- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

        
Biztonsági megoldások a gázpisztolyokon
            
Sajnos a biztonsági megoldások terepe az, ahol a modern éles fegyverek többségével szemben a gázpisztolyok jellemzően elvéreznek. A biztosítók a legritkább esetben működnek úgy a gáz-riasztókon, mint a formának mintát adó éles fegyvereken. Sose feledjük azonban el, hogy a biztosító mindig csak egy mechanikus eszköz, ami meghibásodhat. Az igazi biztosító a két fülünk között helyezkedik el.                 
                    

                
Nincs biztosító

            
A legprimitívebb, legolcsóbb típusoknál egyáltalán nincs semmiféle biztonsági megoldás. Ezek származási helye a pizza szülőföldjével azonos a legtöbbször. Egy Bruni Magnum revolvert egyáltalán nem szabad megtölteni, csak lövés előtt, mert a kakast érő ütéstől bármikor elsülhet. Egy Umarex (Kimar) Brigadier esetében csak a cső alá töltés véd meg a véletlen elsüléstől, más nem. Ezen fegyvereket még szilveszteri duhajkodásra sem igazán lehet ajánlani, túl nagy a balesetveszély. Az ilyen fegyverek a csőretöltve NEM hordható biztonságosan minősítést kapták a Gázpisztoly adatlapokon.
              
Van biztosító, de nincs sok értelme                        
                      
A single action elsütőszerkezetű öntöltő gázpisztolyok esetében a biztosító bekapcsolva jellemzően semmi mást nem csinál, mint blokkolja az elsütőbillentyű hátrahúzását (Pl,: Reck Goliath), de az elsütőszerkezet megfeszítve marad. Ez tehát annyira elég, hogy akaratlanul meghúzva az elsütőbillentyűt nem következik be lövés. Az ilyen biztosító azonban nem zárja azt ki, hogy például ütésre, rázásra (leesés) működésbe jöjjön az elsütőszerkezet. Egyes revolverező elsütőszerkezetű gázpisztolyokon is csak olyan biztosító van, mely csupán ennyit végez, tehát felhúzott kakast nem engedi leoldani. Példa a török Voltran M92 Firat-család, melyeknél ha lefesztelenített kakasnál biztosítunk, úgy a kakasra eséskor azonnal elsül a csőben levő töltény.

A számos Beretta M85-másolat esetében ugyancsak nem sok hasznát vesszük a biztosítónak, hiszen a kakasnak nincs biztonsági állása, folyamatosan nekinyomja az ütőszeget a csőben levő töltény csappantyújának. Ha pedig nincs lefesztelenítve, és úgy biztosítjuk be, akkor folyamatosan megfeszített a kakas, és az egész felettébb nem biztonságos. Hasznuk az ilyen biztosítóknak tulajdonképpen annyi, hogy például szilveszteri lődözést rövid időre megszakítva nem kell teljesen üríteni a fegyvert. Az ilyen fegyverek a csőretöltve NEM hordható biztonságosan minősítést kapták a Gázpisztoly adatlapokon.

Van biztosító, de mindig be kell kapcsolni
                    
A legtöbb öntöltő gázpisztolyon a szánbiztosító nem tesz mást, mint vállával befordulva a kakas és az ütőszeg közé meggátolja a kakasnak az ütőszegre való ráütését (pl.: RG70). Ha ehhez revolverező elsütőszerkezet társul, akkor a kakast kézzel lefesztelenítve biztonságosan viselhetjük az eszközt, és a vészhelyzet esetén a lövéshez csupán ki kell pöccintetnünk a biztosítót. Ez az ergonómiai kialakítástól függően nagyon könnyű és ösztönös mozdulat (pl.: ERMA EGP55), vagy kifacsarodott bűvészmutatvány (pl.: Umarex Walther P22.)

Ha a revolverező elsütőszerkezetű fegyveren a biztosító egyben fesztelenít is (pl.: RG88), akkor az nagyban fokozza a biztonságot - hiszen például nem keverhetjük össze a bebiztosítás és az elsütőbillentyű meghúzásának sorrendjét. Sőt, az elsütőbillentyűhöz egyáltalán nem kell nyúlni, hiszen mint a neve is mutatja, a fesztelenítő maga engedi le a kakast felhúzott pozíciójából. Az ebbe a kategóriába sorolható gáz-riasztó öntöltők jellemzően a BEbiztosítva viselhető csőretöltve minősítést kapták a Gázpisztoly adatlapokon.
           
Biztonsági állások         
                
A fesztelenítő a legigényesebb típusokon a kakasnak egy biztonsági állásával párosul, ahonnan az nem tudja elérni az ütőszeget egyáltalán - mindaddig, míg az elsütőbillentyűt teljesen hátra nem húztuk lövéshez (pl.: RG96, RG90). A fesztelenítő gyakran nem is párosul külső manuális biztosítással (hiszen az felesleges), csupán kakasleengedő funkciója van (pl.: Geco P225). Ezek a típusok bátran hordhatóak csőretöltve, lefesztelenítve, kibiztosítva - más szóval állandóan tűzkészen. Önvédelemre tehát a legalkalmasabbak -biztonsági szempontból - az öntöltők között.

Néha nincs azonban külön fesztelenítő, de a biztonsági állás léte lehetővé teszi a tűzkész viselést (pl: Röhm Vektor CP1), itt azonban a kézzel való kakasleengedéshez gyakorlat és hidegvér szükségeltetik, kevésbé kívánatos konstrukció. Egyes single action elsütőszerkezetű öntöltő pisztolyokon is találunk kakas-félfelhúzott helyeztet (pl.: Umarex Colt M1911), így elvileg ezeket lehet csőretöltve hordani, és akció esetén a kakast kézzel felhúzni, de stresszhelyzetben ez nem biztos, hogy fog sikerülni. Ráadásul számos ilyen modell elsütőszerkezete kevéssé jó anyagból van (spiáterből), tehát nem olyan biztos, hogy ütés esetén is biztonsági helyzetében marad az a kakas.
                      
Repülő ütőszeg                 
                  
A véletlen elsülés megakadályozásának egy újabb - sajnos gázfegyvereknél ritka - módja a repülő ütőszeg alkalmazása. Ekkor az ütőszeg rövidebb, mint az ütőszegfurat, tehát a csappantyúba csak szabad repüléskor, tehetetlensége folytán üt be. A kakast nyugodtan ráengedhetjük, nem fogja az ütőszegcsúcs elérni a csőben levő patron csappantyúját. Példa erre a kiváló HW94, melynél a szánon levő biztosító kar bebiztosított állásban még be is húzza a szánba az ütőszeget és blokkolja, veszélytelenné téve a kézi fesztelenítést.
Az ilyen megoldású típusok is nyugodtan hordhatóak csőretöltve, lefesztelenítve.
                 
Passzív ütőszeg/kakasbiztosítás                        
                   
A modern DA/SA (DAO) gázrevolverek döntő többsége már rendelkezik valamiféle, a felhasználó külső beavatkozásától mentesen aktív biztonsági rendszerrel. Ezek jellemzően - gyűjtőnéven - passzív ütőszegbiztosítók, tehát a kakas csak akkor tudja megütni az ütőszeget, ha az elsütőbillentyű hátsó véghelyzetében van, tehát elsütéskor.
Az ilyen konstrukciók jellemzően ütésátadó karok/lapok (pl.: RG89), vagy kakasblokkoló (pl: EGR66) mechanizmusok. A modern DA/SA revolverek döntő többsége tehát teljesen megtöltve, ütőszeg alatt tölténnyel is nyugodtan viselhető. Még nagy magasságból való csőtorkolatra ejtéskor sem lép fel a veszélye, hogy a (nem kakasba épített) ütőszeg beüssön, hiszen elenyésző a tömege, vagyis tehetetlensége.
                        
Öntöltő pisztolyoknál bármely ütőszegkonstrukció esetén a hosszabb ütőszeg tehetetlensége nagyobb, így teoretikusan fennáll a nagy magasságból (néhány méter) leejtéskor bekövetkező elsülés lehetősége. De ez minimális, nem érdemes vele számolni. Csak nagyon kevés gáz-pisztoly bír valód, ütőszeget blokkoló passzív biztosító rendszerrel (pl.: FÉG GRP-9 egyes kivitelei).
             
Markolatbiztosító
             
A gáz-riasztó fegyvereken igen ritka, de nem példa nélküli megoldás, annyit jelent, hogy az elsütőszerkezet működtetése kizárólag a markolatra való megfelelő ráfogáskor, a markolatbiztosító teljes benyomásával együtt történhet. Példa rá a HK P7 PSP-alaú Umarex SP9.
              
Ne sülhessen el!
               
Egy szilveszteri rakéta-partira tulajdonképpen mindegy milyen gáz-riasztó fegyvert választunk, ha a minimális biztonsági szabályokat betartjuk, akkor nem eshet bajunk a legsilányabb, legkevésbé jó biztonsági rendszerrel megvert modellnél sem. A mindennapos, önvédelemre való viselés azonban más kérdés. Itt egyrészt az állandó tűzkészség fontos, hogy a váratlan támadást gyorsan el tudjuk hárítani erős stressz alatt. Másrészt az, hogy ez a bizonyos tűzkészség csak akkor eredményezzen valódi tüzelést, ha azt is akarjuk. Nincs annál kellemetlenebb, mint amikor egy gázpisztoly könnygáztöltete egy zsúfolt buszon "magától" durran el...
       
Vass Gábor
         
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu