- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

  
Hatóanyagok - CN, CS, OC, CR  

      
A gáz-riasztó fegyverek gázpatronjaiban, (illetve a gázspraykben) leggyakrabban alkalmazott ingerlő vegyi anyagok kémiai tulajdonságai és élettani hatásai.

 
A legfontosabb bevezetőként leszögezni, hogy a kereskedelemben kapható "vegyi sokkoló eszközök" esetében minden esetben egyszerű, a nyálkahártyát, szemet, orrot, légutakat, bőrfelületet ingerlő - szintetikus vagy természetes - vegyi anyagokról van szó, melyek semmiféleképpen nem ideggázok, vagy egyéb módon életre veszélyes anyagok. Hatásmechanizmusuk alapvetően eltér a fizikai úton - mozgási energiával - működő éles lőfegyverekétől. Azok esetében a behatoló lövedék által okozott szövetroncsolás és vérveszteség teszi harcképtelenné (halottá) a támadót. 

A könnygázt célba juttató szerkezetek esetében pont ellentétes a cél, az emberi élet, testi épség veszélyeztetése nélkül kell harcképtelenné tenni a jogtalanul ellenünk törőt. Az ingerlő anyagok nem fizikai, hanem kémiai úton fejtik ki hatásukat, reakcióba lépve a fent felsorolt testfelületekkel, testrészekkel. Ez a kémiai reakció általában rendkívül erős fájdalommal, váladékképződéssel jár együtt, a támadó látását, légzését meglehetősen hatásosan blokkolja néhány (10) percig, ezzel alkalmat teremtve az elmenekülésre.
 
A legrégebbi: klóracetofenon ( CN )  
           
CN töltény
            
A klóracetofenon (KAF, CN) felfedezése egy német vegyész, C. Graebe nevéhez köthető, aki 1871-ben szintetizálta ezt az aromás halogénvegyületet. A tiszta állapotban, és szobahőmérsékleten fehér színű, kristályos porszerű anyag kellemes illatú első szippantásra, azonban ezt a szippantást rögtön megkönnyezi az ember, vagy köhögnie kell. Bár egyéni érzékenységtől függ a hatás, személyes tapasztalatom alapján a gázpisztolyból kilőtt CN felhőbe belesétálva előbb jön a köhögés, csak később az erőteljes könnyezés.
 
A klóracetofenon kellemetlen, és egyben hasznos tulajdonsága, hogy szublimációs pontja meglehetősen alacsony, mindössze 58 Celsius fok. Ez sok gondot okozott például a brit gyarmati hadseregnek, akik tömegoszlatásra kívánták használni az anyagot, azonban trópusi klíma mellett tárolása nehézségekbe ütközött. Az alacsony szublimációs hőfok azért pozitív tulajdonsága, mert így lehet töltetként használni a peremgyújtású 6 mm flobert platz gázpatronokba, ahol pusztán a csappantyúelegynek elégnek kell lennie a gáz halmazállapotúvá való alakításhoz és kilövéshez.
 
A 6 mm fb. gáz és .22 Lang Knall kaliberű gázpatronokon kívül manapság már csak a Néphadsereg idejéből megmaradt "ingerlő füstgyertyák" tölteteként találkozhat ezzel a hatóanyaggal az ember. Régebben töltöttek nagyobb kaliberű gázpatronokat is CN-nel, illetve még ma is készülnek kis mennyiségben gázsprayk ilyen hatóanyaggal. Érdekes megjegyezni, hogy a hazai rendőrségnél először rendszeresített gázsprayk (kf 121, KASR) is klóracetofenonosak voltak. Az anyag jól oldódik szerves oldószerekben (alkoholban, éterben), így jól használható spraykhez.
 
A CN jelzéssel gyakran illetett klóracetofenonnak semmi köze a ciánhoz, azonban van egészségkárosító hatása. Ehhez azonban a gázpisztolyokban vagy spraykben levő 60-80 milligrammnál nagyságrendekkel nagyobb mennyiség szükséges. Ez a mennyiség legfeljebb bőrallergiás tüneteket okozhat az erre érzékenyeknél, tüdőödémához 3176 mg/köbméter koncentrációjú CN-os levegőt kell 1 percen keresztül belélegezni. A klóracetofenon hosszabb távon rákkeltő is, azonban ez legfeljebb az ilyen anyagot gyártó üzemek dolgozóira lehet veszélyes.
 
A CN hatóanyagú gázpatronok esetében a fenékjelzés CN, a zárókupak (ha van) színe kék, lila, vagy fekete. Manapság 80-220 mg közötti töltettel kaphatóak, de az 1960-70-es években létezett 400-500 mg-os patron is.
          
A legelterjedtebb: CS  
            
CS töltény
            
A CS ("Cé- eS", nem “csé”!) a CN trópusokon elszenvedett kudarca miatt fejlesztette ki a brit B. Corson és R. J. Stoughton még 1928-ban. Bár ennek molekulájában (orto-klór-benzilidén-malonsav-dinitril) már megtalálható a -CN (nitril) csoport, de természetesen ennek sincsen semmi köze a ciánhoz. A CS ugyancsak fehér (esetleg sárgás) színű, kristályos por, azonban csak 95 fokon kezd el szublimálni. Ezért aztán jóval kényelmesebb a vele való művelet, mint a CN-nel. A nagyobb kaliberű gázpisztolyok töltényeiben levő lőpor pedig bőven elegendő hőt fejleszt ahhoz, hogy gáz állapotba kerüljön a kilövés során.
 
A CS sokkal hatékonyabb, mint a klóracetofenon (klasszikus irodalmi adatok szerint “1 köbméter levegőben 1 mg belőle 1 percen belül elviselhetetlen fájdalmat okoz”), ugyanakkor kevésbé kell allergiás tünetekkel számolni. Gyakorlatban úgy tapasztaltam, hogy az anyaggal való érintkezés, belélegzés után szinte azonnal jelentkeznek a tünetek, kínzóan csípő szem és igen erős könnyezés formájában, és a bőr irritációja is jelentős. Ma - főként Európában - a CS-t használják a legszélesebb körben különféle rendvédelmi célokra (könnygázgránátok), illetve a polgári önvédelem eszközei (sprayk, gázpatronok) esetében is. Mind a CS, mind a CN meglehetősen rosszul oldódnak vízben, így az esetlegesen véletlenül bőrre került mennyiséget nagyon sok vízzel kell lemosni.
 
A CS könnygázpatronok jellegzetes tulajdonsága, hogy szinte csak minimálisan kell velük célozni, mert igen gyorsan diffundáló részecskéi igen gyorsan terjednek. Egy szobába belőve néhány másodpercen belül mindenhol érezhető az ingerlő hatás. A CS hatóanyagú gázpatronok fenékjelzése CS, zárókupakjuk színe sárga. A maximális töltet 80 mg. Gyengébb, 60 mg-osak az 1980-as években előfordultak, ma Nyugat-Európában már csak 80 mg-osakat kaphatunk (német jog alapján), bárki is a gyártó. Orosz forrásból beszerezhető 120 mg-os CS-patron is.
 
Az új sztár: Pepper  
                   
Pepper (OC) töltény
                    
Az utóbbi 20 évben “trónkövetelőként” fellépett pepper viharos gyorsasággal hódította meg először az USA-t, majd az utóbbi években a mi kontinensünket is. A természetben előforduló fűszernövények, a paprika, a bors csípősségét egy kapszaicin nevű anyag okozza, természetesen igen-igen kicsi koncentrációban. A hatóanyag kinyerésének módja, például cheyenne-paprikából - leegyszerűsítve - oldószeres extrakció, majd oldatból gyantaként kivonás, vagy kristályos formában való kicsapatás.
 
A kapott gyantaszerű anyag latinul az oleoresin capsicum névre hallgat, innen a nemzetközi OC rövidítés (ennek kapszaicin tartalma változhat), hívják még Nonivamidnak, INN-nek, de a kereskedelmi forgalomban gyakran a jobban hangzó pepper, pfeffer neveken kerül forgalomba az ilyent tartalmazó termék. A gázpatronokban már jellemzően szintetikus kapcszaicin, pellegrinsav-vanillilamid van, innen a PV fenékjelzés. A szó hagyományos értelmében tehát nem "vegyi ingerlő anyag", hiszen itt nem szintetikus szerről, hanem természetes úton létrejött növényi kivonatról van szó.
 
Azonos koncentrációban alkalmazva az OC többszörösen hatékonyabbnak bizonyult a hagyományos szintetikus könnygázoknál, és semmiféle egészségkárosító hatása nem ismert - már csak azért sem mert étkezéssel is rendszeresen veszünk magunkhoz ilyen anyagot. Érdekes azt is tudni, hogy ugyanezt a kapszaicint már nagyon régóta használják a gyógyászatban kenőcsök készítésére, melyeket sportsérülések utáni izomgörcsök, húzódások ellen vetnek be.
 
Gázspray-be, vagy gázpatronba töltve kiemelkedően hatékony a különféle megvadult állatokkal (pl. kutyák) szemben, és mivel vízben aránylag könnyen oldódik, így véletlen arcra kerülése esetén a mentesítés is egyszerűbb, csak le kell mosni.
 
Érdekes adalék, hogy Németországban az ilyen hatóanyagú eszközökre ráírják, hogy "Nur für Tierabwehr", tehát csak állatok elleni védekezésre. Ennek az a nevetséges oka van, hogy a hivatalosan emberek ellen bevetendő anyagokat állatokon kéne tesztelni, viszont azt egy közben hozott állatvédelmi jogszabály nem engedi. Természetesen azonban jogos védelmi helyzet esetén ott is minden rendelkezésre álló eszközt lehet használni, tehát ez nem gátló tényező. Hazánkban az egészségügyi szakhatóságok engedélyezték a hatóanyag (ember elleni) önvédelmi célú alkalmazását.
 
A pepper-hatóanyagú gázpatronok gázfegyverből kilőve bizonyos mértékű célzást igényelnek. Drasztikusan eltérő a hatásuk ha csak belesétálunk a kilőtt felhőbe, vagy ha direktbe, arcba, pláne szembe kapjuk a lövést. A térben való csekélyebb diffúzió okán kisebb töltetű pepperpatronokat van esély saját magunk veszélyeztetése nélkül bevetni zárt térben is. A pepperpatronok fenékjelzése PV, színkódja barna, bordó, vagy élénkpiros, hatóanyagtartalma jelenleg:
 
- .315 K (Wadie: 20 mg)
- 8 mm K (Wadie: 20 mg, 45 mg)
- 9 mm K (Wadie: 20 mg, 45 mg, Umarex: 120 mg)
- 9 mm PAK (Wadie: 20 mg, 45 mg, Umarex: 120 mg)
 
CR - nálunk nem kapható 
 
A CR (dibenz[b,f][1,4]oxazepin) könnygáz töltettel szerelt patronokat Nyugat-Európában nem alkalmazzák, eddig csak orosz források tesznek róla említést, ott beszerezhető polgári célra. Eredetileg az 1950-es 60-as években a brit védelmi minisztérium fejlesztette ki, tömegoszlató ágensnek. Sárgás színű kristályos anyag, melynek olvadáspontja 73 celsius. Hatékonysága állítólag 6-10-szerese a CS-ének, szembe kerülve időleges vakságot okoz. Vízzel nem lemosható, a bőrre került CR hatását csak növeli a víz. A szakirodalmi források erős rákkeltő hatást tulajdonítanak neki.
 
Semmi sem 100%-os 
 
A fent leírt három hatóanyag (CN, CS, OC) az utóbbi évtizedekben sokezerszer bizonyította hatásosságát. Azonban természetesen, mint minden vegyszer, különböző emberekre különböző erősséggel, sebességgel hatnak, lehet, hogy valakinél a hatás öt perc alatt elmúlik, lehet, hogy még fél óra múlva is a szemét törölgeti. A könnygázokról meg szokták említeni, hogy ittas, bedrogozott emberekre kevésbé hatnak, ez ellen orvosság, ha nem sajnáljuk a hatóanyagot, és fél flakon gázspray, vagy 2-3 gázpatron alatt meg sem állunk önvédekezésnél.

Vass Gábor  
  
 
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu