- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

Bruni P4

Alacsony ár, ám gyenge, hamar kopó és törő anyagok, nem funkcionáló kezelőszervek, hanyag kidolgozás, megbízhatatlanság és rövid élettartam - ezekkel jellemezték eddig a fórumokban a felhasználók a Bruni termékeit. Nem csoda, hogy ezek után meglehetősen nagy előítéletekkel vettem kézbe az olasz cég legújabb gáz-riasztó fegyverét, a Bruni P4-et.

Bruni P4

A gázpisztolyok zöme a már bevállt konstrukció és a jobb eladhatóság érdekében éles fegyvert másol. Nincs ez másként a Bruni mod P4 esetében sem; az olasz gyár egy hazai modell, az F jelzésű Beretta PX4 Storm mellett tette le a voksát. A dizájnerek nagyobb mozgástere és a könnyebb súly miatt elfogult vagyok a műanyag tokos fegyver iránt, így örömmel konstatáltam, hogy a tokot nem spiaterből öntötték ki. A Bruni P4-et kézbevéve - az elődök gyártási minőségét figyelembe véve - meglepetés a műanyag tok jó minősége. A fegyver kiegyensúlyozottsága miatt könnyebbnek tűnt, mint a gyári adatokban szereplő 950g, végül a saját mérések rácáfoltak erre az érzésre (töltetlen állapotban 930g). A Bruni a P4-el tökéletes másolatra törekedett, ezért a a tokon megtalálható a gázpisztolyokon teljesen felesleges Picatinny MIL-SID-1913 szabványú szereléksín, viszont valószínűleg költségcsökkentési okok miatt a markolat hátsó panelje fix, nem cserélhető.

Bruni P4

Jó hír a balkezeseknek, hogy a Bruni P4 forgó szánbiztosítója, mely bebiztosított állapotban a szánt is rögzíti, illetve az elsütőbillentyűt is szabadon mozgóvá teszi mindkét oldalon megtaláható, illetve a tárkioldó gombja egy imbuszkulcs segítségével könnyen átszerelhető a fegyver jobb oldalára. A működő (ezt sajnos ki kell hangsúlyozni egy Bruni öntöltő esetén) szánakasztó viszont egyoldalas, csak a jobbkezesek számára könnyen elérhető. A csőtorkolatból szerencsére nem lóg ki a keresztirányú akasztó, mely mélyen, a rakétatoldat menete és a megfelelő gáznyomást biztosító réz szűkítés után nyúlik egészen a töltényűrig.

Bruni P4

A pisztoly részleges szétszedése a tok két oldalán lévő kis karok lehúzása után lehetséges. Ami a szán levétele után elénk tárul, vegyes érzéseket kelt. Az alkatrészek kidolgozásának minőségére nem lehet panasz, de azért az olaszok nem hazuttolták meg magukat: a tesztelt fegyver csöve alatt nagy mennyiségű sorja volt, ami ugyan könnyen eltávolítható, de ha nem veszi észre az ember, lövés közben leválva a fegyver elakadását okozhatott volna. Érdekes, általam eddig soha nem látott megoldást eszelt ki a Bruni a fegyver összeszerelését segítendő. Az összerakást eddig a hasonló jellegű fegyvereknél a helyszűke miatt csak egy, a helyretolórugó spiater vezetőrúdján lévő lyukon átdugott célszerszámmal végezhettük el. A P4-el sokkal egyszerűbb a helyzet: a csőtorkolat alatt a tok eleje egy különálló műanyag rugós tag, melyet egyszerűen benyom az ember és az így szabaddá váló vezetőrudat egyszerűen két ujjal a helyére lehet rántani. A P4 repülő ütőszeges, így csőre töltve, kibiztosítva is biztonságosan viselhető.

Bruni P4

A fegyver anyagát megvizsgálva viszont elkeserítő a helyzet. A helyretolórúd rugója nem túl bizalomgerjesztő, megkockáztatom, hogy hamar el fog fáradni. Az akasztó, a rugók és a hüvelyvonó acél, ám minden terhelésnek kitett alkatrész (szán, cső, elsütőszerkezet, stb...) még acélbetéttel sem megerősített spiater. Ugyan ez egy alsó árkategóriás gázpisztoly, de mint egyszerű felhasználó fel nem foghatom, hogy egy kétezer forintos "tescogazdaságos" ajtózárban hogyan lehet tízszer több acél, mint egy önvédelemre használt húszezer forintos fegyverben. Azért a Bruni mentségére szolgáljon, hogy a P4-nél felhasznált spiater jobbnak, tartósabbnak tűnik, mint az eddig gyártott gázpisztolyaik esetében. Ugyan még a német Röhm vagy a Weihrauch minőségét nem éri el, de a török fegyverekkel versenyképes. A felületkezelés sajnos nagyon sérülékeny, pár hetes tokban hordás biztosan meg fog látszani a Bruni P4-en.

Bruni P4

Alapos szemrevételezés után itt az ideje a tesztelésnek. Az internetes hirdetésekben olvasott információk alapján a Bruni P4 kétsoros tára 15 darab 9mm P.A.K. töltény befogadására képes, így elkezdtem feltölteni az Umarex töltényekkel. Nyolc töltényig egyszerű művelet, a kilencedik töltényt már eléggé nehéz volt betuszkolni. Ilyen erős lenne a tárrugó? Többet erővel mint ésszel, hát belepaszíroztam a tizedik töltényt is. Innen azonban megállt a tudomány. "Okos" ember csak utólag olvas használati útmutatót, elő vele... "Capacitá cariatore: 15." Na de hogy fog még ebbe még öt töltény beleférni? Aztán tovább olvassa az egyszeri felhasználó és meglett a rejtély kulcsa. A Bruni a P4-et 8mm-es kaliberberrel is gyártja, abból természetesen 15 belemegy a megfelelő tárba, de a szomorú valóság az, hogy a gyári leírás szerint ebbe a nagyméretű fegyverbe csak 8 darab 9mm P.A.K. töltény tárazható. A kereskedők tudatlanságának vagy üzleti érzékének köszönhetően azért sikerült 10 töltényt betöltenem, így ennyivel is teszteltem. A tesztek alatt összesen 30 darab Umarex, 10 darab Fiocchi riasztót és 8 darab Umarex 120mg-os pepper töltényt sikerült kilőnöm vele, amiből csak egy elakadás volt (a tárban a második Umarex pepper töltény okozott kivetési hibát), ami egy olasz öntöltőtől reményt keltő eredmény. A teszt után szétszedett fegyveren nem igazán látszottak aggodalmat keltő kopásnyomok, a repülő ütőszegnek köszönhetően a kakas sem kráteresedett ki túlságosan a vékony ütőszegtől.

Bruni P4

Összegezve: A Bruni P4 előrelépés. Nem határozott, de jelzésértékű. Talán az alsó árkategóriában egyre jobban nyomuló és taroló török fegyvergyártók kényszerítették rá az olasz gyártót, hogy végre használható fegyvert gyártson. Csak könyörgöm, még egy kis acélt...!!!!

Bruni mod P4

Kaliber: 8mm, 9mm P.A.K.
Tárkapacitás: 8mm = 15+1, 9mm = 8+1 (10+1)
Elsütőszerkezet: SA/DA
Súly: 950 gr.
Hossz: 192 mm
Kivitel: fekete és matt-nikkeles szán
  
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu