- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

    
Élesből-gáz revolverek - Keserű Elite-sorozat
     
Még ha műszakilag esetleg teljesen indokolatlan is, a teljesen acél gázrevolver sokak álma. Sokak beteljesületlen álma, hiszen ilyen újonnan gyártva nincs a piacon, a korábbi ritka modelleket külföldről beszerezni pedig bizonytalan/kockázatos és rendkívül költséges. Van azonban más mód is.
            
Nem kell, de mégis mennyire jó!

Keserű Elite
                     
Szükséges tisztázni, hogy a szabványos gáz-riasztó revolvereknél megszokott 9 mm R Knall gáz/riasztó patronok maximális gáznyomása csupán 260 bar. Az igénybevétel tehát nem indokolná az acél alkalmazását, legfeljebb kritikusabb pontokon, erintkező felületeken. Számtalan példa van arra, hogy jól megtervezett, acélbetétes, de spiáterdobos, spiáter elsütőszerkezetes forgópisztolyok több ezer lövést hibátlanul túlélnek. Ha az elsütőszerkezet és/vagy a dob acélból készült, akkor az örökkévalóság körüli élettartammal lehet számolni, spiátertok esetében is.
                    
Keserű Elite
                             
De mennyire más érzés egy igényesen kékített vagy matt stainless, marógéppel megmunkált acélfelületet simogatni, mint a festett cinköntvényt! Akinek tehát csak és tisztán önvédelemre kell a gázrevolver, az ne is vegyen mást, mint a középkategóriás tömegárut. Azonban a gyűjtők, fegyvermániások szíve bizony jobban megdobban az acél láttán.
             
Három lehetőség
               
Eleve gáz-riasztónak tervezve, teljesen acélból egy kézen megszámolható gázrevolvermodellt gyártottak: Korth, NHM, Erma EGR66X. Voltak aztán olyan éles, (vagy egyéb) modellek, melyeket átterveztek riasztópatronhoz, ezek jórészt westernrevolverek, ilyeneket ma is készít például az olasz Uberti. Nem keveset használtak közülük filmfelvételekhez. Ezen fegyverek értelemszerűen nem igazán önvédelemre valók, és áruk is borsos. A harmadik lehetőség acélos modellek kapcsán az élesből való átalakítás, erre is vannak nemzetközi példák, főként Németországból: Webley, Enfield, Smith and Wesson M10, H&R 900, Swiss M1882, de tudunk Szlovákiában kis szériában 9 mm PAK-ra átalakított Nagant revolverről is.
                          
Keserű Elite
                 
A hazai Keserű Művek is ezt az utat követte, meglévő éles fegyvereket vásárolt fel, és alakított át. Ehhez persze kellett a hazai jogi környezet felettébb barátságtalan volta az éles rövid lőfegyverek kapcsán, miszerint azok értéke erősen nyomott. Az átalakításra került modellek köre tehát leginkább az eladhatatlan, évek óta boltokban porosodó darabokat jelenti. A többség tehát a brazil ipar terméke Rossi, vagy Taurus, de akadt kis számban Dan Wesson, Smith and Wesson, Colt, Ruger, sőt még és Zastava is. 
                 
Elite-alakulat
                   
Az élesből átalakított revolverek az Elite családnevet kapták, melyet jellemzően diszkréten lézergravíroztak a tok belsejébe a dob alatt. Az eredeti gyártó- és kaliberjelzést sok Elite-modellen ki-ikszelték lézerrel. Az átalakítás módja az, ami műszakilag érdekes, és gyakorlatilag elve minden modellnél ugyanaz, egyazon gyártási engedéllyel lefedhető. Ami nem véletlen, hiszen csupa azonos működési elvű (DA/SA (esetleg DAO), oldalra kifordítható dobos, közp. gyújtású) típusból indultak ki.
              
Keserű Elite
                         
Fúrás, betétezés, hegesztés

                
Az első lépésben alkalmatlanná kell tenni a revolver dobját éleslőszer befogadására. Ennek érdekében szemből kimarták kb. félig a töltényűröket elválasztó falakat. Ezek helyére egy acélgyűrű került, melyet behegesztettek. Ezután az eredeti kalibernek megfelelő furatokkal életszerűbbé tették a dob megjelenését szemből. A végén pedig a dobot újrafelületkezelték, így szinte észrevehetetlen a beavatkozás, ha nem éppen átnézünk a töltényűrökön. 
                       
Keserű Elite
                      
A csövet sokkal jobban "tönkretették", sajnos - az egyes öntöltő konverzióktól eltérően - nem maradt meg az eredeti huzagolt cső. A "gázcső" egy 9 mm-es acél betétcső, benne belehegesztett 3 mm vastag acél akasztólappal, mely a cső teljes hosszában, és keresztirányban is átér. Leginkább az RG89N modelléhez hasonlítható. Az akasztó elöl V-alakúra vágott. Az eredeti csőből kifúrják a huzagolt részt, és az így kapott tulajdonképpeni csőköpenybe helyezik be a fenti, akasztózott betétcsövet és hegesztik össze a kettőt, illetve a csövet a tokhoz. Bármilyen meredeken, és barbáran is hangzik mindez, az esetek többségében felettébb kultúráltan tüntették el a hegesztési nyomokat (polírozás, újrafelületkezelés). Annál fájdalmasabb viszont, hogy nagyon sok példányon a betétcső kissé excentrikus a csőköpenyben, ami illúzióromboló. A csőtorkolatnál nincs menet, így rakétázni nem lehet ezekkel a fegyverekkel.
                
Keserű Elite
                   
Van végül még egy dolog, hogy az utolsó fődarabként a tok se legyen már éles fegyverhez használható. De ez annyira diszkrét, hogy sok Elite-tulajdonos még hónapokkal a fegyver megvásárlása után sem vette észre. Ez pedig a dob felett a tok anyagába mart mély vájat, mely úgy meggyengíti a tok keresztmetszetét, hogy éles .357 Magnummal próbálkozva az biztosan kettétörne. A hatlövetű modelleknél a dobban a belső acélgyűrű igen szépen illeszkedik, míg sajnos az 5-lövetűeknél rések vannak a töltényűrök alsó részénél, érthetetlen ez a hanyagság az amúgy nagyon kultúráltan konvertált eszközöknél. Az átalakítási eljárásból látható, hogy ebben a formában csak acéltokos, acéldobos revolverek konverziójára alkalmas.
             
Brazil és szerb
                   
Keserű Elite
                        
Mi egy Taurus (eredetileg .38 Special) és egy Zastava (eredetileg .357 Magnum) revolvert teszteltünk. A Taurus revolver méretében azonos a .357 Magnum kaliberű régebbi M65-tel, de csak .38 Special lőszert tüzelte egykor. Tipikus K-frame hatlövetű szolgálati revolver, szépen elkészített, persze nem egy S&W-hoz viszonyítva. A Zastava ezzel szemben kifejezetten az alja az éles fegyverek gyártásának, nyers, durva valami, ami masszív, és lerí róla, hogy kifejezetten egy dologra volt használható: ölni, lehetőleg embert. Mindkét fegyver éles eredetijével volt módomban lőni, a Zastaváról cikkem is jelent meg a Kaliberben pár évvel ezelőtt.
                          
Keserű Elite
                   
A két revolver egyikén sincs már meg a gyári markolat, ami a Taurusnál előny, a Hogue Monogrip a lakkozott és csúszós gyári famarkolatot minden tekintetben alázza. A Zastava előző gazdája egy jeti lehetett, a ronda - nem gyári - famarkolat mérete legalábbis erre enged következtetni. Viszont - nem meglepő módon - mindkét fegyver tökéletesen üzemelt a tesztek során, bár a fegyverek látványával a hátrarúgás teljes hiánya sajnos szöges ellentétben állt. A 4'-es, kilogramm körüli tömegű fegyverek hordani nyíltan, vagy télen alkalmasak leginkább, hiába a magas megbízhatóság. Viszont, ha kifogynak, ezekkel tényelg nagyot lehet ütni, és nem is esnek szét.

Árak széles skálája

Az átalakított Keserű Elite revolverek éles eredetijei között különféle korú, állapotú, gyártójú, csőhosszú volt. Ennek megfelelően az áruk is nagyon széles sávokban mozgott, sőt, közben többször le is lett némelyik példány akciózva. Kezdetben teljesen irreális 100-120 ezer forintért mentek a kékített Rossik és Taurusok, de amikor már elérte a pár tucatot az elkészült mennyiség, 40-70 ezer közöttire zuhant az ár. Ennyiért már akár az önvédelmi napi viselésre sem sajnálja őket az ember. A Rugerek, S&W-k és Coltok száma sokkal kisebb volt, ezek 100-200 ezer forint közt kerültek új gazdájukhoz. Az összes átalakított mennyiség talán a 150 darabot sem éri el, és a jövőben nem is nagyon várható folytatás.
           
           
Vass Gábor
                
                   
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu