- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

          
Umarex Colt Double Eagle - Dupla sas           
                                       
Az Umarex által gyártott öntöltő Colt-másolat gázpisztolyok közül talán ez a modell, a Double Eagle Combat Commander a leghasználhatóbb önvédelmi célra.
                   
                              
Az eredeti

                       
Umarex Colt Double Eagle
                                          
A Colt cég ennek a gázpisztolynak az eredetijével kívánta felvenni a versenyt a double action elsütőszerkezetű öntöltő pisztolyok piacán az 1990-es évek elején. A Double Eagle tulajdonképpen egy M1911 szánját és csövét párosította össze egy revolverező elsütőszerkezetű (Double Action/Single Action) tokkal. Az éles fegyver tokjának bal oldalán, a markolathéj elejénél kis fesztelenítő kar volt, mely a gázpisztolyról hiányzik, így azon semmilyen biztonsági szerkezet sincsen, kézzel kell feszteleníteni.
                              
Az éles modellt rövid ideig gyártották kudarcának oka egysoros tárának kis kapacitása, és nem éppen jól sikerült formaterve volt. A kompakt méretű Combat Commander esetén a fegyver összképe némileg kedvezőbb, és mérete is jobban viselhetővé teszi. (Gázpisztként korábban mindkét méret létezett, ma már csak a kompakt.)
                                          
Umarex Colt Double Eagle
                                 
A fesztelenítő hiányán túl a kezelőszervek működése ott tér el jelentősen a mintaként szolgáló modellétől, hogy a tár kiürülésekor a szán ugyan hátraakad, de nincs valódi szánakasztó, hanem csak tár adogatólemeze kerül a szán útjába. Tárcserekor ezért tárkioldó gomb megnyomása után sem esik ki a tár, hanem úgy kell kirángatni. Ez nem tesz jót a tár műanyag fenekének. A tár kivételekor a szán előresiklik.
                                
A szánakasztónak látszó dolog
                                     
A szétszerelésnél kell rájönnünk arra, hogy a szánakasztónak maszkírozott kar valójában nem más, mint a szétszedést lehetővé tevő tengely megfogását szolgáló rész. A töltetlenség ellenőrzése után ezt kell lefele fordítani 90 fokban és kihúzni. Ezután a cső alatt levő U-alakú tömb hátrébb csusszanhat, és a szánt hátrahúzhatjuk annyira, hogy a vezetőlécekről hátrafele le tudjuk húzni.
                                           
Umarex Colt Double Eagle
                                                 
A gázpisztoly egyébként a szokásos felépítésű, szabad tömegzáras, a cső a tokkal egy anyagból öntött. Természetesen az egész gázpisztoly anyaga cinköntvény. A cső belül acélbetétes, akasztókkal, keresztcsapokkal ellátott. A szinteltolás miatt át sem nagyon lehet rajta látni.
                                                                                 
A hüvelykivető a tokon acélból van, a hüvelyvonó kialakítása pedig a szánban igazán érdekes. Nem egy karom alakú alkatrész, hanem egy 5 mm vastag gombában végződő acélrúd az ütőszeg felett, melyet erős csavarrugó tart a helyén. A hüvelykivetés ezáltal szinte felfele történik, a hüvelykivető nyílás is jóval nagyobb, mint az éles modellen.
Érdekes még, hogy a jobb markolathéj alatt billentyű tengelye és az elsütőrúd teljesen szabadon fut.
                        
Használat, viselés 
                                                                                     
Umarex Colt Double Eagle
                                            
A Colt Double Eagle gázpisztoly Umarex 9 mm PAK riasztótölténnyel kipróbálva megbízhatóan működött. Revolverezve feltűnő, hogy az ütőszeg milyen sekély beütési nyomot hagyott, lehetséges, hogyha a tartós használattól a drótból hajlított kakasrugó kezd kigyengülni, akkor annak ereje nem lesz elég a lövés kiváltásához.
                                           
A gázpisztoly kakasát egyébként csőretöltve való viseléskor fél-felhúzott állásba kell állítani, különben nyomja az ütőszeget, és a kakast érő ütésre működésbe jöhet a fegyver.
A revolverező elsütőszerkezet és a kakas biztonsági állása miatt tituláltam ezt a gázpisztolyt a leghasználhatóbbnak az Umarex "Coltok" közül, azonban az egysoros tár kapacitásához (8 db) és a teljesítményhez képest meglehetősen nehéz és vaskos ez a gázfegyver.
                                                         
Umarex Colt Double Eagle
                                             
A műanyag markolathéjak felső része kiszélesedik kényelmetlenné téve a megfogást, mely amúgy is alapvetően csak a nagy tenyérrel és hosszú újakkal rendelkezőknek megfelelő. A Colt Double Eagle Combat Commander a szokásos Umarex 9 mm PAK gázpisztolyok mezőnyéből különösképpen nem emelkedik ki. Ára, mely 2010-ben 35-40 ezer forint közti is ezt tükrözi.
                                                                                      
                                                                    
Cikk: Vass Gábor
Fotó: UP

                                
                                       
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu