- Cikk: Colt Double Eagle
 - Cikk: IWA 2010 - Umarex
 - Cikk: Erma EGP 790
 - Cikk: Mauser 45 Magnum
 - Cikk: HW10GR
 - Cikk: HK P30 vs. RG96
 - Cikk: Röhm Vector CP1
 - Adatlap: Bruni GAP 
 - Cikk: Szánakasztó
 - Cikk: Élesből-gázrevolver
 - Jogos védelem!! - frissítés
 - Cikk: Reck Defender...
 - Cikk: RG88 és HSc 90
 - Adatlap: Baron P228
 - Adatlep: Retay Lord
 - Adatlap: Retay D. Eagle
 - Adatlap: Keserű Elite-20
 - Adatlap: FÉG GRH
        


 

         
Alfa gázrevolverek - Az aCZélos csehek
            
Gáz-riasztó fegyverekkel kapcsolatban az ember gyakran hallja, hogy "ez a pisztoly ugyanaz, mint az éles" vagy "ez a revolver csak a csövében tér el az igazitól". Az esetek döntő többségében ezek alaptalan állítások. Vagy az illető "szakértelmét" tükrözik, vagy ezzel a marketinghazugsággal akarnak ránk sózni valamit. Az Alfa gázrevolverek azonban a ritka kivételek közé sorolhatók, ugyanis néhány módosítástól eltekintve valóban megegyeznek az éles társaikkal.
              
Alfa
              
Intenzív fejlődés

              
Az Alfa fegyvergyárat 1993-ban alapították a csehországi Brno városban. A termékpalettát eleinte a méltán népszerű Röhm RG69-modellt apró eltérésekkel másoló gáz-riasztó fegyverek, illetve szolgálati bilincsek uralták, de mivel a cseh jogalkotók nem gördítettek akadályt az éles lőfegyverek gyártása elé, a későbbiekben megjelentek a spiátertokos sport- és önvédelmi fegyverek is. Az Alfa fegyvergyár rohamos fejlődésének köszönhetően 2002-től tovább bővítették a kínálatot az acéltokra épülő revolverekkel, melyek így már .357 Magnum kaliberben is választhatók lettek.
                  
Akasztóval és anélkül
             
Mint már említettem, az Alfa éles fegyvereinek egy része spiátertokra épül, így előállítási költségük - az acélverziókhoz képest - alacsonynak mondható. Ezek a revolverek .22 LR, .22 WMR, .32 S & W Long, illetve .38 Special kaliberben egyaránt kaphatók. A dob és a terhelésnek kitett egyéb részek - mint például a tűzfalbetét, dobforgató koszorú, elsütőszerkezet - természetesen acélból készültek.
                 
Alfa
                 
Az Alfa gáz-riasztó fegyverek gyakorlatilag ezen "K" tokméretű éles modellek némileg módosított változatai. A csőbe egy vízszintes acéllap formájában méretes akasztó került. A dobot a felfúrás ellen szűkítéssel látták el, melyet a dobfurat középpontjához képest eltoltak. Az acéldobos változatoknál a dob elülső, belső része külön darab, így felfúráskor szétesne, de oldalról benyúló csapokat nem helyeztek el benne. A spiáterdobos modelleknél egy kemény acélgyűrűt öntenek körbe spiáterrel, így a felfúrásnál a dob gyakorlatilag szétmállana.

Gáz-riasztó fegyverként az Alfák 9 mm K, .22 lang és 6 mm Flobert Platz kaliberben is megvásárolhatók. Érdekesség a szintén ugyanerre a tokra épülő .380 Alfa kaliberű gumilövedékes fegyver, mely fejlett országokban a nem halálos önvédelmi eszközök közé sorolható (nálunk hozzáférhetetlen éles maroklőfegyver).
                 
Mondd, te kit választanál?
            
A választható modellek és a külön megvásárolható kiegészítők mennyisége egyaránt lenyűgöző. A revolverek négy különféle csőhosszal, fekete, illetve krómozott felületkezeléssel, spiáter- és acéldobbal egyaránt kaphatók, melyhez a gyártó oldaláról 13 fa-, 2 műanyag és 2 gumimarkolat közül rendelhetünk kedvünk szerint, persze itthon ezek többsége nem kapható. Az Alfa fegyvereket egyébként más márkanevek alatt is forgalmazzák - főként Németországban, így Mercury, VOX, Shield, GECO stb. néven is találkozhatunk velük.
               
Alfa
                
Érezd a minőséget!

             
A tesztelt példányok mindegyikét acéldobbal, acél elsütőszerkezettel szerelték. Ennek köszönhetően a fegyver sütése mind SA, mind DA üzemmódban kiváló! Normál lövésnél alig érezhető töréssel süt, míg revolverezve úgy halad az acél elsütőbillentyű a hátsó végpontja felé, mint forró kés az olvadt vajban. Külső szemlélők számára bizonyára viccesnek tűnhet, amikor a fegyverkedvelő egy Alfát a füle mellé emelve perceken át hallgatja a szerkezet gyönyörű hangját, de mindenkinek csak ajánlani tudom! Ha már a különféle figyelmeztető szövegek úgyis olyan népszerűek, az Alfák oldalára is nyugodtan ráírhatnák "Figyelem! Az elsütőszerkezet intenzív használata orgazmushoz vezethet!"
A revolverek természetesen paszszív ütőszeg-biztosítással vannak ellátva, így lövés leadása csak akkor lehetséges, ha az elsütőbillentyű sütési pozícióba kerül, leejtéskor tehát megóv minket az esetleges balesetektől. Az ellőtt hüvelyeket egyszerre üríthetjük az oldalra kifordított dobból az acélból készült ejektorcsillag segítségével.

Mindent összevetve; az Alfa revolverek - az éles alapok miatt - mechanikailag kiváló minőségűek, de esztétikailag néhány kivetnivalót azért talál rajta az ember. Az egyik ilyen boszszantó apróság a cső fölött található, kissé elnagyolt ventilációs sínutánzat, mely csak egy téglalap alakú mélyedés a spiáterbe öntve. Ezek a "díszítőelemek" ráadásul a két legnagyobb csőhossznál jelennek meg, melyeket nem feltétlenül viselésre, hanem feltehetően a vitrinbe szánna a tulajdonosa.
                 
Alfa
                 
A csőfar-dob hézag a vezető német modellekhez viszonyítva valamivel tágasabb, no persze az itáliai termékekéhez képest parányi. Összességében azonban a könnygázfelhő hatékonyságát, hatótávolságát ez még érdemben nem befolyásolja. Riasztópatronnal viszont hatalmas tűzfelhőben tűnik el szinte az egész revolver.
                 
Alfa 020 - önvédelemre ideális
              
Az Alfa ezen modellje a legalkalmasabb napi viselésre. Kisebb méretű fa- vagy műanyag markolattal szerelve jól rejthető, a rövid cső miatt a tokból rántás sem vesz igénybe túl sok időt. A 2"-os cső fölé nem öntöttek ventilációs sínutánzatot, így a legzavaróbb esztétikai hiányosságot is kiküszöbölték. Fekete felületkezeléssel az Alfa 020 véleményem szerint nem csak gyönyörű, de az észérvek alapján is a legjobb választás.
            
Alfa 030 - retrodesign
                  
Alfa
                
Érdekes módon az Alfa 030 kilóg egy kicsit a sorból. Természetesen nem szerkezetileg, viszont a formatervező részlegen valaki meghúzhatta a becherovkás palackot az ejektorrúdház tervezése előtt, ugyanis egy nagyon eltalált, kellemes ívű, S & W M19-re emlékeztető kivágással az ejektorrúd végénél az beleolvad a csőbe. Ennek köszönhetően szemből nézve nem a szokásos robosztus torkolat látható, hanem egy igazi, békebeli, de koránt sem megnyugtató - a szó legszorosabb értelmében vett - cső. Az 3"-os Alfát Roger Murtaughnak ajánlanám (Halálos fegyver-széria), vagy olyanoknak, akik szeretik a régimódi formákat. Érdekes, hogy sem kisebb, sem nagyobb csőhosszal nem lenne ilyen látványos ez az apró módosítás.
            
Alfa 040 - csak 100 kg fölött
              
Egy 4"-os csővel szerelt revolvert nem könnyű a ruházatunk alatt elrejteni, mégis akad, aki ezt megpróbálja. Bizonyos testi adottságok megléte esetén a kényelem elérhető közelségbe kerül, de azért így is gyakran zavaró a különféle tárgyakba beleakadó cső. Joggal merülhet fel a kérdés az olvasóban, akkor miért hordanak egyesek ekkora revolvert? A válasz egyszerű. "Mert az jó!" Kicsit bővebben, az Alfa 040 egy emberes méretű, igen szemrevaló jelenség. Az esetleges nagyobb famarkolat kiváló fogást biztosít a fegyveren, az ejektorrúdház a cső végéig kilóg, ezzel igen masszív, robosztus külsőt adva a revolvernek.
                
Alfa
                    
Alfa 060 - "Clint Eastwood bekaphatja!"

            
Az Alfa gáz-riasztó revolvercsalád legnagyobb tagja. Napi viselésre gyakorlatilag alkalmatlan, a 6"-os cső végett a fegyver nagyobb, mint egy átlagos ember alkarja. Ekkora méretek mellett szinte kötelező a krómozott verziót választani, természetesen a nagyobb famarkolattal. Számomra megfejthetetlen módon a legtöbb ember, aki a tesztelt példánnyal kapcsolatba került, könnyes szemmel "hihihi, hihihi" hangokat hallatva nézegette a fegyvert egy darabig, majd minden átmenet nélkül feltette a költői kérdést, miszerint "Ötöt lőttem vagy hatot?!" Ezen modell érdekessége a spirálisan elhelyezkedő akasztó, melyre egy kedves ismerősöm csak annyit mondott, ogy "gázhuzagoló". Ennek gyakorlati jelentőségét nem látom, véleményem szerint a gyárban sem feltétlenül tudnának magyarázatot adni - vélhetően a német PTB-előírások túlteljesítése lehetett a cél.
           
Secítání: Alfát mindenkinek!
           
Alfa
                    
Az Alfa-termékek kimagasló minősége, lágy sütése a felhasznált anyagoknak köszönhetően szinte végtelen élettartama és nagyon baráti ára miatt véleményem szerint jó eséllyel indulhatna "Az évszázad üzlete" kupáért. A "nagyon baráti ár" annyit tesz, hogy amíg egy német gyártmányú Röhm RG69N acéldobos, de spiáter elsütőszerkezetes revolvert durván 40 000 forintért vásárolhatunk újonnan, addig a mérföldekkel jobb sütésű, acél elsütőszerkezetű Alfákból a legdrágább modell sem kerül 32 000 forintnál többe. A rövidebb csövű fekete felületkezelésű modellek pedig 30 ezer forint körül a birtokunkba kerülhetnek, így erősen gondolkozom, hogy a tesztelt példányok közül egyet megtartok. ötöt lőttem vagy hatot?
              
             
Cikk: Uram János
Fotó: Uram János

          
         
Impresszum    
    © 2005. Minden jog fenntartva! Gázpisztoly.hu