utolsó próbálkozásuk ez a kis gázpisztoly volt.
                

                            
Egy család utolsó tagja

                   
Erma EGP 790
                               
A Walther PPK a második legkedveltebb forma, amit a gáz-riasztó fegyverek gyártó másolni szoktak (a legnépszerűbb nyilvánvalóan a Beretta M92F). Az ERMA már az 1970-es években elkészítette ilyen alakú gázpisztolyát. Ez a .22 LR kaliberű, hasonló formájú éles pisztolyra épülő 4 mm M20 kaliberű ERP74 ismétlőpisztolyra épült kezdetben (de szép mondat!). Emiatt aztán az első EGP75 csupán single action elsütésű volt. A következő, sokkal-sokkal elterjedtebb modell az EGP75S, ami már valóban az éles modell tokját és elsütőszerkezetét kapta. Az "S" betű itt tehát nem a "signalwaffe", hanem a "spannabzug" (revolverező elesütőszerkezet) rövidítése. Más kérdés, hogy utóbb annyival gyakoribb lett az S-változat, hogy gyakran el is hagyják a típusmegjelölésből ezt a betűt.
                  
A 8 mm Knall kaliberű EGP75S-t egészen 1994-ig gyártották, amikor is megtiltották a 8 mm K kaliberű gázpisztolyok további gyártását Németországban. A többi gázfegyvergyártóhoz hasonlóan az ERMA-nak is lépnie kellett. Az EGP75S-t elkészítették .315 K kaliberben (ez lett a 8 mm K direkt utódja), de ebből nem nagyon került forgalomba. Sokkal értelmesebb volt a cikkünk alanyát adó EGP790, melynek kalibere az akkor már diadalmenetben dübörgő 9 mm PAK lett. Más kérdés, hogy sajnos az alapvető műszaki konstrukción nem változtattak és az magán viselte az elődmodell gyengeségeit.
                 
Hiányosságok és erények
                 
Erma EGP 790
                  
Az EGP790, mint minden öntöltő gázpisztoly, szabad tömegzáras. Tárja egysoros, 5 db 9 mm PAK gáz/riasztó patron befogadására alkalmas, ami a töltényűrben figyelő hatodik társukkal kiegészítve önvédelemre bőven elegendő kell, hogy legyen. Az EGP790 elsütőszerkezete revolverező (DA/SA), de sajnos itt is megmaradt a gyengécske konstrukciójú biztosítórendszer. A szánon levő jobbkezes forgó szánbiztosító semmi mást nem végez, csupán válla befordul az ütőszeg hátsó vége elé. A kakas ekkor nem éri azt el. Viszont nincs fesztelenítés, nincs a kakasnak biztonsági állása, és az ütőszeg sem repülő típusú. A gázpisztoly viselése tehát csupán csőretöltve-bebiztosítva történhet, egyébként a kakast érő ütés lövéshez vezethet. Sajnos egyetlen ERMA öntöltő gázpisztoly sem viselhető tűzkészen, hiszen ahol van a kakasnak biztonsági nyugasza (EGP65), ott meg a revolverező funkció hiányzik.
                      
A következő fájó pont a szánakasztó hiánya. A tár kifogyásakor a szán csupán a tár műanyag adogatótömbjében akad hátul, tehát tárat erővel kell kirángatni a helyéről. A tárkioldó is maradt a markolat fenekén, egy kis sarkantyú formájában. Érdemes összevetni ezt a típust tehát a vele körülbelül egy időben megjelent konkurens, a Röhm RG88 mutatóival. Annak a fegyvernek van fesztelenítője (bár azt is csak bebiztosítva lehet hordani), nyomógombos a tárkioldója, van belső szánakasztója, tárjába alig nagyobb méretek és közel azonos tömeg mellett nem csak 5+1, hanem 7+1 patron fér. Sajnos tehát az EGP790 némileg "késő bánat", az 1990-es évek közepén műszakilag sem volt éppen a csúcson. Amellett, hogy több mint másfélszer annyiba került az EGP790, mint az RG88. Nem véletlen, hogy utóbbit vígan gyártják a mai napig.
                     
Erma EGP 790
                    
Ugyanakkor természetesen az EGP790 előnyére kell írni, hogy valóban PPK-méretben az egyetlen 9 mm PAK modell, tehát nagyon lapos, nagyon jól rejthető. Ideális lehetne tartaléknak egy (két) jó gázrevolver mellé.
             
Viszont szép...
                
Azért ne csak a rosszat nézzük. A többi ERMA gázpisztolyhoz hasonlóan az EGP790 csöve, tűzfala és elsütőszerkezete is acélból van. Kidolgozása példás, sütése finom. A felületkezelés szinte már kékített acélnak tűnően mély, sima. Öröm kézbe venni. Ma már ilyen felületkezelésű gázpisztolyt újonnan nem kapunk. Azonban aki ismeri a korábbi, mondjuk 1980-as években gyártott ERMA modelleket, azért fog találni pár durvább részletet, kicsi sorját, öntőforma-nyomot, ilyesmit. Talán típusjelzés betűtípusa is túl harsány lett. Mondjuk az ERMA fénykorában készült EGP75S modellek kidolgozási minőségét vegyük 10-nek, akkor ez csupán 8-at érdemel. Más kérdés, hogy a manapság kapható egyéb gyártmányok maximum 6-7 pontot érhetnek el, némelyek pedig akár mínuszba is csúszhatnak.
                
Erma EGP 790
              
Ami némileg lerontja kis szépségünket, hogy szemből nézve aszimmetrikus a vaskos acélcsőben a belső kb. 6 mm-es furat, a cső alján pedig kis bemarás van. Ha hátrahúzott szánnál nézzük meg az alanti kis bemarást, akkor egy furatot találunk rajta. De mi a csoda ez? Kompenzátor gázpisztolyra? Ráadásul rossz irányba fúrva??? Nem. A PTB-előírások (ez kell a német belföldi szabad forgalomba hozatalhoz kellő gyártási engedélyhez) között van egy oylan, hogy a csőtorkolatba elölről berakott acélgolyó ne repülhessen ki többel, mint 7,5 J. Ezt jellemzően a németek nagyon kiérő akasztóval, vagy nagyon kicsi csőtorkolat-átmérővel érik el. Az EGP790 esetében pedig a gáznyomás elvezetése volt a megoldás, az említett kis furaton keresztül. Ez sem szép, de annál utólagosabbnak kapkodásnak tűnik - ki ér be előbb az üzembe, a PTB, vagy a csődbiztos.
                
Utóélet
                 
Erma EGP 790
                               
Az ERMA EGP790 relatíve ritka, különösen, ha az elődmodell EGP75S több, mint másfél évtizedes karrierjéhez viszonyítjuk. Emiatt gyűjtői ritkaság, így a tesztfázist sajnálatos módon ki kellett hagynom. A használt EGP790-ek ára manapság erősen megy felfele, olyan 120 euró feletti. Érdekes adalék, hogy az ERMA-gyár szerszámainak egy részét az ukrán Schmeisser International vásárolta meg, és módosítva ma is készül a típus (Schmeisser M51) mind gáz-riasztó, mind gumilövedékes fegyver kivitelben. A Schmeisser-féle fegyvernél megnövelték a tárkapacitást, és külső szánakasztót kapott a pisztoly. Ahogy a régi mondás tartja: "Az ERMA nem vész el, csak átalakul".
                 
Cikk: Vass Gábor
Fotó: Szomolányi András
          
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu