- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

                         
Elsütőszerkezet-konfigurációk
                           
A gáz-riasztó fegyverek töltényei ugyanúgy perem- vagy központi gyújtású csappantyúzott hüvelyt használnak, mint az éles fegyverek. Az alkalmazott elsütőszerkezetek is jellemzően megfelelnek az élesekének. Persze néhány (esetleg modernebb) finomság, mint a Safe-Action, DAK, vagy az LDA hiányoznak a palettáról - egyelőre.                  
                                     

                             
SA: Single Action

            
A single action elsütőszerkezet annyit jelent: egyszeres működésű (más néven normál lövés leadására alkalmas). Itt az elsütőbillentyűnek nincs más szerepe, mint az - előzőleg megfeszített - ütőszerkezet leoldása.
           
Az alábbi megoldásokban létezik:
              
Kakasos: (külső (pl.: Voltran Zaza) vagy belső (pl.: Bruni GAP)), ekkor egy kakas adja át az ütőrugó (kakasrugó) erejét az ütőszegnek (pl.: Umarex Colt M1911). Revolvereken maga az ütőszeg is lehet a kakasba épített (pl.: Pietta M1851 Navy). Előnye a külsőkakasos megoldásnak, hogy kézzel le lehet feszteleníteni/megfeszíteni. A kakas állásából látható az elsütőszerkezet állapota, ami a kezelésbiztonságot javítja.

Kakasnélküli (ütőszeg típusú): ekkor az ütőszeg saját ütőrugójának hatására direktben csap rá a csappantyúra. Hátránya, hogy nem feszteleníthető elcsettintés nélkül, nem feszíthető meg, legtöbbször nem látható az elsütőszerkezet állapota kívülről. (Pl.: Reck Goliath)

A single action elsütőszerkezet egyfajta szélső helyzete az open bolt (nyitott zárpozícióból tüzelő) géppisztoly, de az ilyen nem túl gyakori (pl.: Keserű Dealer).) A single action elsütőszerkezetű fegyvereket értelemszerűen nem lehet tűzkészen viselni, jellemzően nem is biztonságos. Önvédelemre a legrosszabb választás.

DA/SA: Double Action/Single Action
                     
A double action (kettős működésű/revolverező elsütőszerkezet) esetében az elsütőbillentyűnek kettős funkciója van. A fesztelenített helyzetű kakast (ütőtestet) először megfeszíti a hosszú úton hátrahúzott elsütőbillentyű, majd a végfázisban a kakas (ütőtest) leold, és előrecsapva kiváltja a lövést. Az öntöltő pisztolyokon, ha DA/SA az elsütőszerkezet, akkor az első lövést követően hátramozgó szán felhúzza (single action) a kakast. (Pl.: RG96) Jellemzően külsőkakasos, de létezik belsőkakasos kivitelben is (pl.: Umarex P99)

A legtöbb modern, külsőkakasos revolveren a lövést mind DA (billentyűvel feszítés), mind SA (kézzel feszítés) üzemmódban leadhatjuk. (pl.: ERMA EGR77) Az első DA lövés nagyon jó szolgáltatás, hiszen nem kell megfeszítve tartani a kakasrugót, és jelentős sütési erő igénye miatt a véletlenül leadott lövések esélye is csökken. Ha tűzkészen viselhetőséget megengedő biztosítási rendszerrel párosul, akkor önvédelmi eszközként használt gázfegyvernél javasolt elsütőszerkezeti megoldás.
               
DAO: Double Action Only
                  
A fentitől abban tér el, hogy a kakas minden lövés után visszatér nyugalmi helyzetébe, manuális (vagy szánnal való) megfeszítésére nincsen lehetőség (csak-revolverező). Elméletileg ez lenne az ideális (tűzkészen viselhetőséggel párosítva) egy önvédelmi célú gázfegyvernél, azonban jó minőségű, központi gyújtású fegyvernél ez ritkán valósult meg.


Vass Gábor            
           
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu